Lyme Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Olur?

Lyme hastalığı, Borrelia burgdorferi, Borrelia afzelii veya Borrelia garinii bakterilerinin enfekte olduğu kene kaynaklı bir hastalıktır. Lyme hastalığı deriyi, eklemleri, kalbi ve sinir sistemini etkileyebilir. Detaylar haberimizde...

16.03.2020-13:36 - (Son Güncelleme: 17.12.2021-17:56) Lyme Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Olur?

Lyme hastalığı, kenelerin insana tutunması sonucu bulaşan Borrelia burgdorferi isimli bakterinin yaptığı, çok sistemi tutabilen, farklı evrelerinde deri, eklemler, kalp ve sinir sistemini ilgilendiren değişik belirti ve bulgularla seyreden bir hastalıktır.

LYME HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?


- Yorgunluk, titreme, ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları ve lenf bezlerinde şişme görülür.

- Eritema migrans (EM) denilen boğa gözü görünümünde, genişleyen bir halka şeklinde kırmızı bir döküntü görülür. Enfekte kişilerin % 70’ inde görülür ve kene ısırığının olduğu yerde 3-30 gün içinde başlar.

- Bazı kişilerde kene ısırığının olduğu yerde 1-2 gün içerisinde kaybolan küçük yumru veya kızarıklık olabilir. Bu lyme hastalığının belirtisi değildir.

Hasta bu aşamada tedavi edilmezse haftalar içerisinde enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve aşağıdaki belirtiler oluşur:

- Vücudun diğer alanlarında ek EM lezyonları

- Yüz paralizisi (yüzün birinde veya her iki tarafta kas tonusu kaybı)

- Beyin zarı iltihabı nedeniyle şiddetli baş ağrısı ve ense sertliği

- Büyük eklemlerde ağrı ve şişlik

- Kalp çarpıntısı ve baş dönmesi

Bu belirtilerin birçoğu tedavi olmadan da haftalar veya aylar içerisinde ortadan kalkmaktadır. Ancak tedavi edilmemiş kişilerde aylar ve yıllar içerisinde ilave komplikasyonlar gelişebilir. Hastaların yaklaşık % 60’ında aralıklarla gelişen şiddetli eklem ağrısı ve şişmesi ile seyreden eklem iltihabı görülebilir. Özelliklede diz eklemi olmak üzere daha çok büyük eklemler etkilenir.

TEDAVİ SONRASI LYME HASTALIĞI SENDROMU

Hastaların yaklaşık yüzde 10 ila 20’sinde antibiyotik ile tedavisine rağmen aylar ve yıllarca süren tekrarlayıcı belirtiler görülebilir. Bunlar: kas ve eklem ağrıları, uyku bozuklukları, yorgunluk gibi belirtilerdir. Bu belirtilerin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Buna ''Tedavi Sonrası Lyme Hastalığı Sendromu'' denir.

LYME HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Lyme hastalığının erken evrelerinde uygun antibiyotiklerle tedavi edilen insanlar genellikle hızlı ve tamamen iyileşir. Oral tedavi için yaygın olarak kullanılan antibiyotikler, doksisiklin, amoksisilin veya sefuroksim aksetildir. Bazı nörolojik veya kardiyak hastalık formları olan kişilerde seftriakson veya penisilin gibi antibiyotiklerle intravenöz (damar yollu) tedavi gerekebilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal