Lise tercihleri nasıl yapılır, nereden yapılır, tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? Lise tercihleri bugünden itibaren başlıyor!

2022 LGS sınav sonuçları açıklandı ve Liselere Geçiş Sistemi kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercihleri bugünden itibaren başlıyor, son gün ise 20 Temmuz. İşte haberin detayları...

04.07.2022-10:20 - (Son Güncelleme: 04.07.2022-12:24) Lise tercihleri nasıl yapılır, nereden yapılır, tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? Lise tercihleri bugünden itibaren başlıyor!

2022 LGS sınav sonuçları açıklandı. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında okul tercihleri bugünden itibaren başlayacak. Tercih ekranında 3 ayrı yerleştirme türü bulunmaktadır. İlk etapta adrese dayalı yerel yerleştirme, ikinci etapta ise sınav puanıyla merkezi yerleştirme, üçüncüsü de pansiyonlu okul yerleştirmesi şeklinde olacak. 

Öğrenciler en fazla 5 okulu tercih edebilecek 

Buna göre öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okulu tercih edebilir.

Bu durumda tercihlerde ise aynı özellikleri taşıyan okullardan ''mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi, Anadolu lisesi'' en fazla 3 okul seçilebilecek. Yerel yerleştirmeyle birlikte öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri durumunda merkezi sınavla öğrenci alan okullar için açılacak merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olacak şekilde toplamda 20 okul tercihinde bulunabilir. 

Öte yandan yerel yerleştirme tercih ekranındaki "yeşil" renk, öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; "mavi" renk, komşu kayıt alanında yer alan okulları; "kırmızı" renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını tarif edecek. 


Peki yerel yerleştirme nasıl yapılır? 

Yerel yerleştirme işlemleri okulların türü, kontenjanı ve konumuna ilişkin il, ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından oluşturulmuş olan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı seçeneklerine göre yapılabilir.

Böylece değerlendirmede eşitlik olması halinde sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacak.

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan tercihinde bulunmak zorunda 

Böylece LGS sınava girmiş olan ve merkezi sınav puanı alan öğrencileri kapsayacak şekilde bütün öğrenciler, yerel yerleştirme puanı ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundadır. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması halinde öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacaktır. Diğer yandan özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış olan öğrenciler, tercihte bulunamayacak. 

Bu durumda öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olacak şekilde üç grupta tercih yapabilecek. Merkezi sınava girmeyen öğrenciler de yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olacak şekilde iki grupta tercih yapabilecek. 

Merkezi yerleştirme nasıl yapılır? 

Merkezi yerleştirme yapabilmek için merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile birlikte mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler yönünde merkezi sınav puanı üstünlüğüne ilişkin yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapılabilecek. Merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenmiş olan kontenjanlarına puan üstünlüğüne yönelik tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak. 

Buna göre sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği durumunda sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacaktır. 

Tercih sonuçları 25 Temmuz’da açıklanacak 

Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme Takvimi'ne ilişkin, özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri, yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların iş ve işlemleri ile kayıtları bugün itibarıyla 20 Temmuz tarihine kadar tamamlanacak. Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlamış olan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresi boyunca kayıtlarını iptal ettirmeleri halinde tercihte bulunabilir.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal