Kakava Şenlikleri Ne Zaman Başlıyor

Baharın en renkli ve coşkulu karşılaması olarak nitelendirilen Kakava şenlikleri yine yapılıyor. Peki Kakava şenlikleri ne zaman başlıyor?

02.05.2018-13:22 - (Son Güncelleme: 02.05.2018-13:23) Kakava Şenlikleri Ne Zaman Başlıyor

Her yıl 5-6 Mayıs’ta düzenlenen Kakava Şenlikleri’nin ilk gününden itibaren bereketin artması, güzelliklerin paylaşılması için büyük bir ateş yakılıyor ve herkese pilav ikramı yapılıyor. Peki Kakava ne demek, nasıl ortaya çıktı?

KAKAVA ŞENLİKLERİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI KAKAVA NE DEMEK

Kakava, Roman vatandaşların kültürüne ait bir gelenek. Kökenlerini Mısır ve Ön Asya'dan alan Kakava’nın tarihi oldukça trajik bir olaya yaslanır. Çingene inanışlarına göre Eski Mısır'da Firavun'un Koptlar (Kıptîler) ile birlikte yaşayan bir topluluğun varlığından bahsedilir, tabii ki bun toplum Çingenelerdir. Firavun onlara çok fazla zulmeder. Kaçmaya çalışan bu halkın peşine düşen Firavun'un askerleri sularda boğulup ölürler ve bu toplulukta Firavun’un zulmünden kurtulur

Geride kalanlar ise önemli bir kişinin tekrar gelip kendilerini kurtaracağına inanırlar. İşte o önemli kişinin geleceği gün 6 Mayıstır. O sabah Çingeneler akarsulara inerler ve çılgınca eğlenirler.

Bu efsanede dikkati çeken çok ilginç bir durum var. Tıpkı Musa'nın önderliğinde İbranilerin Kızıldenizi geçmesine birebir benziyor olmasıdır. Bu yönde yapılan en mantıklı açıklama ise Çingenlerin de onlarla birlikte bu yolculuğu yapmış olması durumudur. Tarihsel veriler Çingenelerin Dünyaya Mısır topraklarından yayıldığını işaret etmektedir.

KAKAVA VE HIDIRELLEZ FARKI

Kakava’nın Hıdrellez’in Roman kültürüyle beslenmesi sonucu küçük nüanslarla farklılaşan bir kutlama şeklidir. Her ikisinde de uygulanan adet ve ritüeller birbiriyle çok fazla  benzerlik göstermektedir.

Son Dakika Kültür Sanat Haberleri için aşağı doğru kaydırın

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal