Koruyucu aile nedir, ne demektir? Koruyucu ailenin görevleri nelerdir? Koruyucu aile projesi nedir? Koruyucu aile projesi hakkında detaylı bilgiler

Öz ailesinin yanında kalamayan çocukların verildiği aileler koruyucu aile olarak adlandırılması üzerine günümüzde sıkça rastlanılır hale geldi. Vatandaşların dikkatini çeken koruyucu aile üzerine araştırmalar artarken Koruyucu aile nedir, ne işe yarar, görevleri nelerdir, çeşitleri nelerdir? sorusuna yanıt aranmaktadır. Koruyucu aile hakkında merak edilenler haberimizde

24.05.2022-08:07 - (Son Güncelleme: 24.05.2022-08:07) Koruyucu aile nedir, ne demektir? Koruyucu ailenin görevleri nelerdir? Koruyucu aile projesi nedir? Koruyucu aile projesi hakkında detaylı bilgiler

Herkes koruyucu aile olabilir mi? günümüzde merak edilenler arasında bu konu yer almaktadır. Koruyucu aile sistemini merak edenler araştırmaya başlaması üzerine sistemin çeşitlilikleri ve görevlerine değinilmektedir. Koruyucu aile nedir? Koruyucu aile görevleri nelerdir? Koruyucu aileler neler yapar? Koruyucu aile sistemin çeşitleri nelerdir? Herkes koruyucu aile olabilir mi? soruların detaylı yanıtları haberin devamında

Koruyucu aile nedir?

Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı Çocuk Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından ele alınan koruyucu aile sistemi aileler açısından oldukça fazla önem arz etmektedir. Belirli nedenlerden dolayı öz ailesinin yanında kalamayan çocuklar için geliştirilmiş yeni sisteme 'koruyucu aile' denilmektedir. Bu durumu yaşayan çocuklar için gönüllü aileler devreye girerek çocuğun maddi ve manevini üstlenmektedirler. Kendi çocukları olarak benimseyerek çocuğun gelişimi ve sosyal hayatı açısından önemi büyüktür. Koruyucu aileler, çocukların öz ailesi tarafından kısa ya da uzun süre bakımlarının gerçekleştirilmediği durumlarda devreye girmektedir.

Koruyucu aile nedir?

Koruyucu aile olmak isteyenlerin yapması gerekenler?

Günümüzde herkes koruyucu aile bünyesine katılamıyor. Koruyucu aile olabilmek için,

-Sabırlı

-Şefkatli

-Anlayışlı

-Çabuk sinirlenmeyen

-Güler yüzlü olması gerekmektedir.

Koruyucu aile sahiplendiği çocukların eğitimi, gelişimi, güven ortamının sağlanması, sosyal ihtiyaçların karşılanması, maddi destek olmak ve bazı durumlarda aile ortamlarının kurulması gerekmektedir.

Koruyucu aile sisteminin çeşitleri nelerdir?

Geçici koruyucu aile uygulaması: Ailesi tarafından bakılmayan çocukların ele alındığı sistemde 2 farklı koruyucu aile uygulaması vardır. Bunlardan ilki geçici olarak adlandırılmasıyla birkaç günlük süre ele alınmaktadır. Bu süre kişinin isteğine göre 1 aya kadar uzatılabilmektedir.

Koruyucu aile çeşitleri nelerdir?

Akraba ya da yakın çevre koruyu aile uygulaması: Bu uygulanmasının kullanılmasında çocuğun öz ailesinin bulunmaması gerekir. Oluşturulan bu sistemle beraber çocuk kan bağı olan kişilere ya da yakın bağ kurulan kişilere verilen koruyucu aile görevidir.

Sürekli koruyucu aile uygulaması: Öz aile bulunmayan ya da ailenin yanında kalması mümkün olmayan çocukları kapsayan bu uygulamada devreye giren sistem koruyucu aile durumudur.

Koruyucu ailenin amacı nedir?

Herkesin koruyucu aile olmadığı gibi bu görevleri üstlenmekte oldukça fazladır. Çocuğa destek olmak için başlatılan bu uygulamada koruyucu aile çok fazla sorumluluk düşmektedir. Çocuğun kargaşadan uzak kalmasını sağlamak, yaşanan psikolojik sorunların atlanılmasına yardımcı olmak ve çocuğun yabancılık çekmeden normal hayatına devam etmesi amaçlanmaktadır.

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal