Lavrov, Türkiye ile İlişkiler Önemli Dedi

Lavrov, Valday Uluslararası Tartışma Kulübünce düzenlenen konferansta, Başta Suriye meselesi olmak üzere Türkiye ve Rusya ilişkileri üzerine açıklamalarda bulundu.

31.03.2021-16:34 - (Son Güncelleme: 31.03.2021-17:57) Lavrov, Türkiye ile İlişkiler Önemli Dedi

Lavrov, Valday Uluslararası Tartışma Kulübünce düzenlenen konferansta, Başta Suriye meselesi olmak üzere Türkiye ve Rusya ilişkileri üzerine açıklamalarda bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ‘Türkiye ile ilişkilere değer veriyoruz çünkü Türk meslektaşlarımızla her zaman her iki ülke için uygun çözümler bulabiliyoruz.’ dedi. 

Türkiye’yle birlikte birçok ortak projeyi hayata geçirdiklerine dikkat çeken Sergey Lavrov, ‘Türkiye ile ilişkiler üst düzeyde ve iki ülke arasındaki kapsamlı gündem açısından doyurucu ve zengindir.’ dedi. Türkiye ile basit ilişkiler inşa etmediklerini de dile getiren Lavrov, ‘Bazı konularda ortak duruşa sahip değiliz hatta bazen duruşumuz tamamen farklılaşıyor. Ancak Türkiye ile ilişkilere değer veriyoruz çünkü Türk meslektaşlarımızla her zaman her iki ülke için uygun çözümler bulabiliyoruz.’ ifadesini kullandı. 

‘TÜRKİYE İŞ BİRLİĞİ ÖNEMLİ’ 

Lavrov, Rusya ve Türkiye arasında İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi için anlaşma yapıldığını hatırlatarak, ‘Bu konuda anlaştığımıza göre daha yavaş uygulanıyor. Ancak Türk tarafı, Türkiye ile iş birliği yapan silahlı muhaliflerin Heyet Tahrir Şam ve diğer teröristlerden ayrılması dahil anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getiriyor.’ dedi. İdlib’deki terör gruplarının Suriye ordusuna saldırı düzenlemeye devam ettiklerini belirten Lavrov, bunların yok edilmesi gerektiğini vurguladı.

‘BU ANLAŞMA HAYATA GEÇİRİLECEK’ 

Suriye’deki M4 kara yolu ile ilgili anlaşmanın uygulanması konusunda da çalışmaların sürdüğünü dile getiren Lavrov, söz konusu anlaşmanın bu yolun etrafında güvenli bölgenin oluşturulması ve Rus-Türk ortak devriyelerinin sürekli ve düzenli olarak yapılmasını içerdiğini anımsattı. Lavrov, ‘Burada ilerleme kaydedilmişti. Süreç sonradan yavaşlamıştı. Şimdi durumu düzeltiyoruz ve bu anlaşma hayata geçirilecek.’ dedi. 

SURİYE HALKININ PARASIYLA SURİYE’Yİ YIKIYORLAR 

ABD'nin Suriye'deki etkinliklerini değerlendiren Lavrov, ABD'nin Suriye'den çıkmak istemediğini söyledi. Lavrov, ‘ABD, Suriye'de kalmak istiyor, burada üretilen buğday ve hidrokarbon üzerinden gelir elde ediyor. Amerikalılar, buğday ve hidrokarbonu satarak, YPG, PKK gibi ayrılıkçı eylemler yapan terörist grupları Suriye halkının parasıyla destekliyor. Ayrıca ABD, Şam ve Kürtler arasındaki diyaloğu bloke ediyor.’ diye konuştu. 

ABD'nin Suriye'de DEAŞ terör örgütünü de kullandığını da dile getiren Lavrov, ‘ABD, mevcut hükümetin katılımıyla Suriye meselesi çözümüne ilişkin süreçleri engellemek için DEAŞ'ı kullandı ve kullanmaya da devam ediyor.’ ifadesini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal