Libya’da sel felaketi: Can kaybı 11 bini aştı

Libya’da 10 Eylül’de gerçekleşen sel felaketinde ölü sayısı giderek artıyor. Yetkililerden yapılan açıklamada, can kaybının 11 bin 300'e yükseldiği, 10 binden fazla kişinin ise kayıp olduğu bildirildi.

15.09.2023-11:07 - (Son Güncelleme: 15.09.2023-17:07)

Libya'da 10 Eylül'de meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı artıyor. Ülkenin kızılayı tarafından yapılan açıklamada, sel felaketinden en çok etkilenen Derne kentinde can kaybının 11 bin 300'e yükseldiği, 10 binden fazla kişinin ise kayıp olduğu bildirildi. 

Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü kentte can kaybının 20 binleri bulacağından endişe ediliyor. Libya'ya giden Kuveyt Kızılayı ekibi, Derne kentindeki durumun "tarif edilemez" derecede kötü olduğunu belirterek Libyalılara yardım çağrısında bulundu.

Libya’da bilanço ağırlaşıyor

AA’da yer alan habere göre; Daniel Fırtınası, Yunanistan'ın ardından Libya'yı vurdu.

Ülkede 10 Eylül'de meydana gelen sel felaketinde yalnızca Derne kentindeki ölenlerin sayısı 11 binin üzerine çıktı, binlerce kişi ise hala kayıp.

Libya Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, sel felaketinden en çok etkilenen Derne kentinde can kaybının 11 bin 300'e yükseldiği, 10 bin 100 kişinin ise kayıp olduğu bilgisine yer verildi.

Açıklamada, kentte arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği ve can kaybının artabileceği aktarıldı.

Libya Sel

Salgın hastalıklardan endişeliyiz

Derne Belediye Başkanı Abdulmenam al-Ghaithi geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, selde hayatını kaybedenlerin sayısının 18-20 bini bulabileceğini belirtmiş, “Cansız bedenleri çıkarma konusunda uzman ekiplere ihtiyacımız var. Enkaz altında ve suda çok sayıda cansız bedenin bulunması nedeniyle şehre salgın hastalık bulaşmasından korkuyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisinin atadığı hükümetin Sağlık Bakanlığı, arama kurtarma ekiplerinin sel felaketinden 96 saat sonra iki kişiyi kurtardığını duyurdu.

Sel felaketinden en çok etkilenen Derne'de afetten 96 saat sonra Libyalı arama kurtarma ekiplerinin 26 yaşındaki Nebil Mansur Süleyman ile 34 yaşındaki Ramazan el-Feyturi'yi enkazdan canlı bir şekilde çıkardığı belirtildi.

Açıklamada, kurtarılanların sağlık durumlarının stabil olduğu ve Derne’deki sahra hastanesinde bulundukları aktarıldı.

Türk ekip bir aileyi kurtardı

Hükümetin İçişleri Bakanlığına bağlı Acil Durum Komitesi Sözcüsü Velid el-Urfi de, yabancı arama kurtarma ekiplerinin gösterdiği çabalara övgüde bulundu.

Urfi, Türk arama kurtarma ekiplerinin dün akşam Derne'de bir aileyi kurtardığını söyledi.

Aile fertlerinden birinin Türk kurtarma ekiplerine haber verdiğini aktaran Urfi, Türk ekibin uğraşlar sonucu tüm aile fertlerini canlı bir şekilde enkazdan çıkardığını ifade etti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal