29.01.2021-14:11 (Son Güncelleme:29.01.2021-14:11)


1

Tüm dünyanın gündeminde yer alan Kovid-19 aşıyla ilgili araştırmalar sürüyor. BioNTech ve Pfizer’ın beraber geliştirdiği koronavirüs aşısının uygulamasından sonra görülen ölümler, Avrupa'da büyük panik yarattı. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), BioNTech ve Pfizer tarafından geliştirilen ‘Comirnaty’ adlı aşıyla ilgili ilk güvenlik güncellemesini yayımladı. EMA tarafından yapılan açıklamada, aşılama kampanyalarında Comirnaty’yle ilgili güvenlik verilerinin, aşının bilinen güvenlik profili ile uyumlu olduğu ve yeni yan etki görülmediğini belirtti.



2

İleri yaş grubunda olan kişiler dahil BioNTech-Pfizer aşısı uygulamasından sonra görülen ölüm vakalarının incelendiği bilgisinin yer aldığı açıklamada, yaşamını yitiren kişilerin tıbbi durumları ve yaş gruplarındaki ölüm oranları gibi verilerin dikkate alındığı belirtildi.



3

Açıklamada, ‘EMA'nın güvenlik komitesi, verilerin Comirnaty aşısı ile ölüm vakaları arasında bir bağa işaret etmediği, ölüm vakalarının güvenlik endişesi yaratmayacağı sonucuna vardı’ ifadesi kullanıldı.



4

Açıklamada EMA'nın, kullanım onayı verilen tüm koronavirüs aşılarının aylık güvenlik güncellemelerinin süreceği bilgisi paylaşıldı.



5

EMA, halihazırda BioNTech-Pfizer aşısının haricinde Moderna'nın geliştirdiği aşıya da onay verdi. AstraZeneca aşısına da bugün onay verilmesi bekleniyor.



6

Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech ile Pfizer’ın geliştirdiği aşının Avrupa Birliği (AB) içerisinde kullanımı 21 Aralık 2020 tarihinde onaylanmış, aşı uygulamalarına ise 27 Aralık tarihinde üye ülkelerde başlamıştı.



7

16 yaşından büyük olan kişilere uygulanabilen aşı, koronavirüs hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsünden protein üreten mRNA molekülü içeriyor.



8

Aşı, SARS-CoV-2'nin yüzeyindeki ‘spike’ isimli proteine saldırması için vücudu hazırlayacak şekilde çalışıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR