ABD'den Türkiye'ye Getirilen 'Çingene Kızı' Ziyarete Açıldı

'Çingene Kızı' mozaiğinin ABD'den Gaziantep'e getirilen 12 parçası, Zeugma Mozaik Müzesi'nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da bulunduğu törenle birlikte ziyarete açıldı.

08.12.2018-13:13 - (Son Güncelleme: 08.12.2018-14:57)

'Çingene Kızı' mozaiğinin ABD'den Gaziantep'e getirilen 12 parçası, Zeugma Mozaik Müzesi'nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da bulunduğu törenle birlikte ziyarete açıldı.

28 KASIM'DA ÜLKEYE GETİRİLMİŞTİ

Amerika Birleşik Devletleri'nden getirilen Çingene Kızı Mozaiği'nin 12 parçası, Gaziantep Zeugma Müzesi'nde sergilenmeye başladı. 28 Kasım tarihinde Türkiye'ye getirilen mozaik şimdilik geçici sergide bulunuyor, restorasyonundan sonra büyük mozaikteki yerine geçirilecek..

1998'DE ÇIKARILMIŞTI

'Çingene Kızı' aslında Zeugma Antik Kenti'nde 1998'deki kazı çalışmaları esnasında çıkarılan 300 metrekarelik mozaiğin küçük bir parçası.

KAYIP PARÇALARIN YOLCULUĞU

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, eserlerin iade sürecine yönelik de şu bilgilere yer verildi: 'Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirilen bilimsel incelemeler neticesinde mozaiklerin stilleri, renk özellikleri, tesseraların (mozaik taşların her biri) tipleri açısından Zeugma mozaikleri ile uyuştuğu ortaya çıkmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu araştırmanın bir gazetede yer alması üzerine Türkiye'nin Şikago Büyükelçiliği aracılığıyla üniversite yetkilileri ile görüşmeler yapıldı.

Zeugma Kazısı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay ve Harran Üniversitesinden Prof. Mehmet Önal'ın hazırladıkları bilimsel analizler, üniversitenin yetkili kişilerine sunuldu. Bu kültür varlıklarının Türkiye'de 19. yüzyıldan itibaren devlet malı olduğunu ispatlayan hukuki raporlar eşliğinde konunun karşılıklı kazanım ilkesi ile çözülmesine karar verilmişti. Türkiye, 20 Kasım tarihine kadar Bowling Green Devlet Üniversitesi'nde sergilenen tarihi mirasına Bakanlığın hassas çalışmaları neticesinde 27 Kasım'da kavuştu.'

Son Dakika Kültür Sanat Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal