Koronavirüs Sürecinde Makarnaya Talep Arttı

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, koronavirüs salgını sürecinde makarnaya olan talebin çoğaldığını ifade ederek, 2020'nin ilk yarısında tüketimin 2019'un aynı dönemine kıyasla % 20 artarak 400 bin tona geldiğini belirtti.

16.07.2020-13:01 - (Son Güncelleme: 16.07.2020-12:36) Koronavirüs Sürecinde Makarnaya Talep Arttı
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine pandemiyle mücadele sürecinde tüketicilerin makarnayı hem ekonomik hem de sağlıklı olması sebebiyle oldukça tercih ettiğini belirtti.

Türkiye'de ilk vakanın açıklandığı 11 Mart tarihinden itibaren makarnaya oldukça talep olduğunun altını çizen Külahçıoğlu, 'Türkiye'de ilk vakanın açıklanmasının ardından yaşanan 10 günlük süreçte iç tüketim yüzde 300 arttı. Yılın ilk 6 ayındaki tüketim ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 400 bin tona ulaştı' diye konuştu.

Külahçıoğlu, senelik üretim kapasitesi 3 milyon ton olan makarna sanayicilerinin, salgın döneminde iyi bir performans sergilediğini ifade edilerek, şu açıklamaları yaptı:

'Bir panik ortamı oluşmuştu. Süreci tüketicilere, marketlere iyi bir şekilde anlattık ve ihracatı öteleyerek iç piyasanın ihtiyaçlarını karşılamaya yöneldik. Bunda da başarılı olduk. Yaklaşık 10-15 günlük süreçte, raflarda ürün bulunurluğu doğru düzeye geldi. Sabah boşalsa da öğlen saatlerinde makarnalar raflardaki yerini aldı. Bu rahatlamayla tüketiciler de makarnayı rahatlıkla bulabildiler. Sektörümüzün bu aşamada iyi bir sınav verdiğine inanıyoruz.'

Makarna sektörünün her şarta hazırlıklı olduğuna vurgu yapan Külahçıoğlu, ifadelerine şu sözlerle devam etti:

'Gerek personel kalitesi gerekse hijyen anlamında bu tür süreçleri nasıl yöneteceğimizi öğrendik. Lojistik, depolama, stok seviyelerinin doğru tutulması anlamında çok önemli dersler aldık. Perakende sektörü ve tüketiciler de daha bilinçli hareket edeceklerdir. İnşallah olmaz ama önümüzdeki süreçte ikinci bir dalga olması durumunda makarnaya ulaşımda sıkıntı yaşanmayacağını bugünden ilan edebiliriz.'

Külahçıoğlu, Türk halkının makarna 'yeniden tanıştığını' belirterek, otel, restoran ve kafelerin kapatılmasıyla küçülen ev dışı tüketim pazarının, ev içi kullanımdaki artışla dengelendiğini belirtti.

Yeni normal süreçle açılan işletmelerle tüketimin daha da çoğalmasını öngördüklerini ifade eden Külahçıoğlu, 'Kişi başı makarna tüketiminde dünya sıralamamızın artacağını öngörüyoruz. Türkiye, şu anda kişi başı 8.1 kilogramlık tüketimle dünyada 11. sırada. Bunun en az 2 sıra üzerine, 9. sıraya yükseleceğimizi tahmin ediyoruz' şeklinde konuştu.


Külahçıoğlu, Türkiye makarna dış satımının, senenin ilk yarısında % 25 artarak 360 milyon doları aştığı bilgisini aktardı.

Dünyada 160 ülkeye makarna satan ve dış satımı günden güne artan Türkiye'nin, buğday gereksiniminin de arttığını belirten Külahçıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

'Buğdayda hasat haziran ayında başladı. Miktar ve kalite anlamında oldukça verimli bir yıl olduğunu düşünüyoruz. Uzun vadede bakıldığında, ülkemizin makarnalık buğday ihtiyacı her yıl artarak devam ediyor. Makarnalık durum buğdayı, bulgurda da kullanılan bir ham madde. Her iki ürünün de iç tüketim ve ihracat rakamları arttığı için uzun vadede ham madde üretimini mutlaka artırmamız gerekir. Aksi takdirde artan ihracatı karşılamak için daha fazla ithalat yapmak durumunda kalacağız. Aslında buğday üretimimiz, iç tüketime yeterli ancak ihracatı karşılamak için daha fazla buğdaya ihtiyacımız var.'

Külahçıoğlu, buğday ekim tarlalarının arttırılması gerektiğinin altını çizerek, 'Ekilmedik bir karış tarımsal alanın kalmaması yönünde bir tavsiyemiz, talebimiz var. Çiftçinin mutlaka çok yönlü desteklenmesi lazım. Kovid-19 süreci bizlere şunu gösterdi, paranız olsa da başka ülkelerden istediğiniz zaman ürün alamayabiliyorsunuz. Buğday, çok stratejik bir ürün. Bunun önemi daha da fazla ortaya çıktı. Dolayısıyla bizim bu konuda mutlaka hızlı bir aksiyon almamız lazım' şeklinde konuştu.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal