Koruyucu ailelere yapılan devlet yardımları nelerdir? Koruyucu aile ücretleri 2022

Koruyucu aile biyolojik ailesi ile birlikte yaşama koşullarını geçici veya belli bir süre kaybetmiş çocukların gene bir ailede yetişebilmesi için aile yanına yerleştirildiği bir hizmet modelidir. Bu hizmet modelinde çocuk resmi olarak sizin nüfusunuza geçmez ama yinede sürekli sizinle beraber yaşar. Koruyucu aile kimler olabilir? Koruyucu aile olmanın şartları nelerdir? Peki kimler ve nasıl koruyucu aile olur? Koruyucu aile hakkında bilinmesi gerekenler...

21.04.2022-08:30 - (Son Güncelleme: 21.04.2022-08:30) Koruyucu ailelere yapılan devlet yardımları nelerdir? Koruyucu aile ücretleri 2022

Biz onlara uyuyacak sıcak yatakla verebiliriz, soframızı paylaşıp hatta oyunlar bile oynabiliriz ama onların tek ihtiyacı olan sıcak bir yuva..

Koruyucu Aile Hizmeti nedir?

Herhangi bir sebepten ötürü doğuran annenin ve babanın yanında olmayan çocukların, az yada çok ,süreli olarak ücretli yada gönüllü olarak ,devlet denetiminde ,kendi aile ortamlarında bakılması ve yetiştirilmesidir. Niçin koruyucu ailelik tercih edilmelidir: çünkü çocuk için zor ve karışık olan bu süreçte özen ve itina gösterilerek çocuğun bu süreci etkilenmeden ve yıpranmadan geçirmesini normal yaşantısını sürdürmesini sağlamaktır..

Koruyucu Aile Hizmetinin Amaç ve Önemi

Çocukların daha sağlıklı bir ortamda  yetişebilmesi için kendilerini koruyup kollayacak, destek verecek, sevgi gösterecek, saygı duyacak , maddi ve manevi gereksinimlerini karşılayabilecek, güven duyacağı sıcak ve güvenli bir aile ortamına ihtiyaçları vardır.Çocukların yeteri kadar sevgi alabildikleri, ihtiyaçlarının düzenli bir şekilde karşılandığı sıcak bir yuva ortamında büyüdüklerinde daha bilinçli kişiler oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.Bu sebepten dolayı dünyada onca korunmaya muhtaç çocuk varken en çok tercih edilmesi gereken bakım şekli ülkemizde de olduğu gibi koruyucu aile bakımıdır.

Kimler Koruyucu Aile Olabilir?

Çoğu kişinin gönülden istediği koruyucu aile için öncelikle hoşgörülü, sabırlı, güvenilir ve şefkat dolu sevgisi ile çocuğun hayatında farklılık yaratmak isteyen ve aşağıdaki şartları taşıması ve kurumla işbirliği içinde çocuğun yararına hizmet vermek için kendini hazır hisseden koruyucu aile olabilir. Her isteyen bireyin koruyucu aile olmaması gerektiği gerçekten bu sorumluluğu üstlenecek kişilerin iyice düşünüp karar vermesi gerektiği çocuğu psikolojisi için çok önemlidir.

Bu süreçte öncelikle hazırlanması gereken evraklar vardır .Kendinizi anlattığınız, ailenizi anlattığınız , bireyleri anlattığınız, neden bu yola girdiğinizi, amacınızı, içinizde neler hissettiğiniz kendinizi tanıtmanız gereken şeyler. Devlet hastanesinden aldığınız raporlarda bulaşıcı hastalık fiziksel yeterlilik uygunmu çocuğa bakmaya engel fiziksel durumunuz varmı gibi.. 

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Devamlı bir şekilde Türkiye' de ikamet etmek
  • 25-35 yaşları arasında olmak
  • En düşük eğitim düzeyinin ilkokul mezunu olması
  • Düzenli bir gelire sahip olmak
  • Çocuğun biyolojik anne- babası ya da vasisi olmamak

Koruyucu Aile Olmak İçin Gerekli Belge ve Evraklar

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası beyanının olması
  • Bir adet vesikalık fotoğraf
  • Öğrenim durumunu gösteren belgenin onaylı örneği
  • İş. gelir ve sosyal güvenlik durumunu gösteren belgenin onaylı örneği
  • Adli sicil belgesi
  • Varsa koruyucu aile ilk kademe, koruyucu aile ikinci kademe ya da temek aile eğitimi belgesi ya da belgelerin onaylı örneği
  • Devlet ya da üniversite hastanelerinin ilgili bölümlerinden alınan doktor raporu

Çocuklarda tanışma ve yerleştirme süreci: Koruyucu aile sözleşmesi imzalanıncaya kadar olan sürede çocuk ailenin yanında faydalı zaman geçirmeli birbirlerini tanımaları ve alışmalarına uygun koşullar ve güven veren bir ortam sağlanmalıdır.

Çocukla beraber yaşamaya başladığınızda sizi neler bekliyor? Yerleştirmenin ilk zamanlarında herkes için birbirine alışma ve uyum dönemi olacaktır.Bu dönemdeki en önemli şey ise sürekli ve tutarlı bir aile yapısıdır. Çocuklar farklı yaşantılarla koruyucu aile bakıma gelmektedir bunun için yaşam tarzınıza ve beklentilerinize uyum sağlamaları sürekli tekrar, açıklama yapma ve sabır istemektedir.

Koruyucu Aile Ücretleri 2022Koruyucu Aile

  • 0 - 3 yaş aralığındaki çocuk için ücret:  750,02 TL.
  • 4 - 5 yaş aralığındaki çocuk için ücret: 1125,03 TL.
  • 6 - 14 yaş aralığındaki çocuk için ücret:  1200,04 TL.
  • 15 - 18 yaş aralığındaki çocuk için ücret: 1275,04 TL.
  • 19 yaş yüksek öğrenim gören çocuk için ücret: 1350,04 TL

Ek olarak da çocukların servis masrafları için 250 TL. ücret verilmektedir. Ayrıca üniversite sınavı için hazırlanan çocuklar içinde 6000 TL. gibi ücret verilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal