13.11.2021-15:00 (Son Güncelleme:17.02.2022-10:14)


1

KRİPTO PARA HARAM MI?

KRİPTO PARA HARAM MI?

Uzun süredir kripto para caiz mi tartışması sürüyor. Bu sorunun sorulmasının birkaç nedeni var. Hızlı zengin olma ihtimalinin yüksek olması, sıfırdan çok hızlı yükselmesi, bu zenginlik sonucu paranın kullanım şekli ve insanın kendini tutamaması.



2

Bitcoin şu an 35 bin dolar durumunda ilerliyor. Sanal paraların üzerinde hiçbir denetim bulunmamaktadır. Farklı sebepler sonucu yükselip düşer.



3

KRİPTO PARA DİYANET

KRİPTO PARA DİYANET

Kripto para Diyanet’in de konusu olmuş durumda. Diyanet’in verdiği fetvada kripto para kullanılmaması öneriliyor. Diyanet kripto paranın caiz olduğunu söylüyor.



4

Dijital paranın üretiminde, değişim sürecinde ve madencilik konusunda çok büyük belirsizlikler bulunması sonucu Diyanet Bitcoin ve benzeri paraları caiz bulmuyor.



5

KRİPTO PARA CAİZ Mİ?

KRİPTO PARA CAİZ Mİ?

En temel önerme, kripto paranın hızlı şekilde haksız rekabet ve borsada düzensizlik getirmesiyle alakalı. Diyanet’in açıklaması şöyle devam ediyor: "Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital-kripto paraların kullanımı caiz değildir."



6

KRİPTO PARA NEDEN CAİZ DEĞİL?

KRİPTO PARA NEDEN CAİZ DEĞİL?

Diyanet dışında birçok İlahiyat uzmanı da kripto para hakkında açıklamalarda bulunuyor. İhsan Şenocak da kripto parayı caiz görmüyor. Geleneksel paraların arkasında devletlerin olduğu ve kripto paraların arkasında devletlerin olmamasının kripto parayı caiz yapmıyor. Ulusal paraları tehlikeye sokması da kripto paraları sorunlu hale getiriyor. Aynı zamanda kripto paranın alkol ve kumara yöneltmesi durumu kötüleştiriyor



7

KRİPTO PARA NEDEN CAİZ?

KRİPTO PARA NEDEN CAİZ?

Caner Taslaman kripto paraların caiz olmadığını düşünüyor. Caner Taslaman’a göre Kuran-ı Kerim’de bu konu zıddında bir şey bulunmuyor.



8

Taslaman, “Bu soruya cevap verirken her zaman uyguladığımız metodu uygulamamız gerekir. Şimdi buradan anlamamız gereken şey şu; eğer Kur'an'da bir şeyin haram olduğunu çıkartamıyorsanız o otomatikman helaldir. Caizdir diyebilmeniz için bu yeterlidir." açıklamalarında bulundu.



9

BITCOIN VE KRİPTO PARAYLA HACCA GİDİLİR Mİ?

BITCOIN VE KRİPTO PARAYLA HACCA GİDİLİR Mİ?

Nihat Hatipoğlu da kripto para konusunda açıklamalar yapan İlahiyat uzmanlarından biri.



10

Nihat Hatipoğlu’na “kripto parayla hacca gidilir mi?” sorusu geçtiğimiz aylarda programında sorulmuştu. Hatipoğlu, kripto paraya haram demese de uzak durulmasından yana olduğunu dile getirmişti. Sebep olarak paranın ortada olmasını göstermişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR