Erzurum Yemekleri Tarifi

Karıyla, kışıyla ve soğuğuyla meşhur olan doğunun kadim şehri Erzurum yemekleriyle de bir o kadar meşhur. Peki Erzurum'un kültürüne özgü yemekler nelerdir? Erzurum'a gelince ne yenir? Erzurum'a özgü yemeklerle ilgili merak ettikleriniz haberde...

12.04.2018-13:25 - (Son Güncelleme: 13.04.2018-00:09) Erzurum Yemekleri Tarifi

Karıyla, kışıyla ve soğuğuyla meşhur olan doğunun kadim şehri Erzurum yemekleriyle de bir o kadar meşhur. Peki Erzurum'un kültürüne özgü yemekler nelerdir? Erzurum'a gelince ne yenir? Erzurum'a özgü yemeklerle ilgili merak ettikleriniz haberde...

ERZURUM'A ÖZGÜ YEMEKLER NELERDİR?

Herle Aşı olarak bilinen çorba Erzurum'da şifa çorbası olarak bilinir. Kış aylarında evden eksik olamayan Herle Aşı önce un ve tereyağı kavrularak daha sonra üzerine su koyularak yapılır. 

Herkesin geleneği gibi Erzurum'un da geleneği farklıdır. Su böreği olarak yapılan börek misafir geldiğinde pişirilir. Erzuruma'a özgü ince yufkayla yapılır. İçerisine civil peynir ve maydonoz koyulur. 

Cağ kebabı adıyla, tadıyla nam salmış bir lezzet olarak Erzurum'a gelenlerin ilk yemek durağıdır. Keçi ve kuzu etinden yapılan bir çeşit kebaptır. Şişte hazırlanır. Cağ adı verilen şişlerde yapılır. Günümüzde birçok yerde yapılan cağ kebabı Erzurum'da daha başkadır. Etler kendine özel sosuyla harmanlanıp cağa dizilir. Hazırlanan etler 24 saat dinlendirilir. Kızgın közde pişirilir.

Hıngel olarak Erzurum'da  adlandırılan Türkiye'nin her yerinde mantı olarak bilinen yemek çeşididir. Erzurum'da sulu ve susuz hıngel olarak iki çeşit yapılır. 

Ekşili dolma olarak Erzurum'da tadı damakta bırakan lezzettir. Üzüm yaprağına karışımlı et sarılarak yapılır. Dolmanın etine ekşi pestil katılır. Diğer bildiğimiz dolmalara nazaran daha uzun ve büyüktür. İri dolma olarak da bilinir.

Evde hazırlanan hamurdan erişte halinde kesilen parçalardan oluşan kesme çorbası Erzurum'da köfte, mercimek, tarkın ve soğarıç karışımı ile yapılır. Yayla çorbası olarak bilinen ve Erzurum'da ayran aşı olarak adlandırılan çorba yoğurt su ve unla yapılıyor. Bu karışıma daha sonra ufak köfteler ekleniyor. 

Yabani bir bitki olan Çiriş Erzurum'da sebze yerine tüketilir. Ispanak sebzesinin kullanıldığı yemeklerde çiriş de tüketilir. Yörede yetişen ve çeç pancarı olarak bilinen sebze yeşil saplarından dolayı çeç adını almıştır. Et yemeklerinde tüketilir.

Şalgam dolması ise etten hazırlanan bir karışın şalgam dilimlerinin arasına konulup pişirilmesiyle lezzetli bir hal alır.

Çaşır Erzurum'da dağlarda yetişen yabani bir bitkidir. Sade yenildiği gibi patatas haşlamasıyla tereyağında kavrularak da yenir. Bunun yanında çaşır haşlanır, un ve yumurta harcına batırılıp çıkarılır daha sonra ızartılır. Erzurum halkı çaşırın şifalı olduğuna inanır.

Borani ise patatesle yapılan bir tür yemektir. Haşlanmış ve kabukları soyulmuş patatesler dilimlenip tepsiye dizilir. Daha sonra sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağı ile servis edilir.

En önemli ve en güzel lezzet kadayıf dolmasıdır. Erzurum'a gelenlerin giderken almayı unutmadığı sofraların vazgeçilmezidir. Kadayıfın içine dövülmüş ceviz içi konularak yapılır. Kadayıflar yumurtaya bandırılıp kızartılır. Daha sonra şerbetlenen kadayıflar güzel bir sunumla servis edilir.

 

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal