Kovid-19 Türkiye’deki Böbrek Nakillerinde Düşüşe Sebep Oldu

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, 2019’da böbrek nakillerinde yüzde 30 oranında düşüş yaşandığını açıkladı.

14.11.2019-10:54 - (Son Güncelleme: 22.09.2021-17:05)

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, 2019’da  böbrek nakillerinde yüzde 30 oranında düşüş yaşandığını açıkladı. 

Timur Erk, 2019  yılında 3 bin 850 hastanın nakil olduğunu söyledi. 2020’de ise pandemi nedeniyle bu sayının 2 bin 800lere düştüğünü belirten Erk, bu senede aynı rakamların görüleceğini söyledi. Pandemi nedeniyle hastanelere gidilmediğini söyleten Erk, böbrek bağış sayısının da günden güne düştüğünü açıkladı. Böbrek nakillerinde 2019 yılına göre yüzde 30’a kadar dayanan düşüşün kendisini üzdüğünü dile getiren Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk, birçok hastanın böbrek beklediğini , bu bağışın hastaların tek umudu olduğunu dile getirdi. Organ nakli konusunda herkesin duyarlı olmasını dileyen Erk, ’84 milyon nüfusluk Türkiye’de 62 bin kişi diyaliz tedavisi görüyor. 22 bin vatandaşımız ise böbrek nakli için sıra bekliyor.’ diye konuştu. 

Erk, yaptığı açıklamalarda korona salgının böbrek nakillerinde yaşanan düşüşte büyük bir etken olduğunu vurguladı. Erk, 2019  yılında 3 bin 850 hastanın nakil olduğunu açıkladı. 2020’de ise pandemi nedeniyle bu sayının 2 bin 800lere düştüğünü belirten Erk, bu senede aynı rakamların görüleceğini söyledi. Pandemi nedeniyle hastanelere gidilmediğini söyleten Erk, böbrek bağış sayısının da günden güne düştüğünü açıkladı.

BÖBREK NAKİLLERİNDE KADAVRADAN ORGAN NAKLİNİ ARTTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ 

İnsanların organ bağışı konusunda yeteri kadar bilinçli olmadığını düşünen Erk, insanların bu konuda daha fazla bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı. Yapılan böbrek nakillerinin yüzde 22si’nin beyin ölümü sonrası kadavradan ,yüzde 78’inin ise canlılardan gerçekleştiğini belirtti. 

Erk vakıf olarak bu konuda mücadele vererek, kadavradan böbrek nakil işlemlerini hızlandırdığını açıkladı.  Böbrek nakli konusunda gerekli bilinçlendirmeleri yapan Erk, böbrek nakli için mutlaka onay gerektiğini, insanların dini yargılar nedeniyle önyargılı yaklaştığını ve bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığından insanları bilinçlendirmesi  gerektiğini vurguladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal