Kurban etini buzdolabında nasıl saklamak gerekir? Kaç ay buz dolabında kalabilir? Dondurucuda kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti paketleme yöntemi

Kurban Bayramı yaklaşırken kurban etinin nasıl dağıtılması gerektiği de merak ediliyor. Yılın sadece belli bir döneminde kesilen kurbanlıklar Müslümanlar için önemli bir ibadettir. Kurban Bayramı süresince kurbanlıklarını kestikten sonra dağıtmak isteyen vatandaşlar nasıl yapması gerektiğini araştırıyor. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre kurban eti dağıtım kaideleri…

06.07.2022-15:52 - (Son Güncelleme: 06.07.2022-15:52) Kurban etini buzdolabında nasıl saklamak gerekir? Kaç ay buz dolabında kalabilir? Dondurucuda kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti paketleme yöntemi

Kurban etinin nasıl dağıtılması gerektiği ya da ne kadarının dağıtılması gerektiği merak edilirken sorunun yanıtı Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı kesilen kurbanlıkların bir kısmının yenilebileceğini ifade ederken bir kısmının da ihtiyaç sahiplerine dağıtılması gerektiğini söyledi. Şâfiî’ye ve İbn Hazm’a göre kurban etinin dağıtılması bu vâciptir.

Kurban eti nasıl dağıtılmalıdır?

Kesilen kurban etinin dağıtılması konusunda net bir ölçü bulunmamaktadır. Ancak kesilen et 3 parçaya bölünerek bir kısmı kurban sahibinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından tüketilebilirken bir kısmı ise eş dost akraba ya dağıtılmalıdır. 3 parça ise kurban kesmeyen ihtiyaç sahiplerine verilmesi gerekir. 

Kurban Eti Dağıtımı

Ancak ev halkının kalabalık olması durumunda ihtiyaç sahiplerine dağıtılmadan bu etin tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Kurban etinin ikram edilmesi yenmesi ve fakirlere dağıtılması  gerektiği ifade edilirken bunun ölçüsü ise kişilerin kendisine bağlıdır. Çevresindeki ihtiyaç sahiplerini belirleyerek istediği miktarda bu etti paylaşabilirken kendisi de tüketebilir. Kurban etinin kesim yapıldığı yerde dağıtılması uygun görülürken fazla ihtiyaç sahiplerinin olması durumunda başka yerlere de gönderilebilir. 

Kurban Eti  Nasıl Saklanır

Kurban eti buzdolabında nasıl saklanır? 

Kurban bayramında et kesildikten sonra parçalanma işlemi sırasında etin yüzeyinde bakteri oluşabilir. Yeterli ısı ve işlemi yapılmadığı durumlarda bakterilerin çoğalması ortaya çıkarken insan sağlığı üzerinde de önemli bir risk oluşturmaktadır. 

Kurban eti kesildikten sonra 7 derecenin altında soğutulması gerekir. Kurban etlerinin kesildikten sonra saklanma koşulları insan sağlığı üzerinde oldukça önemlidir. Kesilen kurban etleri büyük parçalar halinde değil de birer yemek olacak şekilde küçük porsiyonlarda saklanmalıdır. Küçük parçalara ayrılan etler buzdolabı poşetine ya da yağlı kağıda konularak saklanabilir. 

Kesilen etler buzdolabının buzluk kısmında ya da derin dondurucuda saklanmalıdır. Etler buzlukta -2 derece altında birkaç hafta kala bilirken -18 derece altında daha uzun süre kalmaktadır. Buzluktan çıkarılan etlerin çözdürme işlemi için de buzdolabının normal kısmı kullanılmalıdır. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal