18.03.2022-10:11 (Son Güncelleme:18.03.2022-10:11)


1

Eğer kredi kartı borcunuzdan kurtulmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey, iyi bir hesap planı hazırlamaları ve maaşlarının belirli bir tutarını ödemelere sabit tutup, kalan kısmı ile birikim planlaması yapmaları.



2

Kredi ya da kredi kartı borcu olan, parasını kontrol edemeyen, birikim ve yatırım yapmakta zorlanan birçok kişi, kurdukları ev araba gibi büyük hayalleri gerçekleştiremeyeceklerini sanıyor. Ancak yapılan iyi bir planla ödemelerinizi tamamlarken, hayalleriniz içinde birikim elde edebilirsiniz.



3

İlk hedefiniz, borçların ödenmesine odaklanmak olmalı. Tüm borçlarınızı ödenebilir bir düzeye getirdikten sonra, gereksiz harcamalarınız gözden geçirip, kendinize gelir-masraf çizelgesi hazırlamalısınız. Planlamada zorlananlar için Posta Gazetesi’nden Özlem Denizmen’in yazısını sizlere paylaşacağız.



4

Denizmen ilk olarak kişinin kendisine ‘Hayatımdan memnun muyum?’ sorusunu sorması gerektiğini ve bu sorunun cevabına göre, mutsuzluk etkenlerini ortaya çıkarmayı, onları düzelterek feraha çıkmaya yöneltiyor okuyucusunu. Peki olumsuzluklardan nasıl çıkarım? İşte cevabı…



5

HAYAL ET

HAYAL ET

'Hayatını iyi mi yaşamak istediğini düşün ve listele. Bu listeden bir tane hayalini seç. İşin en zor bölümü bu… Hem gerçekleştirmeye çalışacaksın hem de bunun için gerekli koşulları oluşturmaya… “Ama nasıl olacak, param lazım, şanslı olmak gerek, beyhude umutlara kapılmayayım” deme. Bir yıl içinde gerçekleştirmek istediğin hayalini seçerken kendine güven.



6

EMİN OL

EMİN OL

Listenden seçtiğin o hayali gerçekleştirmeye emin mısın? Hâlâ “Ne imgesel? Böyle şeylerle uğraşılır mı? Boş ver hayali” diyenlerden misin? Şunu hatırla. Hayat olduğun yerde kalmak değil, sürekli gelişip devinimden geçmek, ilerlemektir. Bunun senin için önemini düşün.



7

HEDEFE DÖNÜŞTÜR

HEDEFE DÖNÜŞTÜR

Hayalini kurduğun şey artık hedefin. Ama hedefini belirlerken şu özellikleri taşımasına dikkat et: Net, ölçülebilir, ulaşılabilir, sana müsait, süreli hedefler dercetmek şart!



8

PLANLA

PLANLA

Diyelim hedefin 500 bin liralık ev sahibi olmak. Bunun için “100 bin lira ev peşinatını, her ay tertipli olarak birikim ve yatırım yaparak Mart 2023’e kadar hazır edeceğim” de. Kredi kartı borcundan kurtulmak istiyorsan şu şekilde bir plan yapabilirsin: “Maaşımın yüzde 25’ini bu borcu kapatmak için ayıracağım. Kıyafet harcamalarımı yarıya indireceğim ve borcumu dört ayda kapatacağım.



9

ENGELLERİ KALDIR

ENGELLERİ KALDIR

Hedefine ulaşmana mani olacak şeyleri ve kişileri belirle. Bunları tek tek yaz. Mesela seni engelleyecek alışkanlıkların olabilir. Hedefine ulaşmak için para biriktirmen ve onu yatırıma dönüştürmen lazım.Örnek: Sigarayı bırak, ihtiyacın olmayan şeyleri sırf istedin diye alıp boşa para harcamaktan vazgeç. Zor olabilir fakat senin bir hedefin var. Eğer daha ilkin hayal kırıklığına uğradıysan bu, yeni hayaller kurmana ve hedefler belirlemene mani olmasın. Hayat, arabanın dikiz aynasına bakarak geçmez. Ders çıkar ve ilerle.



10

ALIŞKANLIK

ALIŞKANLIK

Hayatımızı belirleyen en temel şeylerden biri alışkanlıklarımız. Bırakmak istediğin alışkanlıkların olduğu şeklinde eklemek istediklerin de olabilir. Her gün masraflarını yazmak, her ay ailece bütçe toplantısı yapmak…



11

HEDEFE KİLİTLEN

HEDEFE KİLİTLEN

Odaklan. Hedefinin resmini çiz, fotoğrafını çek, adını yaz. Sonra da sürekli gözünün önünde olacak bir yere koy. Çalışma masana, buzdolabının üstüne veya bilgisayar ekranına.



12

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Hayal hedef oyununu canlandırırken gerçeklerden uzaklaşma. Biriktirirken paran çalışsın. Eş, dost, aile, arkadaş veya web sitesi tavsiyeleri ile paranı tek yere bağlama. Paranı değerlendirmek için bankacının fikrini alıp yatırım sepeti oluştur. Ben buradayım, bana yaz.



13

Ev yada araba alacaksın. Hedefe bir an ilkin ulaşmak için heyecanlanıp peşinat için borca girme. Biraz sabır. Peşinatın biriksin sonrasında harekete geç.



14

Diyelim ki ilk kere şehirlerarası yola çıkacaksın. Haritaya bakmadan hareket edersen, yolu şaşırma, zaman kaybetme ihtimalin var. Yapılan araştırmalar akılcı hedeflerin, ölçülebilir, ulaşılabilir ve gerçekçi olması gerektiğini gösteriyor. Enine boyuna ölç, biç, hesapla. Bu işin zor tarafı. Planını uygulamak için çevrenden destek koşul. Ailenle, seni motive eden arkadaşlarınla hedefini paylaş. Hatta onlar da hedeflerini seninle paylaşsın bu yolda birbirinize destek olun.



15

Hedefine geldiğinde yaşamının iyi mi değişeceğini de öngörmen gerekiyor. Sihirli sopa yok, aniden her şey değişmeyecek. O nedenle hedeflerin için de iyi bir gösterime haiz olmalısın. İşlerin planlandığı gibi gitmeme ihtimaline karşı ‘Acil Durum Fonu’ ile işi sağlama al. En azca üç aylık giderlerin kadar parayı biriktir. Örnek: Kira/ev kredisi, çocukların okul masrafları, gıda, ulaşım, faturalar aylık 6.000 TL ise 6.000 x 3 = 18.000 TL acele vaziyet fonu oluşturmalısın. Bu parayı biriktirene kadar bir şeylerden feragat et. Küçük adımlarla, düzenli ve otomatik biriktir. ‘Acil Durum Fonu’nu herkes biriktirmeli. Özellikle çocuk sahibi ve/yada mesken kredisi ödeyenler için mutlaka lüzumlu. '

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR