Laktozsuz Süt Zararlı Mı?

B2 vitamini için en iyi kaynak olma, cilt güzelleşmesi, saç ve tırnakların sağlıklı uzamasına yardımcı olma gibi pek çok faydalı özelliği olsa da maalesef süt sebep olduğu bazı sindirim şikâyetlerinden dolayı herkes tarafından rahatlıkla içilememektedir. Peki, laktozsuz süt zararlı mı? İşte tüm detaylar...

07.06.2018-16:28 - (Son Güncelleme: 07.06.2018-16:11) Laktozsuz Süt Zararlı Mı?

LAKTOZ NEDİR? 

Süt ve süt ürünlerinin içinde bulunan doğal süt şekeridir.

LAKTOZ İNTOLERANSI NEDİR?

Laktozun sindirilmesi için laktaz enzimi gerekir. Eğer vücutta yeterli miktarda laktaz enzimi bulunmuyorsa, laktoz intoleransı var demektir.

LAKTOZ İNTOLERANSI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Laktoz intoleransı sütün içindeki laktozun sindirilemediği durumlarda ortaya çıkar. Süt içince karın şişkinliği, karın ağrısı, gaz, mide bulantısı görülebilir.

Bu tarz sorunlarınız varsa süt ve süt ürünleri tüketmekten vazgeçmek yerine Pınar Denge Laktozsuz Süt’ü tüketebilirsiniz.

Belirtilerin şiddeti tüketilen laktoza ve kişinin ne kadar laktozu tolere edebildiğine göre değişir.

Belirtiler süt ve sütlü ürünlerin tüketimini takiben yarım saat ile 2 saat arasında kendini göstermeye başlar.

Süt içerdiği kalsiyum, protein, yağlar, vitaminler ve mineraller açısından temel besin gruplarındandır.

Yaşam boyu sağlıklı olmak için her yaş döneminde ihtiyacınız olan türde ve miktarda süt içmeniz gerekmektedir.

LAKTOZ İNTOLERANSINIZ VARSA NE YAPABİLİRSİNİZ?

Laktozu azaltılmış veya laktozsuz süt ve süt ürünleri tüketebilirsiniz.

LAKTOZSUZ SÜT NASIL ÜRETİLİR?

Laktozsuz süt ve laktozsuz yoğurt, sütün içindeki laktozun laktaz enzimi ile parçalanması sonucu elde edilir. Laktaz enzimi katkı maddesi ya da koruyucu değildir. Ürünün prosesi sırasında görevini yerine getirip, son aşamada aktivitesini yitirerek ürünün içerisinde kalmaz.

LAKTOZSUZ SÜT NEDEN DAHA TATLI?

Laktoz aslında sütte doğal olarak bulunan şekerdir. Laktozsuz sütte, süt şekeri (laktoz) basit bileşenlerine; yani glikoz ve galaktoza ayrışmış haldedir. Laktozun parçalanması ile açığa çıkan glikoz ve galaktozun tatlılık derecesi laktoza kıyasla yaklaşık olarak 4 kat daha fazladır. Laktozsuz sütün sade sütten daha tatlı algılanmasının sebebi budur. Ek bir şeker ilavesi veya herhangi bir katkı maddesi içermemektedir.

Ek olarak laktozsuz sütümüz yarım yağlı bir süttür ve sade yarım yağlı sütümüzle aynı besin değerlerine sahiptir.

LAKTOZSUZ SÜTÜN RENGİ NEDEN DİĞER SÜT RENGİNDEN FARKLI?

Laktozsuz süte laktozun kolay sindirimi amacıyla parçalanması için laktaz enzimi ilave edildikten sonra  üründe tatlılık ve renk bir miktar değişmektedir. Renk, ayrıca ürünün yarım yağlı olmasından dolayı standart sade süte nazaran tonsal farklılık göstermektedir. 

LAKTOZSUZ YOĞURT NASIL ÜRETİLİR VE NEDEN TATLI?

Laktozsuz yoğurt üretiminde yoğurt kültürü ilavesi sırasında eklenen laktaz enzimi ile süt şekeri laktozu, glikoz ve galaktoza parçalanmakta ve bu şekerlerin tatlılık dereceleri daha fazla olduğu için tatlılık daha çok hissedilmektedir. Ek bir şeker ilavesi veya herhangi başka bir katkı maddesi içermemektedir.

 LAKTOZSUZ PEYNİR NASIL ÜRETİLİR?

Laktozsuz Peynir üretiminde kullanılan sütün içerisindeki laktoz,  sütün tekneye dolumu aşamasında eklenen laktaz enzimi ile, yapı taşları olan glikoz ve galaktoza parçalanmaktadır. Parçalanamayan laktoz ise teleme ve peyniraltı suyunun ayrışması esnasında uzaklaşmaktadır.

LAKTOZSUZ SÜT SİZİN İÇİN UYGUN MU?

Laktozsuz süt, sütteki laktozu sindiremeyen ve süt içince şişkinlik, ağrı, gaz ve bulantı sıkıntılarını yaşadığı için süt tüketemeyen kişilerin rahat şekilde süt içmelerini ve sütün besin değerlerinden faydalanmalarını sağlamaya yardımcı olur.

Laktozsuz süt 1999 yılında lanse edilmiş Türkiye’nin ilk laktozsuz sütüdür. Süt tüketemeyen kişilerin rahatça süt içmelerini ve sütün besin değerlerinden faydalanmalarını sağlamaya yardımcı olur.

Laktozsuz Yoğurt, laktoz intoleransına karşı hem sağlık faydası sağlamakta, hem de tatlılık derecesinin yüksek hissedilmesi nedeniyle şeker kullanılması gereken ürünlerde şeker azaltmaya imkan tanımaktadır. Bu nedenle ara öğün olarak sade ya da müsli karışımı gibi bir alternatifle tüketilmeye çok uygundur, hissedilen tatlılık doğal şekerlerdendir, ilave şeker içermemektedir. Ayrıca, 100 g laktozsuz yoğurt günlük kalsiyum ihtiyacının %23’ünü karşılamaktadır.

LAKTOZSUZ ÜRÜNLERİN TÜKETME ZARARLARI VAR MIDIR?

Laktozsuz süt, yoğurt, peynir tüketmenin hiçbir zararı bulunmamaktadır.

 Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal