KYK Borçları Silinecek mi?

AK Parti tarafından meclise sunulan düzenleme ile KYK borcu olanlar, borçların silinip silinmeyeceğini merak etmeye başladı. Peki KYK borçları silinecek mi?

25.05.2021-13:10 - (Son Güncelleme: 25.05.2021-13:10) KYK Borçları Silinecek mi?

Birçok üniversite öğrencisinin yararlanmış olduğu öğrenim kredisinin, okul bittikten iki yıl içerisinde geri ödenmesi isteniyor. Bu süre içerisinde iş bulamayan öğrenciler, borçlarını bir yıl erteleme imkanına da sahip. AK Parti tarafından meclise, vergi ve prim borçlularına önemli kolaylıklar sağlayacak olan yeni bir yapılandırma paketi sunuldu. Söz konusu bu paketten KYK borcu olan milyonlarca öğrencinin de faydalanması öngörülüyor.

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

AK Parti tarafından meclise sunulan söz konusu yeni paket, vergi ve prim borcu bulunan vatandaşlara önemli kolaylıklar sunması ile birlikte KYK borcu olan mezunlara da ödeme kolaylığı veriyor. 30 Nisan 2021 tarihinden önceki borçlar esas alınacak. KYK borçlarına ödeme kolaylığı sunması söz konusu.

KYK BORÇLARINA YAPILANDIRMA NE ZAMAN?

Bu düzenlemenin 1 - 2 hafta içerisinde meclisten geçmesi öngörülmektedir. Borçluların ödeme olanaklarına önemli kolaylıklar sunan bu yasa çıkmasının ardından, başvuru yapmak isteyen borçlular 31 Ağustos 2021 tarihine kadar gerekli kurumlara müracaat etmesi gerekmektedir. İlk taksitin son ödeme günü ise 30 Eylül olacak şekilde ifade edildi. Fakat koşullara göre sürenin uzatılabilme ihtimali de konuşuluyor.

Anaparada indirimin söz konusu olmadığı söz konusu yapılandırma içerisinde, anaparaya eklenmiş olan gecikme zammı ve eklenmiş olan faizde indirim yapılmasına olanak sağlıyor. Geciken süreç için aylık 0.35'lik Yİ-ÜFE oranının esas alınacağı ifade edildi. Bu da, önceki dönemlerde kullanılan aylık 1.40'lık gecikme faizinden de daha düşük bir oran.

YAPILANDIRMADAN YARARLANMAK İSTEYENLER NE YAPMALI?

Yasanın yürürlüğe girmesinin sonrasında Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın adresi üzerinden giriş yapılmalıdır. Online olarak kabul edilen başvuru neticesinde, ekranda e-Devlet giriş seçeneği olacaktır. Başvuruda bulunmak isteyen vatandaşların giriş yaparak talep edilen bilgileri doldurması lazım. Ödemeler kredi kartı aracılığı ile veya havale yolu ile kabul edilecek.

Borç ödeme süreci şimdilik başlamamış olan vatandaşlar ve borçlarını düzenli olarak ödeyenler de e-Devlet şifreleri ile gerekli adımları tamamlayarak borçlarını erteleme talebinde olabiliyor. İşsizlik süreci devam eden, lisans veya doktora eğitimine devam eden, askerlik durumu oluşan vatandaşların başvuruları dikkate alınacaktır.

Borçlu tarafından yapılandırılmış olan öğrenim kredisinin tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin yatırıldığı halde, anaparaya eklenecek enflasyon farkının sadece yüzde 10'u talep edilecek. Bu da şu anlama geliyor ki, farkın yüzde 90'ı silinecek. İkinci taksit dönemi içerisinde borcun kapatılması halinde enflasyon farkının sadece yarısı talep edilecek.

2 ayda bir olan borç ödemeleri 36 ay sürecek olan 18 taksit halinde kapatılabilecek. Taksit faizi, enflasyon farkı ile kararlaştırılmış olan borcu 6, 9, 12 ve 18 taksit halinde kapatacak vatandaşlar için sırası ile birlikte yüzde 4.5, 8.3, 10.5 ve 15 olacak şekilde uygulanacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal