Laptop pil ömrü nasıl ölçülür? Laptop prizde mi, pilde mi kullanılmalı? Laptop pil ömrü öğrenme

Elektronik cihazların hassasiyeti ele alındığında dizüstü bilgisayar kullanımlarında dikkat edilmesi gerekenler oldukça fazladır. Pil ömrünün uzun gitmesi için laptop fişe takılı halde kullanılır mı sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Dizüstü bilgisayarların sürekli şarjda kalmasının pillerde ki etkisi düşünüldüğünde farklı durumlar ortaya çıkar. Peki, laptop kullanıcılarının merak ettiği dizüstü bilgisayarın sürekli şarjda kalması kullanıma zarar verir mi? Fişe takılı laptop kullanmak zararlı mı? sorularının yanıtı haberimizde

20.05.2022-09:00 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-09:00) Laptop pil ömrü nasıl ölçülür? Laptop prizde mi, pilde mi kullanılmalı? Laptop pil ömrü öğrenme

Pillerin belirli ömürlere sahip olduğu bilinir. Bu nedenle kullanımlarda dikkat edilmesi gereken durumlar yerine getirildiğinde pil ömründe uzama görülür. Dizüstü bilgisayarlarında sık karşılaşılan sorular arasında fişe takılı laptopla oynamanın zararları yer alırken bilgisayar pil ömrünün nasıl ölçüleceği de merak konusu oldu. Laptop prize takılı kullanımı pil ömrünü etkiler mi? Laptop pil ömrü nasıl öğrenilir? İşte detaylar...

Laptopun fişe takılı halde kullanılmasının zararları var mı?

Dizüstü bilgisayarın fişe takılı kullanımı halk arasında sakıncalı davranış olarak bilinsede bu durumun pil ömrüne herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Dizüstü bilgisayarlarda piller özellikle yeni yapımlarda gömülü halde bulunmaktadır. Bu üretimden kaynaklı olduğundan laptopun sürekli şarjda kalmasında problem yoktur.

Yeni çıkan teknolojik aletlerde üretilen piller güç modu ayarlı olarak kullanıma açılmaktadır. Bu özellik sayesinde laptopun daha verimli ve pillerin uzun ömürlü olması mümkün. Laptop üzerinden oyun oynayanların daha çok verim ve performans iyileştirmesi yapılmak istendiğinde fişe takılı oynamaları tavsiyeler dahilindedir.

FPS değerleri alınmaktadır. Bunun sebebi dizüstü bilgisayardaki pilin watt yani güç değeri ile adaptördeki watt değerlerinin farklı olmasıdır. Bundan dolayı direkt adaptörden sağlanan enerji ile birlikte dizüstü bilgisayarlar oyun sırasında pil ile kullanımlarına göre daha iyi performans sağlamaktadırlar.

Laptop pil ömrü hesaplama

Bilgisayarı prizde mi yoksa pilde mi kullanmalıyız?

Her teknolojik aletin pil ömrü vardır. Telefonlar ya da laptoplar her şarj edildiğinde belirlenen pil ömründen bir döngü gitmektedir. Bu döngüler pil ömürlerini kalitesine göre değişirken bazıları 1000 iken bazıları 2000 olabilirler.

Uzun süreli laptop kullanımlarında kullanıcının dikkat ettiği durumlar arasında pil ömrü yer almaktadır. Kısa süre pilin bitmesi ya da şarj süresinin uzaması gibi durumlar ile karşılaşıldığında pilin döngü ömrünü tamamladığını göstermektedir.

Laptop pil ömrü öğrenme

Dizüstü bilgisayarlarında sık karşılaşılan durumlar arasında mavi ekran almak tamamen pil ile alakalı sorun olduğunu göstermektedir. Yardım almadan herkes kendi bilgisayarının pil ömrünü kolaylıkla öğrenebilir. Komut ekranına yazılacak kodlar sayesinde pil ömrün öğrenmek mümkün.

-Bilgisayar arama kısmına giriş yaparak 'cmd' yazın

-Ekranda karşısına gelen komut işleminde sağ tıklayıp yönetici çalıştırın

-Devamında açılan ekranda 'powercfg -energy' yazdıktan sonra enter tuşuna basılarak 60 saniye bekleyin

-İnternet tarayıcısı açıp, komut satırından kopyaladığımız yazıyı tarayıcının adres bölümüne yapıştırın.

-Karşısında yer alacak belge ise pil bilgilerini içermektedir.

-Fakat yapılan işlemlere rağmen karşısına pil bilgileri çıkmadıysa CTRL+F tuşuna basılarak tekrar arama motoruna pil bilgileri yazalım.

Laptop pil ömrü hesaplama

Pil ömrü hesaplama

Pil bilgilerine ulaştıktan sonra son tam dolum kapasitesinin karşısındaki sayıyı, tasarım kapasitesinin karşısındaki sayıya bölelim. Çıkan sonuç pil sağlığının yüzdesini vermektedir. Bu durumda prize takılı ya da pil ile laptop kullanımlarında dikkat edilmesi gerekenler yapıldığın da pil ömrünün uzadığını göreceksiniz. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal