Libyalı Siyasetçi ve Diplomatlardan Hafter'e Tepki

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter'in kendisini devlet başkanı ilan etmesi Libya'daki siyasi ve diplomatik çevrelerde büyük tepkiyle karşılandı.

28.04.2020-08:48 - (Son Güncelleme: 28.04.2020-08:47) Libyalı Siyasetçi ve Diplomatlardan Hafter'e Tepki

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter'in kendisini devlet başkanı ilan etmesi Libya'daki siyasi ve diplomatik çevrelerde büyük tepkiyle karşılandı.

Libya'nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Et-Tahir es-Sünni, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımında, Hafter'in kendi tarihinde 5’inci kez darbe yaptığını ifade etti.

"Hafter'in siyasi süreci ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) aldığı kararları baltaladığına şüphe var mı? Onun ya da askeri güçlerinin, onu destekleyen ülkelerin iddia ettiği gibi Temsilciler Meclisi'nden doğrudan veya dolaylı olarak aldığı bir meşruiyet var mı?" sorularını yönelten Temsilci Sünni, "Hafter, halkın kendisine yetki verdiğinden eminse neden seçimlerden korkuyor?" sözlerine yer verdi.

"Hafter'in, başarısızlığının farkına vardıktan sonra elinde kalan son nüfuz kırıntısıyla birlikte devlet başkanlığı rolüne bürünmek istediği" ifadelerini kullanan Sünni, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi’nin ilerleyen günlerde alacağı tavrı takip edeceklerini kaydetti.

"HAFTER, DEVLET BAŞKANLIĞI İLANINI 2015'TEN BU YANA ERTELİYOR"

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi üyesi Muhammed Ammari ise sosyal medya hesabı Facebook üzerinden yaptığı paylaşımında, gelişmeleri yakından izlediklerini ifade etti.

Ammari, "Hafter'in devlet başkanlığı ilanı, 2015'ten bu yana ertelenen bir adımdır. Hafter, Tobruk'taki TM'yi de kendi darbe projesine meşruiyet kazandırmak için kullanmıştır. Bugün ise bu meclisin görevi sona ermiş ve saf dışı bırakılmıştır" sözlerine yer verdi.

Muhammed Ammari, Hafter'in kendisini “devlet lideri” ilan etmesiyle, kendilerinin devamlı dile getirdiği "siyasi ortağımız yok ve darbe projesi sona erdirilmeden çözüm olmaz" ifadelerini doğruladığını belirttiç

"HAFTER'İN 'DEVLET BAŞKANLIĞI' İLANI YENİLGİ İLANIDIR"

Libya'da bulunan en büyük İslami parti olan Adalet ve Bina Partisi Başkanı Muhammed Savvan ise Hafter'in kendisini "devlet başkanı" ilan etmesinin yenilgi ilanı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Libya Panorama adlı televizyona demeç veren Savvan, Hafter'in, ülkenin doğusunda Temsilciler Meclisi de dahil olmak üzere kendisine rakip hiç kimsenin olmamasından dolayı darbe girişiminde bulunduğunu ifade etti.

Savvan, Hafter'in Temsilciler Meclisi’nden kurtulmak ve doğu bölgesinin kendi kontrolünde olduğunu duyurmak istediğini ifade etti.

Hafter kendisini tek taraflı "devlet başkanı" ilan etmişti

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter, dün akşamki konuşmasında, Birleşmiş Milletler himayesinde imza atılan "Suheyrat Anlaşması'nın hükmünü kaybettiğini ve ülkenin başına geçtiğini" ileri sürmüştü.

Hafter, lideri olduğu Libya Ulusal Ordusu adındaki silahlı grubun "tüm ülkeyi kontrolü altına alacağını" iddia etmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal