KPSS oturumları nelerdir? KPSS’de hangi grup hangi oturuma girer? KPSS puan türleri

KPSS geç başvuru işlemleri devam ediyor. Başvurular için sona yaklaşılırken adaylar, hangi bölüm için hangi oturuma girmeleri gerektiğini bilmemektedir. Bu nedenle internette en çok araştırılan konulardan biri KPSS oturumları olmaktadır. Hangi grup atamaları hangi KPSS puanıyla yapılmaktadır? Sorusu gündemde sık sık araştırılan soruların başında gelmektedir. Peki, KPSS oturumları hangi alanları kapsar? İşte yanıtı…

17.06.2022-00:08 - (Son Güncelleme: 17.06.2022-00:08) KPSS oturumları nelerdir? KPSS’de hangi grup hangi oturuma girer? KPSS puan türleri

KPSS geç başvuru tarihlerinde sona yaklaşılırken bazı adaylar hala hangi oturuma girmesi gerektiğini bilmemektedir. Bu durum başvurularda sıkıntı yaşanmasına neden olmaktadır. 

2018 KPSS puanı ile B grubu alımları, A grubu alımları, Öğretmenlik alımları, Din Hizmetleri atamaları ve Polisliğe Giriş (PONEM) alımları yapılmaktadır. 

A grubundan; müfettiş, uzman ve kaymakam alımı yapılmaktadır. A grubu haricinde yapılan alımlar ise B grubuna girmektedir. Bu alanda ise; memur, bilgisayar işletmeni, teknisyen, tekniker, ebe, hemşire, sağlık memuru, veteriner ve şoför gibi meslek gruplarına alım yapılmaktadır. Bu alanlarda yapılan alımlar merkezi olarak yapılabildiği gibi kurumsal olarak da yapılabilmektedir. 

B grubunda kamu işçileri de alınmaktadır. B grubunda ayrıca kadrolu ve sözleşmeli personel alımları da yapılmaktadır. 

Belirtilen alanlara başvuracak lisans mezunları için çift yıllarda hesaplanan P3 puanı kullanılır. P3 puanı genel kültür ve genel yetenek puanlarından oluşur. 2018 KPSS’ye B grubu tercihleri için girmiş olan adaylar sadece cumartesi sabahı yapılan oturumlara girmelidir. 

KPSS

A grubu alımlarının detayları

A grubu ile müfettiş, uzman, kaymakam, denetmen, denetçi ve kontrolör gibi meslek gruplarına alım yapılır. Bu alımlar kurumsal olarak yapılır. Her kurum alımlarda farklı puan türünü dikkate alır. A grubu alanından tercih yapacak olan adayların alana yönelik bütün oturumlara girmeleri uygun olur. 

Öğretmen alımlarının detayları

Öğretmen alımlarında puanlar 1 yıl geçerlidir. Genellikle ağustos aylarında atamalar yapılır. Öğretmen atamalarında 2013 yılından bu yana P10 ve P121 puanları dikkate alınmaktadır.

Kılavuzda belirtilen 16 dalda öğretmenlik alımları için P121 puanı hesaplanır. Bu puan türü; genel kültür, genel yetenek, eğitim bilimleri ve ÖABT alanlarından oluşur. Belirtilen 16 branştan mezun olan adaylar, cumartesi günü sabah ve öğlen oturumuyla birlikte, 20 Temmuz’da yapılan ÖABT oturumuna girmelidir. Oturumlara girecek olan adaylar 120 TL ödeyecektir. 

P10 puanı ise kılavuzda belirtilen 16 branşın dışındaki öğretmenlik dalları için dikkate alınan puan türüdür. Bu puan türü; genel yetenek, genel kültür ve eğitim bilimleri alanlarından oluşur. Bu alana dahil olan adaylar cumartesi günü sabah ve öğle oturumlarına katılmalıdır. 

KPSS puanları

Din Hizmetleri atamalarının detayları

2014 yılında alınan kararla din hizmetlerinde görev alacak adayların atamalarında alan sınavlarına girme zorunluluğu getirildi. Bu nedenle KPSS puan türlerine 3 yeni tür daha eklenmiştir. Lisans düzeyinde olan ve din hizmetlerinde görev almak üzere ataması yapılacak kişilerin P124 puanına bakılmaktadır. 

P124 puan türü; genel kültür, genel yetenek ve din hizmetleri bilgisi testinden oluşur. Bu alana dahil olan adayların cumartesi sabah oturumuna ve 18 Ekim’de yapılacak olan DHBT oturumuna girmesi gerekir. Bu oturumlara girecek olan adaylar 80 TL ödemektedir.

POMEM detayları

Lisans mezunu adayların polis olmak için POMEM’e yapacakları başvurularda P3 puanı istenmektedir. Bu puan türü; genel yetenek ve genel kültür alanlarından oluşur. 2014 KPSS’ye B grubu tercihleri için giren adayların cumartesi günü sabah oturumuna katılması gerekmektedir. Bu oturuma katılacak olan adayların 40 TL ödemesi gerekmektedir. 

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal