Kuzey Işıkları Nedir? Kuzey Işıkları Ne Zaman Görülür?

Kuzey ışıkları birçok insan tarafından merak edilen atmosfer olayıdır. Manyetik alan etkisi nedeniyle İskandinav ülkelerinde sıklıkla görülür. Peki, kuzey ışıkları nedir? Kuzey ışıkları ne zaman görülür? Detaylar haberimizde.

05.03.2021-12:06 - (Son Güncelleme: 05.03.2021-12:06) Kuzey Işıkları Nedir? Kuzey Işıkları Ne Zaman Görülür?

Kuzey ışıkları, İskandinav ülkelerinde oluşan bir doğa olayıdır. Oluşturduğu muazzam güzellikteki görüntüsüyle birçok insan tarafından merak edilmektedir. Peki, Kuzey ışıkları veya kutup ışıkları nedir? Kuzey ışıkları ne zaman görülebilir? Kuzey ışıkları hangi element çeşitlerine sahiptir ve özellikleri nelerdir?

KUZEY IŞIKLARI NEDİR?

Kuzey ışıkları, dünyanın sahip olduğu manyetik alanla Güneş'ten Dünya'ya ulaşan enerji yüklü hızlı parçacıkların girdiği etkileşim sonucu ortaya çıkan ışık şölenlerine verilen isimdir. Aynı ışık şöleni güney kutbunda da olmasına rağmen burada pek fazla insan yaşamaması nedeniyle popüler olmamıştır. Işık şöleni bu nedenle genelde kuzey ışıkları olarak bilinir.

KUZEY IŞIKLARI NE ZAMAN GÖRÜLEBİLİR?

Kuzey ışıklarının bir diğer diğer adıyla kutup ışıkları olarak bilinir. Bunun nedeni, kutupların manyetik etkisidir. İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya, Norveç kutup ışıklarının en sık gözlendiği ülkelerdir. Her yıl milyonlarca turist kuzey ışıklarını görmek için bu ülkelere seyahat gerçekleştirmektedir.

Kuzey ışıklarının en görünür ve en parlak olduğu tarihler 23 Eylül-21 Mart arasıdır. Kuzey ışıklarının net olarak görülebilmesi için havanın karanlık ve bulutsuz olması gerekmektedir.

KUZEY IŞIKLARININ EN NET İZLENDİĞİ ÜLKELER VE ŞEHİRLER

1. Svalbard, Norveç

2. Kakslauttanen, Finlandiya

3. Jukkasjärvi, İsveç

4. Reykjavik, İzlanda

5. Kanada’nın Kuzey Bölgeleri

KUZEY IŞIKLARININ KAYNAĞI

Kuzey ışıkları, dünya atmosferindeki atomlar ile güneş kaynaklı yüksek hızlı enerjik parçacıkların yerden 50 milden yukarı yükseklikte etkileşime girmesiyle oluşur. Işık hızında ilerleyen parçacıklar uzay kaynaklıdır.

Kuzey ışıklarında, ışık tayfına göre yeşil, kırmızı, mavi ve mor olmak üzere 4 ayrı renk bulunmaktadır.

Tayf bilgilerine göre yeşil renk oksijen moleküllerine, kırmızı renk oksijen atomuna, mavi renk nitrojen molekülüne ve mor renk ise nitrojen atomuna aittir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal