Kovid-19 Delta Varyantı Nedir, Belirtileri nelerdir?

Koronavirüs delta varyantı nedir? İlk kez Hindistan'da görülen ve İngiltere'de yayılan Delta varyantı belirtileri nedir?

15.06.2021-15:24 - (Son Güncelleme: 15.06.2021-15:24)

Çin'in Wuhan kentinde başlayan koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini hissettirmeye devam ediyor. Mutasyona uğrayan ve farklı belirtiler ile ortaya çıkan koronavirüste son olarak Hindistan'da görülen ve ardından da İngiltere'de çok hızlı bir şekilde yayılan Delta varyantı merak ediliyor. Haberimiz içerisinde Delta Varyantı hakkında ayrıntıları bulabilirsiniz.

DELTA VARYANTI NEDİR?

İlk defa Hindistan'da görülen ve Dünya Sağlık Örgütü'nün de yeni önerisi ile birlikte adı Delta olarak güncellenen Hint varyantının hastaneye yatış oranında yükselmeye sebep olduğu biliniyor.

DELTA VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

İlk defa Hindistan'da görülen Delta varyantı baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile birlikte kendisini gösteriyor. Bu belirtiler gençlerde ağır bir soğuk algınlığı biçiminde ortaya çıkıyor.

İngiliz yayın kuruluşu olan BBC'ye açıklamalarda bulunan Zoe Covid Semptom Grubu Başkanı Dr. Tim Spector, toplamış oldukları verilere göre özellikle mayıs ayından bugünlere kadar geçen süreç içerisinde klasik Kovid-19 belirtilerine artık çok daha az rastladıklarını ifade etti.

'Bu varyant daha farklı çalışıyor' sözlerini kullanan Dr. Spector, belirtilerdeki bu değişiklik sebebi ile insanların Kovid-19'dan şüphelenmeyip yalnızca grip olduklarını düşündükleri ve bu nedenle de test ya da izolasyon seçeneklerini kendilerince eleyip virüsü bulaştırmaya devam ettikleri yargısını paylaştı. Yaş gençleştikçe belirtilerin de daha hafif seyrettiğine dikkatleri toplayan Dr. Spector'a göre koku ve tat kaybı yine de belirtilerde üst sıralarda bulunuyor.

DELTA VARYANTI KAÇ ÜLKEYE YAYILDI?

B.1.617.2 olarak da bilinen Delta varyantı, son altı ay içerisinde 60'tan fazla ülkeye yayılmış durumda. Singapur, mutasyonun, endişe verici olduğunu, Kovid vakalarının yüzde 95'ini de oluşturduğunu ifade etti. Daha fazla yüksek bulaşma oranları ve aşıların etkinliğinin azalması, suşun (virüsün farklı alt türlerinin, aralarında genetik farklılıklar olan grupları) etkilerini fark etmeyi daha da kritik hale getirmiş durumda.

Güney Hindistan'ın en büyük şehri Chennai'deki Apollo Hastanesi'nde Bulaşıcı Hastalıklar Doktoru olarak görev alan Abdul Ghafur, 'Bu yeni klinik sunumların B.1.617 ile bağlantılı olup olmadığını analiz etmek için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyacımız var.' açıklamasını sözlerine ekledi.

AŞI DELTA VİRÜSÜNE KARŞI ETKİLİ Mİ?

İki doz Pfizer / BioNTech aşısının ilk olarak Hindistan’da tespit edilen ve bir süre öncesine kadar da Hint mutasyonu olarak ifade edilen Delta mutasyonuna karşı yüzde 79 oranında koruma sağladığını belirtildi. Bu açıklamayı yapan İskoç yetkililer Alpha mutasyonuna karşı da yüzde 92’lik bir koruma sağlandığını ifade ettiler.

İngiltere’de 33.000 Delta vakasından yüzde 58’inin aşı olmadığını ifadelerine ekleyen yetkililer bunlardan 383’ünün hastaneye kaldırıldığını ve bu kişilerin de üçte ikisinin aşı olmadığını sözlerine ekledi.

İskoçya Kamu Sağlığı Kurumu Ulusal Kovid-19 Enfeksiyon Direktörü Jim McMenamin, 'Delta virüsü tehdidine karşı çok ciddi bir fırsatımız var: İki doz aşı' sözlerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal