Halet Çambel Kimdir? Çalışmaları Nedir

Halet Çambel hayatı? Halet Çambel çalışmaları? Halet Çambel ne yapmıştır? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

31.05.2018-18:25 - (Son Güncelleme: 31.05.2018-18:17) Halet Çambel Kimdir? Çalışmaları Nedir

Halet Çambel (27 Ağustos 1916, Berlin - 12 Ocak 2014, İstanbul), Türk arkeologtur.

Hattuşaş'ın yer aldığı Boğazköy'de, stajyer olarak girdiği kazıları yaşamı süresince devam ettiren Halet Çambel, bilim camiası tarafından “Hitit hiyerogliflerinin çözüldüğü yer” olarak bilinen Karatepe-Arslantaş Höyüğü'nde, Türkiye’nin ilk açık hava müzesini açmıştır. Karatepe kalıntılarının meydana çıkarılmasına ve Hitit dilinin açıklanmasına yararı büyüktür.

Türkiye’yi eskrim sporunda temsil ederek Suat Fetgeri Aşeni ile beraber “Olimpiyatlara giden ilk Türk kadın sporcu” sıfatını almıştır.

Akyaka evlerinin mimarı olmakla bilinen Nail Çakırhan'ın eşidir.

Ailesi ve gençliği

27 Ağustos 1916'da Berlin'de doğdu. Babası, Almanya'da askeri ataşelik vazifesi yapan ve Atatürk'ün yakın dostlarından Hasan Cemil Bey, annesi devrin Berlin Büyükelçisi İbrahim Hakkı Paşa'nın kızı Remziye Hanım'dır. Dört çocuklu ailenin üçüncü çocuğu olarak doğdu. Hukukçu ve gazeteci Leyla Çambel ile kanser araştırmacısı Perihan Çambel'in kardeşi, mühendis Bülent Çambel’in ablasıdır.

I. Dünya Savaşı ardından mütareke yıllarında anne babası ile bir dönem İsviçre ve Avusturya'da yaşadıktan sonra, cumhuriyetin kurulmasından sonra 8 yaşında Türkiye'ye döndü.

Ortaokul ve liseyi Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde tamamladı. Sanat tarihi öğretmeninin etkili anlatımı ve İstanbul'un tarihi mekanlarına yaptığı geziler lise senelerinde onu çok etkiledi. Okulda, eskrim sporu ile de karşılaştı ve bu hususta ustalaştı.

Lise öğrenimini bitirmesinin ardından Fransız hükümetinden kazandığı bursla Paris Sorbonne Üniversitesi'nde 3 sene arkeoloji lisans eğitimini aldı; ayrıca Hititçe ve eski İbranice öğrendi. İlk kazı tecrübesini 1935 senesinde yaşadı. Dr. Kurt Brittel’in başkanı olduğunda Alacahöyük kazısına stajyer olarak görev aldı.

Son Dakika Kültür-Sanat Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal