Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olan Kişiler Ne Yapmalı?

Birçok kişi nakit para ihtiyacında kredi ve kredi kartlarına sarılıyor. Bunun neticesinde yüksek ekstreler gelebiliyor. Peki, biriken borçların bütçeyi aşmaması için ne yapmalıyız?

08.06.2021-15:31 - (Son Güncelleme: 08.06.2021-15:31)

Birçok kişi daha kaliteli bir yaşam sürmek için ev, araba kredisi kullanma yolunu tercih ediyor. Nakit ihtiyaçları karşılamak için ilk tercih edilen de bankaların vermiş oldukları tüketici kredisi oluyor. Daha düşük olan nakit ihtiyaçları ise kredi kartları ile birlikte nakit avanslar ile karşılanıyor. Kullanan kişilere kısa süreli rahatlama sağlayan kredi kullanımlarının ardından eğer doğru bir ödeme planı yapılmadıysa bu kişilere ekonomik anlamda zorlu süreçleri de beraberinde getiriyor. Peki, kredi ve kredi 

Özellikle pandemi sürecinin içerisinde sosyal hayatın kesintiye uğraması neticesinde çoğu kişinin gelir kaleminde düşüş gerçekleşti. Bu da ilk olarak kredi kartlarında kullanım oranını artırdı. Hatta ve hatta bir kredi kartının borcu başka bir kart ile kapatılma yoluna gidildi. Borçlar gün geçtikçe artınca kredi kullanımı oranı da arttı. Haberimiz içerisinde söz konusu bu borçlardan kurtulmak için ne yapılması gerektiğine değindik.

BORÇLARINIZIN LİSTESİNİ YAPIN

Borçlardan kurtulmak için öncelikle bir borç listesi yapmak ile işe başlamak gerekiyor. Bütün borçlar tek tek bu listeye yazılmalı. 'Borçların ödeme tarihleri ne zaman?' sorusu ile birlikte 'hangi borç ödenmezse ne kadar faiz ödenmesi gerekiyor?' soruları etrafında liste oluşturulmalı. Bu söz konusu liste ile öncelikle hangi borcun bitirilmesi gerektiği daha kolay bir şekilde bulunabilir.

Borçların listelenmesinin ardından sıra birikimlerin listesinin yapılmasında. 'Bankada ne kadar birikim var?', 'kötü gün için ayrılmış olan altın ya da döviz yatırım var mı? 'Acil durumlarda elden çıkarılabilecek neler var?' Yakın zamanda gelecek para veya maaş var mı?' gibi sorular ile de bu liste kolay bir şekilde oluşturulabilir.

ÖNCELİKLE HANGİ BORÇLAR ÖDENECEK?

Borçların listelenmesi yapıldı maddi varlıklar da tespit edildi. Bu işlemlerin ardından ise gelirden gideri çıkarmaya işlemi yapılmalı. Kişinin elinde kalan para miktarı ile borç birbirini karşılıyor mu? Ne kadar açık kalıyor. Bu durumda da genellikle ödenecek miktar daha fazla olur. Yani borç daha fazla çıkacaktır. Bu durumda hemen ilk aşamaya dönerek hangi borçların daha öncelikli olduğuna bakıp hangilerinin ertelenebilme ihtimali olduğuna göz atılması gerekiyor. Burada da bir öncelik sıralaması yapılarak ilk ödenecek olanlar bulunmalı.

Buna örnek olarak hem banka borcunun bulunduğu hem de kiranızın ödenmesi gerekiyor. Bu durumda gerçekleştiği takdirde ev sahibiniz görüşerek kira ödemenizi erteleyebilir ve banka borcunuzu ödemeyi tercih edebilirsiniz. Bunun nedeni de kira ödememeniz halinde faiz yükü ile karşılaşılmamasıdır.

KREDİ SON ÇÖZÜM YOLU OLMALI

Gelir gider hesabı içerisinde ödeme gücünüzün üstünde bulunan borçlarınızın olduğu durumlarda yeni bir kredi kullanımı seçeneklerde birisi olarak düşünülebilir. Fakat bu olabilecek son çözüm yolu olmalı. Eğer maddi destek yardımında olabilecek herhangi bir kimse yoksa ve borçlarınızı ödemezseniz faizi ile ödemeniz gerekiyorsa kredi kullanımı kaçınılmaz bir seçenek oluyor.

Kredi kullanımı esnasında ne kadar nakit ihtiyacı varsa o kadar kredi çekilmesi gerekir. Eğer 10 bin liralık ihtiyaç hali varsa 15 bin lira çekip, 5 bin lirayı da elinizde bulundurma ilk başta iyi bir fikir gibi gelebilir. Fakat bununla birlikte o 5 bin lira için de faiz ödemesi yapılacağı için bu plan çok da karlı olmayacaktır.

Kredi kullanacaksanız hesaplama işlemi doğru yapılıp, taksit ödemelerinin iyi bir şekilde ayarlanmış olması gerekiyor ki ilerleyen aylar içerisinde tekrar bir kredi kartı kullanmak durumu ile karşı karşıya kalınmasın.

BORÇLARINIZIN NEDEN OLUŞTUĞUNU BULUN

Borçlardan kurtulmanın iyi yollarından birisi de söz konusu borçların neden oluştuğunu bulmaktır. Bu durum için harcamaların listelenmesi gerekiyor. Kendinize soracağınız 'aylık giderleriniz neler?' 'hangi borçlarınız aslında gerekli değil?' Buna örnek olarak da hangi dijital film platformlarına üyesiniz. Fakat çok da fazla kullanmıyorsunuz. Ya da birden fazla platforma üye iseniz kontrol edilerek gerekli olmayan üyelikleri sonlandırma yoluna gidebilirsiniz. Bunun gibi cep telefonu paketleri de dikkatli bir şekilde incelenip ihtiyaç dahilinde bulunan paketler tercih edilebilir. İnternet ve diğer üyelikler de büyük bir dikkat ile takip edilmeli.

HARCAMALARINIZI KONTROL ALTINDA TUTUN

Bir kez daha borçlanmamak adına harcamalarınızı kontrol altında tutmalısınız. İnternet üzerinden alışveriş yapmaya eğilimli bir insansanız ve gereksiz alışveriş yaptığınızı hissediyorsanız, alışveriş sitelerine kart bilgilerini kaydetmeyin. Yani bir başka ifade ile alışveriş yapmayı kendinize zorlu hale getirin.

Borçlardan kurtulmanın ilk adımı gelir gider tespiti, hangi borçların öncelikli olarak ödenmesi yoluna gidilmesi gerektiğinin belirlenmesi ve mümkünse de elde olan imkanlar ile kapatılması. Borçlarınızdan çok kısa bir süre içerisinde kurtulamayacağınızın farkında olarak küçük adımlar ile birlikte borçlarınızı öderken, yeniden borçlanmamak adına da temkinli hareket etmenizde yarar vardır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal