Lodos Nedir, Lodos Baş Ağrısı Yapar mı?

Lodos İstanbul'da etkisini yine gösterdi. Bu sebepten ötürü baş ağrıları oluşabilir. Peki, lodos nedir?

18.08.2020-17:45 - (Son Güncelleme: 29.11.2021-14:12) Lodos Nedir, Lodos Baş Ağrısı Yapar mı?

Neredeyse her baş ağrısı gibi lodos baş ağrısının da nedeni hakkında kesin hüküm verilmemekte ancak birkaç farklı sebep tahmin edilmektedir. Lodosla birlikte baş ağrısı da yanında gelmektedir. Peki, lodos nedir?

LODOS NEDİR?

Lodos, güneybatıdan esen rüzgarlara denir. Türkiye'de en çok kış mevsiminde görülür. Sıcaklıkların yükselmesine neden olur ve Aralık ayı lodosun en çok görüldüğü aydır. En çok Ege, Marmara ve Akdeniz'de rastlanır. Lodosun birlikte taşıdığı toz ve mineraller dolayısıyla baş ağırısı, halsizlik, nefes darlaması gibi sorunlar bazı insanların üzerinde baş gösterir. Lodos yüzünden bugün İstanbul ve Bursa'da deniz seferleri iptal edilmiş bulunmaktadır.

LODOS ÇARPMASI NEDENLERİ NELERDİR?

Bireylerin bulunduğu ortamı havalandırmaması ve sıklıkla aynı ortam içinde havasız kalması durumunda baş ağrısı artmaktadır. Aynı zamanda temiz hava içinde dahi olsa aşırı derecede rüzgarın çıkması Lodosun bulunması yine baş ağrısını tetikleyecektir.

Eğer sigara kullanıyorsanız şiddetli baş ağrısı çekme ihtimali olan insanların başında yer alıyorsunuz demektir. Özellikle migren sinüzit gibi kronik rahatsızlıkların olduğu kişilerde sigara kullanımı, ağrıları şiddetlendi edecek ve çözüme ulaştırmayacaktır. 

Eğer duş aldıktan sonra saçlarınızı kurutmayıp ıslak saç ile dışarı çıkıyorsanız Lodos baş ağrısından etkilenme ihtimaliniz çok yüksek demektir. Aynı zamanda rüzgardan korunmak için herhangi bir şey yapmıyorsanız bunun için önlemler almıyorsanız bu ağrı tetiklenecektir. Aynı zamanda alkol tüketimi, baş ağrısını tetikleyen temel sebepler arasında yer almaktadır. 


LODOS BAŞ AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Nedeninin tam olarak bilinmemesinin sebebiyle sonuca net bir şekilde ulaşmak mümkün değildir. Ancak belli başlı nedenlerin bulunmuş olması bireyin önlem almasını sağlayabilmektedir. Bireylerin ıslak saç ile dışarı çıkmaması, soğuk havalarda rüzgarın çok fazla bulunduğu yerlerde bulunmaması, sigara ve alkolü tüketmemesi hem kronik rahatsızlıkları tetiklemeyecek hem de lodos baş ağrısını önlemek için sebep olacaktır. Aynı zamanda duş almanın baş ağrısını etkisi büyüktür. Duş almak, baş ağrısını azalttığı gibi kişiyi bir nebze de olsa rahatlatır.

Ancak kişilerin dışarı ıslak çıkması kesinlikle sakıncalıdır. Hatta duş aldıktan kısa bir süre içinde saçlarını kurutmaması sonucu baş ağrısı ortaya çıkar. Lodos baş ağrısının en önemli nedeni, tozlu bir yerde bulunulması ve rüzgarın çok olduğu yerlerde olunmasıdır. Bu yüzden ki bu temel sorun karşısında alınabilecek önlem temiz yerlerde bulunmak ve yoğun rüzgarların olduğu ortamlardan kaçınmaktır. Aynı zamanda Türk kahvesi gibi kafein içeren ürünlerin baş ağrısına iyi geldiği bilinmektedir.


LODOS BAŞ AĞRISI İÇİN DOĞAL ÇÖZÜMLER NELERDİR?

Modern tıbbın nedenini hala bulamadığı baş ağrıları çeşidinden biri olan lodos baş ağrısına iyi gelebilecek bazı doğal yöntemler vardır. Bunlardan bazılarını şu şekilde açıklamak mümkündür: alın bölgesine ezilmiş patates koymak yahut patatesleri büyük dilimler halinde keserek herhangi bir bez ile alın bölgesine bağlamak, neredeyse her baş ağrısına iyi gelmektedir.

Aynı zamanda genelde cilt problemleri için kullanılan lavanta yağı ve zencefil kökü ürünlerini karıştırıp yine alın bölgesine sürerek ağrıyı hafifletmek mümkündür. Yoğun Işık ve yoğun ışığın olduğu ortamlar baş ağrısını tetikler. Bu yüzden ki ışıklı ortamlardan kaçının veya uyumayı tercih ettiğiniz takdirde de gözlerinizi herhangi bir bezden bağlayarak ışığın gelmesini engelleyin.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal