Kovid-19 Erkeklerde Unutkanlık, Kadınlarda Saç Dökülmesi Yapıyor

İstanbul Tıp Fakültesi tarafından açılan COVID-19 Hastaları İzlem Merkezi'nin, 1 yıllık çalışmalarının sonuçları açıklandı.

02.06.2021-11:10 - (Son Güncelleme: 02.06.2021-11:48)

28 Nisan 2020 tarihinde İstanbul Tıp Fakültesi'nde açılan Covid-19 Hastaları İzlem Merkezi koronavirüs ile ilgili kapsamlı bir araştırma yapıyor. 

Bu izlem merkezinde son bir yıl içerisinde koronavirüse yakalanmış ve virüsü atlatmış 5 bin kovid hastası üzerinde araştırma yapıldı. 

İnceleme yapılan hastalar birinci, üçüncü, altıncı, dokuzuncu ve on ikinci aylarında gün gün izlendi.

"BU MERKEZ TÜRKİYE'DE BİR İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR"

Açılan kovid izlem merkezinde, COVID-19 Hastaları İzlem Merkezi Sorumlusu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Köse, beş bin hastayı incelediklerini söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: "Bu merkez, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. COVID-19 Hastaları İzlem Merkezi'nin açılmasının nedeni ise, Koronavirüsün tutmadığı organ ya da sistemin neredeyse olmaması. Yine koronavirüs geçiren hastaların, hastalığı atlattıktan sonra birçok sıkıntı yaşayacağını düşündük. Merkez açıldıktan bu yana 5 bin hastayı takip ettik. Hastaları hastaneden çıktıktan sonra bir, üç, altı, dokuz ve on ikinci aylarında takip ettik. Bir seneyi tamamlayan hastalarımız oldu. Hastaları göğüs, enfeksiyon, psikiyatri ve beslenme uzmanları ile değerlendirdik." 


Hastalar üzerinde gözlemlenen fiziksel ve psikolojik semptomların bıraktığı etkileri açıklayan Doç. Dr. Köse, "COVID-19 geçiren hastalarda fiziksel ve psikolojik semptomlar vardı. İlk zamanlarda halsizlik, nefes darlığı, göğüste konforsuzluk ve öksürük gibi şikayetleri görüyorduk. Ancak artık eklem, kas ve baş ağrıları, sersemlik hissi, saç dökülmesi, anksiyete, depresyon, post travmatik stres bozukluğu ve bellekte zayıflama gibi semptomları görüyoruz." ifadelerini kullandı. 

"KADINLARDA SAÇ DÖKÜLMESİ, ERKEKLERDE İSE UNUTKANLIK GÖRÜLÜYOR"


Kadın ve erkeklerde on ikinci ayın sonunda birbirinden farklı semptomlar gözlemlediklerini söyleyen Dr. Köse, "Birinci yılın sonunda orta yaşlı erkeklerde bellekte zayıflama ve konsantrasyon güçlüğünün ön plana çıktığını görüyoruz. Durum hastaların yaşam konforu ve iş hayatını oldukça etkiliyor. Yine on ikinci ayın sonunda orta yaş üstü kadınlarda saç dökülmesinin giderek arttığını tespit ettik. Kadınlar için saç dökülmesi üçüncü aydan sonra başlayıp, yüzde bir ya da iki oranında görüyoruz. Erkeklerde ise bellekte zayıflama ve konsantrasyon güçlüğünü görülme oranı yüzde 10'a kadar çıkabiliyor." açıklamalarında bulundu.

"PSİKOLOJİK SEMPTOMLAR FİZİKSEL SEMPTOMLARA GÖRE DAHA ÖN PLANDA"


Koronavirüsü atlatan hastalar üzerinde gözlemlenen psikolojik etkilerin on ikinci aydan sonrada hala devam ettiğini belirten Dr. Köse, "Bu süreçte hastalara hatırı sayılır düzeyde antidepresan başladık. Antidepresanı kestiğimiz zaman hastaların ev ve iş hayatlarında ciddi etkilenmeler oluyor. Psikolojik semptomlar fiziksel semptomlara göre daha ön planda." dedi

"12'NCİ AYIN SONUNDA HASTALARI BRANŞLARA DAĞITTIK"


Koronavirüsün hastaların vücut sistemleri üzerinde en çok zarar verdiği organın kalp olduğunu vurgulayan Dr. Köse, "Bizlerin koronavirüs hastalarında en çok gördüğü kalp enzimi ve kalp yetmezliğiydi. Yine bu süreçte koronavirüsün pankreası tutup diyabeti bozduğunu gözlemledik. Yine kilo kaybı yaşayan ve beslenmesi bozulan hastalar oldukça oldu. Hal bu olunca bizler de birinci yılın sonunda hastaları branşlara dağıtık. Aynı zamanda koronavirüs sonrası ortaya çıkan bu ısrarcı semptomlar, koronavirüsü şiddetli geçiren hastalarda daha çok görüldüğünü fark etik. Mesela diyabet hastalarında koronavirüs sonrası daha ısrarcı semptomlar görmeye başladık. Koronavirüsün tutmadığı organ ve sistem yok, onlardan biri koronavirüs ürogenital sistemi de tutuyor. Bu durum ilerleyen dönemlerde bir kısırlığa neden olabilir mi? diye bizleri şüphelendiriyor. İleride daha fazla tüp bebek merkezleri artacak mı? sorusu bizler için merak konusu" ifadelerini kullandı. 

"ESKİDEN SAÇLARIM ÇOK GÜRDÜ ANCAK ŞU AN AZALDI"


Korononavirüsü atlattıktan sonra saç dökülmesi yaşadığını anlatan Emel Böhürler, "Koronavirüs geçirdikten sonra aşırı bir saç dökülmesi yaşamaya başladım. Normal bir mevsimsel saç dökülmesine benzer bir şey değil. Kanser hastalarında olan gibi bir saç dökülmesi söz konusu. Eskiden saçlarım çok gürdü ancak şu an azaldı. Üç ayda bir kontrole geliyorum. Koronavirüsü çok ağır geçirdim. Aşırı baş ağrısı ve mide bulantım vardı." açıklamalarında bulundu.

"ZİHİN KARIŞIKLIĞI YAŞAMAYA BAŞLADIM"


Koronavirüsü atlatmasının ardından zihin karışıklığı yaşadığını belirten Fatma Zora da "Koronavirüs sonrasında aşırı yorgunluk, bitkinlik, baş ağrıları ve zihin karışıklığı yaşamaya başladım. Yine çok fazla saç dökülmesi yaşamaya başladım. Tutam tutam saçlarım dökülüyor." dedi.

"UNUTKANLIK YAŞAMAYA BAŞLADIM"


Reşat Kunusluoğlu ise "Hastalık sonrası halsizlik, yorgunluk bitkinlik devam ediyor. Eskisi gibi sağlıklı değilim. Aynı zamanda iştahsızlık ve kilo kaybı da yaşamaya başladım. Yine unutkanlık yaşamaya başladım. Mesela ilacımı içip içmediğimi bile unutuyorum." diyerek şikayetlerini anlattı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal