Krize karşı hazırlıklı olan Türkiye, enerjide tam gaz devam ediyor!

Rusya Ukrayna savaşıyla beraber enerji fiyatlarında kriz meydana gelirken Türkiye, enerji sektöründe diğer boru hatlarına nazaran daha uygun olan LNG sevkiyatına yoğunlaşmış durumda. Ülkemizin doğal gaz ithalatı ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak yaklaşık 6 milyar 704 milyon metreküp olarak açıklandı. Boru hatlarıyla doğal gaz ithalatı ise yaklaşık yüzde 9,9 azalırken LNG ithalatı ise yüzde 66,6 oranında artış kaydetti.

30.03.2022-11:23 - (Son Güncelleme: 30.03.2022-13:54) Krize karşı hazırlıklı olan Türkiye, enerjide tam gaz devam ediyor!

Pandemiyle beraber etkisini hissettiren enerji krizi Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşla birlikte iyice derine indi. Bu sebeple enerji fiyatlarında büyük dalgalanmalar görüldü. Enerji alanında arz güvenliğine dikkat eden Türkiye enerji krizini adeta önceden tahmin ederek kozunu önceden oynadı. Doğal gaz depolama tesisleri gibi arz güvenliği konusunda büyük öneme sahip tesisler kurulurken bir yandan da yerli ve yenilebilir kaynak kullanımı artırıldı. Bu dönemde Karadeniz'de doğal gaz keşfeden Türkiye, son dönemde LNG hamlesini de plana dahil etti.

EPDK’nın Ocak ayıyla ilgili “Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu"na göre, ithalatın yaklaşık 4 milyar 63 milyon metreküpü boru hatlarıyla, 2 milyar 640 milyon metreküpü ise LNG tesisleri tarafından yapıldı.

Lng gemileri tek tek ülkemize geliyor

Bu süreçte boru hatları aracılığıyla gerçekleştirilen doğal gaz ithalatı yaklaşık yüzde 9,9 oranında düşerken, LNG ithalatı yüzde 66,6 oranda artış gösterdi. Toplam doğal gaz ithalatına bakıldığında ise Ocak ayında geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 6 milyar 704 milyon metreküp gerçekleşti.

Krizi önceden öngören Türkiye, enerjide tam gaz devam ediyor!

Ocak ayında en fazla doğal gaz ithalatı 2 milyar 618 milyon metreküple şu an savaş ülkesi olan Rusya'dan tedarik edilirken, Rusya’yı 1 milyar 205 milyon metreküple Amerika Birleşik Devletleri, 796 milyon metreküple de Azerbaycan izledi.

Konutların gaz tüketiminde artış

Bununla beraber bu süreçte Türkiye'de doğal gaz tüketimi yüzde 9,4 oranında artış gösterdi ve toplamda 6 milyar 851 milyon metreküp olarak gerçekleşti.

OSB’lere bakıldığında ise doğal gaz tüketiminin yüzde 0,2 düşüşle 375,4 milyon metreküp olarak açıklandığı görülüyor.

Elektrik santrallerinde ise doğal gaz tüketimi yüzde 14,8 düşüş yaşayarak 1 milyar 181 milyon metreküp olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz sene Ocak ayında konutlardaki doğal gaz tüketimi yüzde 23,6 artış kaydederek 3 milyar 386 milyon metreküp olarak açıklandı.

Doğal gaz stokunda düşüş var

Türkiye'de doğal gaz stok miktarı Ocak ayında geçen senenin aynı döneminden yüzde 34,7 azalışla 1 milyar 514 milyon metreküp olarak açıklandı.

Krizi önceden öngören Türkiye, enerjide tam gaz devam ediyor!

Toplam doğal gaz stokunun yüzde 79,8'ini 1 milyar 208 milyon metreküp oranıyla yer altı depolama tesisleri oluştururken, yüzde 20,2'sini 306 milyon metreküple LNG terminalleri ev sahipliği yaptı.

Yine aynı dönemde yer altı depolama tesislerindeki stok miktarı yüzde 40 düşüş yaşarken, LNG terminallerindeki stok miktarı da yüzde 0,5 oranında artış yakaladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal