Zeugma Çingene Kızı Mozaiği Türkiye'ye Getirilecek!

ABD'nin Ohio eyaletinde olan Zeugma Çingene Kızı mozaiği ait olduğu Türkiye'ye getirilecek. Müjdeli haberi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy duyurdu.

19.11.2018-13:56 - (Son Güncelleme: 19.11.2018-13:49) Zeugma Çingene Kızı Mozaiği Türkiye'ye Getirilecek!

Diğer parçaları uzun senelerdir Ohio'da olan Zeugma Çingene Kızı mozaiği isimli eserin eksik parçaları sonunda Türkiye'ye getirilecek. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep'te olan Zeugma Antik Kenti'nde büyük bir zeminin üstüne işlenmiş olan Çingene Kızı mozaiğinin ABD'deki parçalarının 26 Kasım'da Türkiye'ye getirileceğini duyurdu.

"AİT OLDUĞU TOPRAKLARA GETİRİLECEK"

ABD'deki Çingene Kızı mozaiğini 26 Kasım'da Türkiye'ye getirileceğini ifade eden Bakan, "ABD'de Ohio Bowling Green State Üniversitesinde yer alan Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçalarının Kasım sonunda Gaziantep'e, ait olduğu topraklara getirileceği bilgisini de burada sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum" sözlerine yer verdi.

ZEUGMA MOZAİĞİN TARİHÇESİ

Çingene Kızı mozaiği, Nizip'te Fırat Nehri kıyısında yer alan Zeugma Antik Kenti'nde 1998 senesindeki kazı çalışmaları sırasında çıkarıldı. Ancak birçok kayıp parçası bulunuyordu. Çünkü yaklaşık 300 metrekarelik bir alan üstüne işlenmişti.

Çingene Kızı adı verilmesinin nedeni ise, eseri yapan kişinin, eserdeki insan suretinin saçlarını örgülü ve renkli kurdelelerle resmetmiş olması. Kimilerine göre Büyük İskender, kimilerine göre ise Yer Tanrısı Gaia'dan esinlenilerek yapılmış.

Bölgede kaçakçılar tarafından gerçekleştirilen kazılarda gözden kaçırılan Çingene Kızı mozaiği esasen tek parça değil. Büyükçe bir odanın zeminini bütünüyle kaplayan bir eserin küçük bir parçası. Mozaiğin geri kalan parçaları ise kaçakçılar tarafından seneler önce ABD'ye kaçırılarak satıldı. Ohio Üniversitesi'nde olduğu bilinen kayıp parçaların 4 senelik yoğun çalışmalar neticesinde Türkiye'ye ait olduğu ispatlanarak ait olduğu yere, Zeugma'ya gelmesi kararı verildi.

Son Dakika Kültür-Sanat Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal