Koronavirüs Test Kuyruğu Sokaklara Taştı: Son Bir Haftada 2 Kat Artış Yaşandı

Ülkede, kovid vakalarında artış ciddi şekilde ilerliyor. Koronavirüs testi yaptırmak isteyen binlerce kişi hastanelerde test kuyruğu sırasına girdi.

06.01.2022-18:32 - (Son Güncelleme: 06.01.2022-18:32) Koronavirüs Test Kuyruğu Sokaklara Taştı: Son Bir Haftada 2 Kat Artış Yaşandı

Koronavirüs vakalarının 60 bine kadar dayanmasıyla birlikte test vermek isteyen binlerce vatandaş hastanelere akın etti. PCR testlerinde pozitif oranlarında yüzde 10’dan yüzde 25’lere çıktığı ifade edildi. İstanbul’da Kovid-19 yoğunluğunun zirve yaptığı Okmeydanı, Bağcılar, Bakırköy, Şişli Etfal ve Çapa’da vatandaşlar uzun kuyruk oluşturdu. Test yaptırmak isteyen onlarca kişi hastanelerde uzun kuyruklar oluşturdu. Hastane acillerine yapılan başvurularda son bir haftada 2 kat artış yaşandığı kaydedildi.  Son 2 günde ise yoğunluk nedeniyle kuyrukların sokaklara taştığı görüldü.

ANKARA DA UZUN KURUKLAR OLUŞTU 

Ankara Şehir Hastanesi’nde geçen hafta acil birimi 500-600 Kovid şüpheli hastaya bakarken bu rakam Omicron varyantı görülmesi sonrası iki bine yaklaştığı ifade edildi. Memleketin her yerinde aslında durum farksız. Ankara 29 Mayıs Devlet Hastanesi’nin test merkezinin önünde sabah saat 08.00’den gece saat 23.00’a kadar yoğun bir kuyruk oluştuğu görülüyor. Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi’nde de PCR testi vermeye gelen vatandaşlar yoğunluktan dolayı sıra sokağa taşmış durumda. 


POZİTİFLER 2 KAT ARTTI

Omicron varyantına karşı tedbir alınması konusunda bazı hastaneler, tedbir çalışmalarını başlattı. Hastanenin başhekimleri de vatandaşlara tedbirli olunması konusunda çağrıda bulundu. 

Sancaktepe İlhan Varank Hastanesi ve Feriha Öz Acil Durum Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu’nun yaptığı açıklamada, ‘2 hafta önce günlük ayaktan başvuran hasta sayısı yaklaşık 1700-1800 iken şu an bu rakamlar 3 bin 400’lere ulaştı. İlave olarak PCR pozitiftik oranları yaklaşık olarak 2 kat arttı. Omikron varyantı son derece hızlı bulaştığı herkesçe biliniyor. Bu noktada bize düşen kişisel tedbirleri alıp uygulamamız’ dedi.

YÜZDE 30’LUK ARTIŞ

Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. İsmail Koyutürk de, ‘Beyoğlu bölgesindeki 13 hastanenin PCR testlerini biz inceliyoruz. Bu bölgede geçen ay 4 bin 600 PCR testi yaparken, şimdilerde ise 12 bin test yapılıyor. Testlerin yüzde 30’u pozitif çıkıyor. Yani her gün neredeyse 4 bin hasta pozitif oluyor. Ayrıca yatan hasta ve yoğun bakıma gidiş oranlarında ciddi artış yok. Artan aşılama bu sürece olumlu yansıyor, bir nevi sürü bağışıklığı sağlanıyor. Şu an pek çok hasta salgını ayakta atlatıyor. En iyi temennim aşılama ve sürü bağışıklığı yoluyla bu hastalığı yıl içinde son bulması’ ifadelerini kullandı. 

AŞI GÜCÜNÜ UNUTMAYIN

Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi Başhekim Prof. Dr. Özgür Yiğit, varyantla ilgili alınan tedbirlerde şu ifadeleri kullandı; ‘Bizim hastanemize son iki haftadır ayaktan başvuru sayısında 3 kat artış var, ancak bu durum hastaneye yatışlara yansımış değil. Bu açıdan sevindirici ama bu durumun önümüzdeki döneme yansımaları nasıl olur bilemiyoruz. Omikron gözlemlerimize göre daha hafif seyrediyor fakat çok hızlı bulaşıyor. Yeniden kısıtlama olmaması için herkesin çok dikkatli olması ve tedbirlere uyması lazım. Artık elimizde Turkovac başta olmak üzere Biontech ve Sinovac gibi aşı imkanları var. Her vatandaş aşı yaptırmalı’

EN ÇOK VAKA GENÇLERDE

Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit de, ‘İstanbul diğer şehirlerin 4-5 haftada geldiği vaka artışlarına çok kısa sürede gelebiliyor. Günde 3 bin 500 kişi PCR testi yaptırmak için hastanemize başvuruyor. Tüm branşlarda, PCR dahil acil başvurularımız 5 binli rakamlara ulaştı. Bu sağlık sistemi olarak ayaktan başvurularda ciddi bir yükü aldığımız anlamına geliyor. Vatandaşlarımızdan topyekün bir duyarlılık bekliyoruz. Vakalarda en büyük grup gençler. Şimdi bir de çocuk yaş grubu eklenmeye başladı. Daha çok hareketli, dinamik ve maske ile mesafe anlamında uyum sağlamada biraz zayıf kaldığımız grubu kastediyoruz’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal