Libya'da II. Kaddafi Dönemi mi?

Libya’da Kaddafi rejimi yeniden mi hortluyor? Devrik lider Kaddafi'nin oğlu Seyfulislam'ın başkanlığa hazırlandığı iddiası büyük yankı uyandırdı.

17.02.2021-14:10 - (Son Güncelleme: 17.02.2021-14:10) Libya'da II. Kaddafi Dönemi mi?

Libya'da eski rejimin destekçileri, Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden 10 yıl sonra yapılması beklenen başkanlık ve parlamento seçimleriyle ulusal uzlaşı kapısından tekrar yönetime dönmeyi ümit ediyor.

Bu senaryo pek olası olmasa da eski rejimin destekçileri, Rusya ve aşiret desteğiyle Kaddafi'nin oğlu Seyfulislam'ı gelecek başkanlık seçimlerinde aday gösterme arzularını gizlemiyor. Ayrıca devrik lider Kaddafi'nin kuzeni iktidara geri dönme projesini finanse edebilecek bir servete sahip.

KADDAFİ DESTEKÇİLERİNİN DİYALOĞA İLK KATILIMI

Fas'ta 2015'te imzalanan Suheyrat Anlaşması'nda Kaddafi destekçileri diyaloğun dışında bırakılmıştı. Ancak Birleşmiş Milletler (BM) misyonu Kaddafi'nin destekçilerini Rusya'nın baskısıyla Kasım 2020'de Tunus'ta başlatılan diyaloğa dahil etti. 

RUSYA'NIN ESKİ REJİM KALINTILARINA AÇIK DESTEĞİ 

Rusya, daha sonra Başkanlık Konseyi üyeliğine aday olan Ebu Şeride önderliğindeki "Seyfulislam Kaddafi Hareketi" olarak adlandırılan oluşumun temsilcilerini resmen kabul eden tek ülke oldu. 

Russia Today internet sitesinin 15 Ocak'ta yayımlanan haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Orta Doğu ve Afrika ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov'un Hareket'in temsilcileri olan Miftah el-Verfelli ve Ömer Ebu Şeride'yi kabul ettiği yönünde bir açıklama yaptı. 

Bundan günler önce Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin de Muammer Kaddafi destekçilerinin de Libya ulusal diyaloğuna katılması gerektiğini söylemişti.

Muammer Kaddafi, Moskova'nın Kuzey Afrika'da güvenilir bir ortağıydı ve Kaddafi'nin gidişiyle Rusya büyük silah anlaşmalarını kaybetti. Ancak oğlu Seyfulislam, Rusya'nın yardımıyla iktidara gelirse bu ilişkileri önceki durumuna döndürebilir.

Kaddafi

NE OLMUŞTU?

BM Güvenlik Konseyinin yaptırım komitesi Aralık 2020'de, Safiye, Muhammed ve Ayşe Kaddafi'ye yönelik seyahat yasağını geçici olarak kaldırma kararı alırken, Libya Adalet Bakanlığı da bu kararı memnuniyetle karşıladığını duyurmuştu.

Seyfulislam hala bazı avantajlara sahip. Bunların en önemlisi ise Sirte, Beni Velid ile Brak eş-Şati arasındaki bir eksende birçok kabilenin sadakatine sahip olması.

Bu bölgelerde Kaddafi rejimine en sadık olanlar ise Kazazife, Verfelli, Mukaraha ve Verşafane kabileleri ile Cebel Garbi'nin Siyan ve Arban kabileleri.

Kaddafi'yi son raddeye kadar savunan güvenlik gruplarından çoğunun komuta kademesi ve milisleri Mısır'ın desteği ile Hafter'in saflarına katıldı. Bunlar arasında sivillere ve özellikle 17 Şubat devrimcilerine karşı en çirkin suçları işleyen Terhune 9'uncu Tugayı da bulunuyor.

Libya 17 Şubat devrimcileri Seyfulislam Kaddafi'nin yönetime gelmesi durumunda kendilerinden intikam almaya girişeceği endişesini taşıyor. Bu sebeple Seyfulislam'ın yönetime gelmesine izin verme olasılıkları oldukça düşük görünüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal