Kritik Anket Sonuçlandı: Elektrik En Büyük Gider Kalemi Oldu!

Son zamanda ekonomilere ilişkin sorunlar vatandaşlar için pandeminin önüne geçmiş vaziyette. Yapılan araştırmaya göre ise elektrik giderleri yüzde 55 oranla aile bütçesini sarsan unsurlar arasında ilk sırada yer alıyor.

13.02.2022-08:59 - (Son Güncelleme: 13.02.2022-09:06) Kritik Anket Sonuçlandı: Elektrik En Büyük Gider Kalemi Oldu!

Özel bir şirket tarafından gerçekleştirilen Anti Kriz Monitörü ile toplumun memnuniyet ve beklentileri, tüketim ve yatırım davranışları ve gündeme ilişkin düşünceleri ölçüldü. 18 yaş üstü Türkiye temsili 800 birey ile 1-4 Şubat tarihleri arasında seçili verileri kapsayan araştırma ile ülkemizde toplumu en çok zorlayan gider kaleminin ne olduğu, hane tüketiminde en çok hangi alışveriş kalemlerinden ve alanlarından vazgeçildiği, tüketilen ürünleri daha ucuza mal etmenin yollarını arayıp aramadığı, hangi kategorilerden vazgeçtiği incelendi.

Bu dönemde elektrik giderleri toplumu en çok zorlayan gider kalemi oldu. Bireylerin %55'i elektrik giderlerinin kendilerini çok zorladığını belirtti. Elektrik giderlerinin yanı sıra vatandaşları zorlayan diğer gider kalemleri giyim, doğal gaz, ev temizlik ve gıda ürünleri olarak öne çıkıyor. Ancak genel olarak bakıldığında aslında her türlü gider kaleminin bireyleri zorladığı görülüyor.


KIŞ MEVSİMİNİN ETKİSİ VAR

Toplumun çoğunluğu market alışverişlerinde harcamalarını azaltmak için ellerinden geleni yapıyor. Bireylerin %66’sı market alışverişlerinde asgari ihtiyaçlarını karşılamaya ve gerekirse bazı kategorilerden vazgeçerek harcamalarını minimumda tutmaya çalışırken %24’ü de tükettikleri ürünleri daha ucuza mal etmenin yollarını aramakta.

HER ÜÇ KİŞİDEN İKİSİ MARKET ALIŞVERİŞLERİNİ KISITLIYOR

Son zamanlarda fiyatlardaki artışların vatandaşı en çok etkileyen kalemin elektrik faturası olduğu ortaya çıkan araştırmada kış mevsiminin de etkisi ile giyim masraflarının önemli bir kalem olduğu açık ve net şekilde ortada. Doğal gaz, su gibi diğer kaçınılmaz aylık fatura kalemleri de önemli etki yapıyor. Her üç kişiden ikisi market alışverişlerinde tasarruf için bazı ürün kategorilerini tüketmekten vazgeçebileceğini belirtiyor. 

EKONOMİ SİYASİ TERCİHLERDEN BAĞIMSIZ BİR SORUN HALİLNE DÖNÜŞTÜ

Ipsos Türkiye CEO'su Sidar Gedik, ekonominin, siyasi tercihlerden bağımsız bir sorun haline dönüştüğünü açıklayarak şunları söylüyor: 'Bunu her on kişiden sekizinin ülke ekonomisinin durumunu kötü olarak nitelendirmesinden anlıyoruz, hiç bir siyasi partinin veya ittifakın %80 oy oranı yok, vatandaş oy tercihinden bağımsız olarak ekonomiden memnuniyetsiz.' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal