Ajan Çiçero Kimdir? Çiçero Türk mü?

Ajan Çiçero filmi ile gündeme gelen ve internette araştırılan konuların başından gelen Ajan Çiçero kimdir? Çiçero Türk mü? Sorularını sizler için araştırdık…

30.01.2019-14:38 - (Son Güncelleme: 30.01.2019-14:36) Ajan Çiçero Kimdir? Çiçero Türk mü?

Elyesa Bazna ya da bilinen kod adıyla Çiçero, 28 Haziran 1904 tarihinde dünyaya gelmişti. Çiçero, Arnavut asıllı Türk casustur. İngilizleri babasının ölümünden sorumlu tutan Çiçero, parasal kazanç arzusu ve 2. Dünya Savaşında Ankara’da çeşitli büyükelçiliklerde uşaklık yapması casusluk yapmasına ön ayak oldu.

1942’den itibaren Britanya İmparatorluğu'nun Ankara büyükelçiliğinde uşaklık yapmaya başladı. Sonrasında Ankara büyükelçisi Sir Hughe Knatchbull-Hugessen'in sevdiği çalışanlardan biri haline geldi.  Sonrasında Çiçero Britanya İmparatorluğu'nun büyükelçiliğinden çektiği gizli belgelerin fotoğraflarını Alman Büyükelçilinde ateşekik yapan Ludwig Moyzisch belgeleri belli bir ücret karşılığında sattı. Sonrasında ilerleyen zamanlarda Alman ajanı haline geldi.

2. Dünya Savaşında gizli bilgileri Almanlara aktaran Çiçero, Normandiya çıkarması hakkında da bilgi geldi. İngiliz istihbarat görevlileri, Çiçero’nun İngilizce bilmediğini düşünerek ajan olmadığını düşündüler.

Elyesa Bazna kod adı ile Çiçero 1970 yılında Münih’te yaşamını yitirdi.

Son Dakika Kültür Sanat Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal