Kremlin sözcüsü Peskov'dan Erdoğan'a övgü dolu sözler: Modern siyası dünyada Erdoğan gibi çok az insan var

Başkan Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Rusya ile Ukraynalı yetkililer bir araya gelmiş ve müzakere görüşmeleri yapılmıştı. Görüşmelerden sonra dünya basını Başkan Erdoğan'ın diplomasi trafiğine övgüler yağdırırken Kremlin Sözcüsü'nden de bir açıklama geldi.

04.04.2022-09:26 - (Son Güncelleme: 04.04.2022-09:26) Kremlin sözcüsü Peskov'dan Erdoğan'a övgü dolu sözler: Modern siyası dünyada Erdoğan gibi çok az insan var

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde geçtiğimiz hafta İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Rusya ile Ukraynalı yetkililer bir araya gelmiş ve müzakere görüşmeleri yapılmıştı. Bu doğrultuda görüşmelerin sonrasında Putin ile Zelenskiy'nin de İstanbul ya da Ankara görüşebileceklerleri merak konusu oldu. Yaşananların sonrasında dünya Başkan Erdoğan'ın diplomasi trafiğine övgüler yağdırırken bir açıklama da Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'dan geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus devlet televizyonuna geçtiğimiz gün  vermiş olduğu röportajda gündeme dair önemli derecede açıklamalarda bulundu.

Rus gazı satışının Ruble ile yapılması

Peskov, Rusya'ya uygulanan ambargoların sonrasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzalamış olduğu kararname ile Rusya'ya dost olmayan ülkeler listesinde yer alan ülkelere Rus gazının satışının ruble ile yapılması kararının gerekçelerini dile getirdi.

En büyük yaptırımın uygulandığı ülke konumuna düştüğünü belirten Peskov, 'Neler oldu? Yaptırım coşkusu, çılgınlığı görüyoruz, tarihin en büyük yaptırım yükü şu anda Rusya'ya düşüyor. Bunun yanı sıra bildiğiniz üzere başka ülkelerde bulunan döviz rezervlerimize el konuldu. Gaz ödemelerinin ruble ile yapılması kararı Rusya'nın sahip olduğu dolar ve euro cinsinden paralara el konulmaması için alındı' dedi ve şu şekilde devam etti, 'Kendilerine karşı alınan bu kararların batılıların para birimi euro ve dolara ait güveni sarstığına işaret eden Peskov, 'Bu süreç durdurulamayacak artarak devam edecek' açıklamasında bulundu. 


Gazprom'a Ruble olarak aktarılacak

Ruble ile ödemeler yeni ürünlere de yansıyacağını belirterek, 'Aslında sözleşmelerde belirtilen aynı birimlerle euro olarak ödeme yapacaklar. Bununla birlikte nihai ödeme euro karşılığında Rus rublesi satın alınarak, satıcı Gazprom'a ruble olarak aktarılacak. Bu şimdilik bir sistem prototipidir. Fakat gelecekte yeni ürün gruplarına da yayılacağından ve dış ticaret ilişkilerimizde giderek daha fazla yer kaplayacağından şüphem yok' açıklamasında bulundu. 

'Her türlü saçmalığı yapabileceklerini gösteriyor'

Geçtiğimiz yıllarda devlet  başkanlarına bile yaptırım yapılacağını kimse hayal dahi edemezdi diyerek, 'O zamanlar devlet başkanlarına yaptırım uygulanabileceğini hiç kimse hayal bile edemezdi. Böyle bir şey olamaz. Bu mantığın sınırlarını aşıyor. Devlet Başkanımıza da yaptırım uygulamaları, her türlü saçmalığı yapabileceklerini gösteriyor' açıklamasında bulundu.

Yine batılı ülkelerin kendisine ve çocuklarına yönelik yaptırım kararlarına özellikle çocuklarının çok şaşırdığını ifade eden Peskov, 'Dürüst olmak gerekirse şaşırdım. Özellikle çocuklar için şaşırdım. Çocuklar benden daha çok şaşırdı. Ancak ülkemize karşı atılan dostane olmayan adımların en iyi teyidiydi' açıklamasında bulundu. 

Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımlarından gelecekte vazgeçeceğini söyleyen Peskov, 'Rusya için tam anlamıyla izolasyon modern dünyada ve teknolojik olarak imkansız. Dünya, Avrupa'dan daha büyük. Rusya ise Avrupa'dan daha büyük. Ama er ya da geç diyalog kurmamız gerekecek' açıklamasında bulundu. 


Erdoğan gibi lider çok az var

Sözlerinin devamında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için bu zamana kadar geçmiş sürede farklı ve samimi açıklamalarda bulunan Peskov, Erdoğan'ın tavırları ve siyasi duruşundan bahsederek, 'Elbette herkes ABD'lilerin korkunç baskısı altında. Tüm ülkeler egemen konumlarını net bir şekilde belirleyecek gücü bulamıyor. Örneğin bu açıdan diğer ülkeler Türkiye gibi değil. Türkiye ile fikir ayrılıklarımız var elbette, fakat bununla birlikte Türkiye çıkarlarına göre hareket ediyor ve gerektiği yerde açıkça 'evet' ya da 'hayır' diyebiliyor. Bu açıdan elbette modern siyasi dünyada Erdoğan gibi çok az insan var' açıklamasında bulundu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal