Dünya koronavirüs ve maymun çiçeği virüsü belalarıyla uğraşırken, Çin’den endişe verici bir haber geldi. Hayvanlardan insanlara bulaştığı tespit edilen Langya virüsünün Çin’in Henan ve Shandong eyaletlerinde rastlandığı açıklandı. Koronavirüsün ortaya çıktığı Çin’de Langya virüsünün görülmesi dünya genelinde korkuya sebep oldu. 35 kişide rastlandığı açıklanan Langya virüsünün detayları araştırılıyor. Peki Langya/LayV virüsü nedir? Belirtileri neler? Türkiye'de görüldü mü?
İlk kez 2018 yılında Çin’de tespit edilen Langya virüsü, insanlarda ise ilk defa 2019 yılında tespit edilmişti. Son vakaların bu sene olduğu kaydedilirken, virüs ile ilgili yapılan testlerde 262 fare kobay olarak kullanıldı ve bu farelerinde 4’te 1’inde LayV viral RNA’sına rastlandı. Bu sonuçlar sebebiyle Langya virüsünün sivri fareler başta olmak üzere hayvanlardan insanlara geçtiği ifade ediliyor. Virüsün görüldüğü hayvan türleri arasında keçiler ve köpekler de yer alıyor.
Langya, genellikle yarasalarda bulunan ölümcül bir patojen olan Nipah virüsü ile aynı aileden olan bir virüstür. Langya da damlacık yoluyla insandan insana bulaşabilir.
Çin’de ortaya çıkan Langya virüsünün koronavirüs ile oldukça benzer belirtileri bulunuyor. İşte Langya virüsü belirtileri:
-Halsizlik
-Öksürük
-İştah kaybı
-Yüksek ateş
-Mide bulantısı
-Kas ağrısı
-Yorgunluk
Yapılan araştırmalarda insanların virüsten ne kadar kötü etkilendiğini görmek için hastalardaki semptomları izlendi. Langya hastalarının maruz kaldığı en yaygın semptom ateşti ve enfekte olan herkesin ateşi vardı. Bunu yorgunluk (yüzde 54), öksürük (yüzde 50), iştahsızlık (yüzde 50), kas ağrıları (yüzde 46) ve mide bulantısı (yüzde 38) izledi. Yaklaşık yüzde 35'i karaciğer sorunları yaşarken, yüzde 8'i böbrek fonksiyonlarında bir düşüş görüldü.
Birleşmiş Milletler, iklim krizi ve yaban hayatının istismarının artması sebebiyle Langya virüsü gibi hastalıkların benzerlerinin görülebileceği uyarısını yaptı.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye’de henüz Langya virüsüne rastlanmadı.