Korsan Kilise Yıkılıyor!

Bosna-Hersek'in Srebrenica bölgesinde Fato Orloviç'in arazisine gasp yolu ile inşa edilen Sırp Kilisesi AİHM kararı üzerine bugün yıkılıyor.

05.06.2021-14:44 - (Son Güncelleme: 05.06.2021-14:56) Korsan Kilise Yıkılıyor!

Bosna-Hersek'in Bosna Sırp Cumhuriyeti alt biriminde yer almakta olan Srebrenica'ya bağlı Konjeviç Polje (Konyeviç Polye)  köyünde, Boşnak Fato Orloviç'in bahçesine izinsiz inşa edilmiş olan kilise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı üzerine bugün yıkılacak.

Savaş öncesinde eşi ve 7 çocuğu ile Konjevic Polje'de yaşamakta olan Fato Orloviç, Srebrenica Soykırımı'nda eşi de dahil 22 yakınını kaybetmişti. Bosna-Hersek'in Boşnakların kontrolünde olan iç bölgelerinde mülteci oldu. 

1995 tarihinde savaşı bitiren Dayton Anlaşması'yla Srebrenica ve Konjeviç Polje'nin Bosna Sırp Cumhuriyeti'ne bırakılması resmiyet kazanmış oldu.

1999 tarihinde Fato Orloviç Amerika'da ve Bosna-Hersek'in çeşitli bölgelerinde yaşamakta olan çocuklarının itirazına rağmen Sırp kontrolündeki köyündeki evlerine geri döndü. Bosna Sırplarının baskılarına maruz kalan Fato Orloviç'in bahçesine kendisinden izinsiz olarak 2010 tarihinde bir kilise inşa edilmişti.

Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki hukuki girişimleri sonuçsuz kalan Fato Orloviç AİHM'ye başvurarak dava açtı. 1 Ekim 2019 tarihinde AİHM davayı kilisenin yıkımı kararını sonunda sonuçlandırdı. Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin bu kararın infazını geciktirme çabalarının yaptırım tehdidi ile de karşılaşınca Bosna Sırp Cumhuriyeti kiliseyi yıkma kararını aldı.

GERİ DÖNMEK ZORUNDA KALDILAR

Bosna Sırp Cumhuriyeti makamlarının, güvenlik güçlerinin ve Bosna Sırplarının savaştan sonra evlerine geri dönen Boşnaklara büyük zorluklar çıkardığı ve baskı uyguladığı bilinmektedir. Bu nedenle yerlerinden sürülmüş olan Boşnakların çoğu Sırp Bölgesi'ne geri dönmemeyi tercih etti. 

Savaş öncesinde ezici çoğunluğun Boşnaklarda olduğu ülkenin doğusunda yer alan Srebrenica ilçesi ve çevresi savaş esnasında büyük bir soykırıma uğramış ve masum binlerce Boşnak katledilmişti. Savaştan sonra Fato Orloviç gibi Srebrenica'ya geri dönmek zorunda kalan Boşnaklarla Srebrenica'da eskisi kadar yoğun olmasa da çoğunluk tekrardan Boşnaklara geçmişti. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal