10.02.2021-13:42 (Son Güncelleme:10.02.2021-13:42)


1

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenini araştıran bilim insanları, Tayland'ın doğusunda bulunan alt nalı yasalarında koronavirüs hastalığına sebep olan Sars-CoV-2 virüsüne %90’dan çok daha fazla benzeyen farklı bir virüs türü olduğunu keşfetti. Araştırmacılar, ‘RacCS203’ adı verilen bu virüs de dahil olmak üzere, koronavirüsle akraba olan virüslerin pek çok Asya ülkesindeki yarasalarda görüldüğünü belirtti. Söz konusu keşif, koronavirüsün kaynağı olduğu düşünülen alanın 4 bin 800 kilometrekareye kadar genişletmesine neden oldu.



2

Singapur Üniversitesi’nde profesör olan Lin-Fa Wang liderliğindeki uluslararası bir ekip, koronavirüse sebep olan Sars-CoV-2 ile akraba olan birden fazla virüs türünün Asya’nın çeşitli bölgelerinde olduğunu duyurdu.



3

Bilim insanları, Tayland'ın doğusundaki bir vahşi yaşam sığınağında yaşamını sürdüren at nalı yarasalarında koronavirüse sebep olanla çok büyük genetik benzerliğe sahip bir virüs keşfetti.



4

Söz konusu keşif, ilgili virüslerin görüldüğü alanın 4 bin 800 kilometrelik bir mesafeye kadar genişletilmesine neden oldu.



5

Çalışmanın sonuçları Nature Communications dergisinde yayımlandı. Araştırmacılar, örnekleme alanının sadece Tayland ile sınırlı olduğunu, fakat Sars-CoV-2 ile yüksek derecede genetik bağa sahip olan koronavirüslerin birçok ülkedeki yarasalarda yaygın olarak bulunduğundan emin olduklarını söyledi.



6

Daha önce yapılan araştırmalar, Kovid-19’un insanlara yayılmadan önce büyük olasılıkla bir yarasada ortaya çıkmış olabileceğini ortaya koydu. Fakat virüsün kökeni hala net olarak bilinmiyor.



7

Yüzde 91,5 Benzerlik

Yüzde 91,5 Benzerlik

Singapur Üniversitesi araştırmacıları, at nalı yarasalarında bulunan virüsü RacCS203 olarak isimlendirdiklerini ve SARS-CoV-2'nin genetik koduyla %91,5 benzerlik sergilediğini belirtti.



8

Aynı zamanda bilim insanları, Çin'in güneybatısında yer alan Yunnan eyaletinde yaşayan yarasalarda bulunan ve koronavirüsün genomuna %93,6 benzerlik gösteren RmYN02 virüsü ile yakından akraba olduğunu kaydetti.



9

Yarasa Antikorları Kovid-19’u Etkisiz Hale Getirdi

Yarasa Antikorları Kovid-19’u Etkisiz Hale Getirdi

Bununla birlikte araştırmacılar, Güney Tayland'da yaşayan yasalarda ve bir pangolinde bulunan antikorları inceleme altına aldı. Antikorların pandemik virüsü nötralize ederek etkisiz hale getirdiği ifade edilirken, bu durumun koronavirüsü Güneydoğu Asya'da dolaştığının bir başka kanıtı olduğu aktarıldı.



10

DSÖ'den Açıklama

DSÖ'den Açıklama

Bunun yanı sıra, koronavirüsün kaynağını tespit etmek amacıyla salgının merkezi olan Çin'in Vuhan kentine giden Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) uzman heyeti, geçtiğimiz gün incelemelerini tamamlayarak önemli açıklamalarda bulundu.



11

Açıklamada, koronavirüsün kökenini belirlemeye yönelik çalışmaların herhangi bir hayvana işaret etmediği ve bulguların salgının Çin'in Vuhan kentinde Aralık 2019 tarihinden önce tespit edilmediği ifade edildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR