Koronavirüs Salgınında Ne Zaman Normale Dönülecek?

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınında artan vaka ve ölüm sayıları korkunun artmasına neden olurken Oxford’da Kovid-19 aşısını geliştiren ekibin başında yer alan isim koronavirüs salgınında normalleşme sürecinin başlayacağı tarihi açıkladı.

15.10.2020-15:00 - (Son Güncelleme: 15.10.2020-14:58) Koronavirüs Salgınında Ne Zaman Normale Dönülecek?

Koronavirüs salgınında tüm dünyayı ikinci dalga paniği sardı. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın her yerinde koronavirüs vaka ve ölüm sayıları artıyor.

Dünya çapında bilim insanları koronavirüs aşısı için çalışmalarına devam ediyor. Aşı çalışmalarında Oxford Üniversitesi'nin AstraZeneca şirketi ile beraber çalışmalarını devam ettirdiği Kovid-19 aşısı öncü konumunda yer alıyor.

‘TEMMUZ AYINA KADAR DEVAM EDECEK’

Oxford’taki aşı çalışmalarının başında yer alan Andrew Pollard'dan salgına ilişkin umutları yıkan sözler geldi.

Prof. Andrew Pollard, Kovid-19 pandemisinde normalleşme sürecinin zaman alacağını vurgulayarak, ‘Yüz maskelerine ve sosyal mesafeye temmuz ayına kadar ihtiyaç duyulacak’ dedi.

Oxford Üniversitesi’nin AstraZeneca ile birlikte yürüttüğü aşı adayının başında yer alan Profesör Andrew Pollard, yaptığı açıklamada, hayatın 2021 yılının yaz aylarına kadar normale dönmeyeceğini belirterek, aşı adaylarından herhangi birinin dahi başarılı olmasının salgın tedbirlerini ilk etapta hafifletmeyeceğini belirtti.

Pollard, ‘En savunmasız kişiler bağışıklık kazanana kadar, toplumda bağışıklık oranı yükselene kadar risk olacak’ ifadelerini kullandı.

Profesör Pollard, aşının onaylanmasından piyasaya sürülmesine kadar geçecek olan sürenin uzun olabileceğini belirterek, bu sürecin günler değil, haftalar alabileceğini belirtti.

Pollard, Kovid-19 aşısında en zorlu bölümün aşının lojistik olarak dağıtımı olacağının da altını çizdi.

Pollard, küresel çaptaki testler başarılı olsa da koronavirüs için alınan tedbirlerin aynı şekilde uygulanmasının hayati öneme sahip olacağını vurguladı.

Pollard, aşının hazır hale gelmesi gibi bir durum söz konusu olduğunda ilk uygulamanın virüs ile mücadelede ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarına yapılacağını, toplumun geri kalanının beklemek zorunda kalacağını anımsattı.

HAYAT NORMALE DÖNMEYECEK

Prof. Pollard, aşı denemesi çalışmalarının bu yılın sonuna kadar bitirilmesini umut ettiklerini fakat buna rağmen hayatın gelecek yaza kadar normale dönmeyeceğini ve maske takma zorunluluğunun devam edeceğini söyledi.

‘TEMMUZ AYINA KADAR DEVAM EDECEK’

Virüsü kontrol altına almanın tek yolunun etkili bir aşı olduğunu vurgulayan bilim insanı, orta vadede ihtiyacımız olanın daha etkili bir tedavi yöntemi bulmak olduğunu anımsattı.

Pollard, hayatın ne zaman normale döneceği sile ilgili sorulan soruya ‘Herkese yetecek kadar aşımız olsa bile bence sosyal mesafe kuralından çabukça vazgeçebileceğimiz bir duruma gelmemiz mümkün olmayacak’ yanıtını verdi.

Kovid-19’uın çok kolay bulaşan bir yapısı bulunduğunu defaatle bildiren uzman isim ‘Ülkelerin ancak ciddi vaka oranında büyük düşüş yaşandığı zaman sıkı tedbirleri gevşetmeleri söz konusu olacak’ diye konuştu.

Oxford Üniversitesi'nin AstraZeneca ile birlikte geliştirdiği aşı üçüncü ve son aşama denemelerine kadar gelen 9 aşıdan biri ve en umut verici durumda olanıdır.

Bu aşama denemelerdeki son aşama ve daha sonrasında üretim ve dağıtım safhalarına geçilebiliyor.

Oxford aşı çalışmaları geçtiğimiz ay durdurulmuş, hemen ardından tekrar çalışmalarına devam etmeye başlamıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal