Kulak çınlaması nedir, neden olur? Kulak çınlaması nasıl geçer? Kulak çınlamasına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri

Kulak çınlaması birçoğumuzun günlük hayatta yaşadığı bir sorundur ve kimi durumlarda yaşantımızı etkileyecek kadar rahatsız eden bir şeydir. Peki, kulak çınlaması neden olur? Kulak çınlamasının tedavisi var mıdır?

27.04.2022-22:47 - (Son Güncelleme: 27.04.2022-22:47) Kulak çınlaması nedir, neden olur? Kulak çınlaması nasıl geçer? Kulak çınlamasına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri

Gündelik yaşantımızda birçoğumuz kulak çınlaması sorunuyla karşılaşırız. Bazı zamanlar olur ki basit gibi görünen bu çınlama geçmez ve günlük yaşamımızı olumsuz yönde etkiler. Ancak çoğu kişinin bilmediği bir gerçek var ki o da evde uygulanacak basit yöntemlerle bu küçük ama rahatsızlık boyutu yüksek olan çınlama sorunundan evde yapılacak birkaç basit uygulama yöntemi ile kurtulmak mümkündür. İşte, kulak çınlamasının nedenlerinden kurtulma yöntemlerine kadar bilinmeyen tüm yönleri...

Kulak çınlaması nedir?

Kulaktaki çınlama, tıpta yeri olan bir çeşit kulak rahatsızlığı olarak biliniyor. Tıpta kulak çınlaması "tinnitus" olarak geçmektedir. Her 5 kişinin en azan 1 tanesinde yaşanan çınlama, bazı zamanlar günlük yaşamı olumsuz etkileyecek boyutlara gelmektedir. Etrafta bir uyarıcı olmasa da TV ya da ıslık sesi geliyor hissi yaratan bir rahatsızlıktır. Kimi zamanlar da ise su ya da motor sesi olarak da hissedilebilmektedir.

Toplumun genelinde rastlanılan kulak çınlaması, genel olarak kalabalık ortamlarda çok kalan kişilerde görülüyor. Hepimizin basite aldığı bu durum ihmal edildiği zaman kulakta kalıcı hasarların oluşmasına sebep olabiliyor.

Kişiler kulak çınlamasının yanında baş ağrısı ya da halsizlikte yaşadığında muhakkak bir uzmana danışmalı. Aralıklı olarak bile kulak çınlaması sorunu yaşanması önemli hastalıkların habercisi olabilmektedir.

Kulak çınlamasının nedenleri nelerdir?

Kulak çınlaması, tüm yaş ve cinsiyet gruplarında yaşanan bir durumdur. Çınlamanın en önemli nedenlerinin başında ise yaşam şekilleri gelmektedir. Yoğun tempoda çalışan kişiler kalabalık ortamdan, evde çalışanlarsa toz ya da enfeksiyon kaynaklı çınlama rahatsızlığına maruz kalabiliyor. Kulak çınlamasına neden olan faktörleri detaylı incelediğimizde karşımıza çıkan temel nedenler şunlar oluyor:

- Yüksek tansiyonu olanlarda daha sık yaşanan çınlama rahatsızlığını sigara ile kafein kullanımı daha da artırmaktadır.

- Beyninde tümör olan hastalarda da diğerlerine göre daha çok çınlama görülür. Önüne geçilmediğinde bu durum işitme kaybına bile neden olabilmektedir.

- Yaş ilerlemesiyle kulak kemiği büyür, bu da çınlama rahatsızlığına neden olur.

- Orta kulaktaki iltihap, sinüzit, nezle, alerji gibi hastalıkların kişilerde geçici de olsa çınlama etkisi bıraktığı gözlemlenmiştir.

- Anemi hastalarında da aralıklarla kulak çınlaması görülmektedir.

- Çınlamanın en önemli etkenlerinden bir tanesi de strestir. Yoğun ve ağır işlerde çalışanlarda çınlama sık rastlanan bir durumdur. Kulaktaki çınlamadan dolayı stresi ortaya çıkaran hormon daha çok salgılanmaya başlar ve kişiler tekrardan strese girerek kulaklarının çınlamasını tetiklemiş olurlar.

- Kulak bakımı düzenli ve titizlikle yapılmadığında kulak içerisinde toz ile kir birikir. Bunların birikmesiyle kulakta çınlama hissedilir. Ayrıca kulak zarının tahriş edilmesi de çınlamayı tetikleyen bir durumdur.

- İç kulağın içerisinde koruyucu tüyler vardır. Bu tüylere zarar verildiğinde çınlamaya benzer sesler duyulur.

- Kan değerlerinde ki düşüklük de çınlamayı etkileyen faktörler arasındadır.

- Regl ile hamilelik gibi durumlarda hormonlarda değişiklik meydana gelir. Bundan dolayı da kulak çınlaması ortaya çıkar. Ancak bu durum normaldir ve kalıcı değildir.

- Çok yüksek sese maruz kalınması da çınlamaya neden olur. Öyle ki maruz kalınan yüksek ses kulak zarının yırtılmasına yol açabilir ve kulakta kalıcı sorunlar ortaya çıkabilir.

- Baş ile boyun gibi bölgelerden alınan darbeler orta kulağı zedeler. Zedelenen orta kulakta da çınlama meydana gelir.

- Genel olarak sol kulakta hissedilen çınlama kan ile damar hastalıklarını işaret etmektedir.

 kulak çınlaması nedenleri

Kulak çınlamasının tedavisi var mıdır?

Kulak çınlamanızın geçmesi için hiç ihmal etmeden ilgili doktora gitmeniz gerekiyor. Doktor, muayenenin ardından ilk olarak damla ile tedavi uygular. Doktorunuzun verdiği damlayı aksatmadan kullanırsanız kulağınızda iltihap geçecektir.

Ancak, kulak çınlamanızın nedeni genetik ya da kulağınızın yapısından kaynaklı ise, tıbbi işlemlere başvurmak gerekecektir. Damar hastalığınız varsa ve doktor cerrahi operasyonu önerdiyse kesin çözüm ameliyat olmak olacaktır. Ancak, ameliyatlar çınlamanın çok ilerlediği durumlarda tercih edilmektedir.

Kulak çınlamasının tedavisinde kullanılan bir başka yöntem ise bilişsel davranış terapisidir. Bu terapilerle seslere karşı koyabilirsiniz. Birkaç seansla sonlanan bu yöntem, çınlama sesinin verdiği rahatsızlığı minimum seviyeye indirmektedir.

Maskeleme yöntemi de çınlamayı engelleyen bir yöntemdir. Bu yöntemde geceleri bir sesi dinleyerek uyursunuz. Kullanılan sesler radyo sesi olduğu gibi kuş ya da saat sesleri de olabilmektedir.

Kulak çınlamasını önleyen bitkisel yöntemler nelerdir?

Kulak çınlamasının önüne geçmek için evde uygulanacak bitkisel yöntemler de bulunmaktadır. Fakat bu yöntemlerden önce kişisel olarak dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Bu noktalar şunlardır:

- Kulak çınlamasına sebep veren faktörleri bırakmalısınız. Bu doğrultuda yüksek ses ve toz içeren ortamlardan uzak durmalısınız.

- Tansiyon hastası olanların tansiyonlarını devamlı kontrol altında tutması gerekiyor.

- Tuz tüketimini azaltmalısınız. Tuz tansiyonu yükselttiği için kulak çınlamasına da neden olmaktadır.

- Stres ve gürültülü ortamlardan kaçının. Sakin ve istirahat edebileceğiniz ortamları tercih edin.

Kulak çınlamasını bitkisel yöntemlerle geçirmek istiyorsanız soğan suyunu deneyebilirsiniz. Soğan suyuyla kulağınızı temizlediğiniz zaman çınlamaların ortadan kaybolduğunu göreceksiniz. Soğan suyunun antibiyotik özelliği fazla olduğu için kulakta meydana gelen yara ya da tahrişleri ortadan kaldırır.

İbrahim Saraçoğlu'nun kulak çınlamasını engelleyici yöntemi

Saraçoğlu, lahana suyuyla iltihabı söküp atmayı öneriyor. Aynı zamanda aslan pençesi bitkisini demleyerek çayını tüketmek de etkili bir yöntemdir.

Feridun Kunak'ın kulak çınlamasını engelleyici yöntemleri

Kunak, limon suyu, kiraz sapı, mısır püskülü ve maydanozla hazırlanacak bitki çayını gün boyunca içmeyi tavsiye ediyor. Böylelikle çınlamayı oluşturan enfeksiyonu vücudunuzdan atmış olacaksınız.

  kulak çınlaması

Kulak çınlamasını önlemek için ne yapılmalı?

Kulak çınlamasını önlemek için alınacak önlemler şunlardır:

- Kulağı yüksek basınçtan uzak tutmak. Dalış veya tırmanış gibi aktivitelerde kulaklık kullanmak gerekiyor.

- Kulaklıkla müzik dinlediğinizde yüksek sesten kaçınmalısınız. Orta ya da düşük seviyelerde dinlenen şarkılar kulağınızı zararlardan koruyacaktır.

- Kulak temizliğinde, kulak çubuğu dikkatli kullanılmalı. Çubuğu sert kullanmaktan kaçının.

- İnce yapıdaki yabancı cisimlerin kulağınızla temasında mümkün oldukça kaçınmalısınız.

- Gürültülü ortamlardan uzak durmalısınız.

- Kulağınıza darbe almamaya dikkat edin.

Kulak çınlaması dinde nasıl yorumlanır?

Dinde kulak çınlamasının yorumlanması şöyledir:

- Kişinin kulağının çınlaması, onunla ilgili güzel şeylerin konuşulduğu anlamına gelirmiş. Öyle ki kulak çınlamasıyla ilgili hadis bile vardır. Söz konusu hadis şu şekildedir:

“Birinizin kulağı çınladığı zaman, bana salât getirsin; ‘beni hayırla ananı Allah (c.c.) da (nezdindekiler/melekler yanında) hayırla ansın’ diye dua etsin.”

- Kulak çınlamasının bir başka yorumlanma şekli ise kişinin hakkında konuşulduğudur. Genel olarak kulakları çınlayan kişiler başkalarının kendisi hakkında konuştuğunu ileri sürer.

- Kulağınız çınladığında dua okuyarak onu atmayı istediğiniz zaman Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu tarafından önerilen şu duayı okuyabilirsiniz:

Zekerallahu men zekaranı bihayrin.” Duanın anlamı “Beni iyilikle hatırlayanı Allah da hatırlasın ve unutmasın.” olarak bilinmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal