28.01.2021-12:39 (Son Güncelleme:28.01.2021-12:39)


1

Türkiye’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) yeni vaka sayısı dün itibariyle 7 bin 489 olarak duyuruldu. Hayatını kaybeden kişi sayısı ise 132 oldu. En yüksek vaka sayısının açıklandığı 8 Aralık tarihinden bu yana vaka sayılarındaki düşüş oranı %80'e yaklaşmasına rağmen son günlerde sayılar tekrar yükselmeye başladı.



2

Yeni vaka sayısının 7 bin 550 olarak açıklandığı 16 Ocak tarihinden bu yana grafik dalgalı bir şekilde seyrediyor. Vaka sayıları bir türlü 5 binin altına düşmedi. Son 4 günde görülen vaka sayıları ise dikkat çekici. 24 Ocak tarihinde 5 bin 277, 25 Ocak tarihinde 5 bin 642, 26 Ocak tarihinde 7 bin 103 ve son olarak dün yeni vaka sayısı 7 bin 489 açıklandı.



3

Yükselen grafik, uzmanlarda paniğe neden oldu. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Tufan Tükek, sosyal medya hesabı (Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda, ‘Vaka sayısı beni endişelendiriyor. İnşallah tekrar artışa geçmez’ ifadelerini kullandı.



4

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha önce yaptığı açıklamada, ‘Son günlerde 5 bin-7 bin arasında seyreden vaka sayıları hala tedirgin edici seviyede’ dedi.



5

Peki bu vaka sayılarındaki artış neden yaşanıyor? Uzmanlar bunun nedeninin 'rehavete' olduğunu belirtiyor. Vaka sayılarının 30 binlerden 5 binlere kadar gerilemesinin insanların önlemleri gevşetmesine sebep olduğu söyleniyor.



6

‘Düşüş Hızı Durdu, Yukarı Çıkış Başladı’

‘Düşüş Hızı Durdu, Yukarı Çıkış Başladı’

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, ‘Geride bıraktığımız 3 gündeki Covid-19 hasta tablosuna baktığımızda yapılan testlerde pozitif saptanan vaka oranının sırasıyla yüzde 3,73, yüzde 3,93 ve dün itibariyle de yüzde 4,17 olduğunu görüyoruz’ dedi.



7

Kayıpmaz, ‘Bu veriler de bize salgındaki düşüş hızının artık durduğunu; ibrenin az da olsa yukarıya doğru çıkmaya başladığını söylüyor’ diye ekledi.



8

Ev Oturmalarına Dikkat

Ev Oturmalarına Dikkat

Uygulanan kısıtlamalara rağmen çeşitli etkenlerin vaka sayılarının artmasına neden olabileceğini vurgulayan Kayıpmaz, ‘Dışarıda insanların bir araya geleceği mekanlar şu anda oturarak müşteri alımına kapalı durumda. Buna bir alternatif olarak insanların evlerdeki toplanmaları bu artışta etken olabilir. Özellikle şubat tatili için hane halkıyla evlerde vakit geçirilmesi konusunda önerimiz olmuştu’ ifadelerini kullandı.



9

Otellerdeki Eğlenceler

Otellerdeki Eğlenceler

Restoran ve kafeler alınan önlemlerle faaliyetlerini sürdürürken Uludağ'daki lüks bir otel düzenlenen kalabalık parti ile gündemde büyük ses getirdi. Birçok kişinin maske ve mesafe kurallarına uymadan eğlenmesi vatandaşların tepkisini çekti.



10

Bu görüntüler hakkında da konuşan Dr. Afşin Kayıpmaz, ‘Buna rağmen kış otelleri başta olmak üzere kimi yerlerde istenmeyen kalabalıkların olduğunu gördük. Bunun da şüphesiz salgının seyrine etkisi olacaktır’ değerlendirmesinde bulundu.



11

Mutasyon Artışta Etkili mi?

Mutasyon Artışta Etkili mi?

Kayıpmaz, İngitere’de ortaya çıkan ve Türkiye'de dahil 60’dan fazla ülkede görülen mutasyonun etkisine de değindi. ‘Mutasyonların bu artışta bir etkisinin olup olmadığını şu an için bilemiyoruz’ diye konuşan Kayıpmaz, artışta mutasyonun da neden olmasının da mümkün olduğunu belirtti.



12

Kayıpmaz, ‘Restoran ve kafelerin açılması için uygun bir ortam var mı?’ sorusunu da cevapladı.



13

‘Aceleci Olmamak Lazım’

‘Aceleci Olmamak Lazım’

Şartlar bu şekildeyken kısıtlamaların gevşetilmesi için aceleci davranmamak gerektiğinin altını çizen Dr. Kayıpmaz, ‘Salgının seyrini görerek hareket etmenin yararlı olacağı kanısındayım’ dedi.



14

Kayıpmaz, son olarak şu ifadeleri kullandı: ‘Vaka, hasta, ağır hasta ve vefat sayılarının azalmasındaki en önemli neden kısıtlamalardır. İnsan hareketliliği şu anda çok ciddi biçimde azalmış durumdadır. Bu anlamıyla ocak, şubat ve mart ayları dikkatli olmamız gereken aylardır. Aşı kampanyasının başlaması bir rehavet havası oluşturmamalıdır. Rehavetin yönünü yukarıya doğru çevirmiş vaka sayılarına katkı sunacağını unutmamalıyız.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR