Koronavirüs Nedeniyle Manda Sütüne Talep Arttı

Koronavirüs salgın sürecinde bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler manda sütüne yöneldi. Isparta’nın Yalvaç ilçesinde birçok aile manda üreticiliğine yönelmeye başladı. Ailelerin süt ve kaymak üretimi Kovid-19 salgın sürecinde büyük talep görüyor.

05.01.2021-10:02 - (Son Güncelleme: 05.01.2021-10:56) Koronavirüs Nedeniyle Manda Sütüne Talep Arttı

Isparta'ya bağlı Yalvaç ilçesinde manda üreticiliği, birçok ailenin geçim kaynağı oldu. Bağışıklık sistemini güçlendiren manda sütü, özellikle koronavirüs salgın sürecinde süt, yoğurt ve kaymağa olan talep arttı.

Yalvaç ilçesinde 22 aile tarafından yetiştirilen yaklaşık 250 mandadan kazanılan süt ve süt ürünlerine Kovid-19 sürecinde talep arttı. İlçeye bağlı olan Salur Mahallesi'nde uzun yıllar boyunca manda besiciliği yapan Muzaffer Keklikoğlu, ‘Aileler için muazzam bir gelir kaynağı oldu. İşsizliğin arttığı şu dönemde bir aileyi, rahatlıkla geçindirebilecek gelir elde etmek mümkün’ dedi.

KAYMAĞA TALEP ÇOK FAZLA

Kendisine ait açık hava tesisi bulunduğunu ve burada bir süre manda besiciliği yaptığını belirten Keklikoğlu, ‘Son zamanlarda manda sütüne ve süt ürünlerine ilgi arttı. Özellikle manda sütünden yapılan kaymak çok tutuluyor. Talep oldukça fazla. İnanın siparişlere yetişemiyoruz. Kırklareli'nden Mersin'e kadar Türkiye'nin dört bir yanına kargo ile ürün gönderiyoruz. En fazla talep de kaymağa geliyor. Biz kaymağı kilosu 80 liradan satıyoruz. Aracı firmaların 140 liraya kadar sattığı söyleniyor’ dedi.

MANDA SÜTÜNÜN FAYDASI KANITLANDI

Kovid-19 salgın sürecinde önemli konulardan biri de bağışık sistemi oldu. Manda sütü de bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve bu neden manda sütü ile kaymak ve yoğurda talebin arttığını vurgulayan Keklikoğlu, ‘Manda sütünün faydaları kanıtlandı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi tarafından yapılan bilimsel çalışma ile bu bilimsel olarak ispatlandı. Başka illerden bile burada manda olduğunu duyup gelenler; süt, yoğurt, kaymak alıyor. Burada kaymak piyasası oluştu. Bu yüzden genellikle kaymak yapılıyor; ama müşterilerimizin tavsiyesi üzerine son zamanlarda yoğurt ile tereyağı üretimine de başladık. Henüz bunları ihtiyaç karşısında yeterli düzeyde değil’ dedi.

‘6 LİTRE SÜTTEN 1 KİLO KAYMAK ÇIKIYOR’

Günde 2 kez sağılan mandaların günde 5 litre civarında süt verdiğini söyleyen Muzaffer Keklikoğlu, bu sütü 2 kez kaynattıktan sonra üzerinde kaymak oluştuğunu, 6 litre sütten 1 kilo kaymak elde edildiğini belirtti. Sütün litre fiyatının 20 lira, kaymağın kilo fiyatının 80, yoğurdun kilogram fiyatının ise 20 liradan satışa sunulduğundan bahseden Muzaffer Keklikoğlu, talebe yetişmekte zorlandıklarını söyledi.

‘ZAHMETLİ AMA DEĞER’

Manda besiciliği yapan Keklikoğlu, bu işin zahmetli bir iş olduğundan bahsederek, ‘Üretici sayısının artmasından memnun oluruz. Mandalar, sulak alanları sever. 1 Mayıs dedi mi biz hayvanlara çoban tutarız ve mahallenin tüm mandaları sabah sürüye katılır. Arazide otlar, göledin olduğu yerde suya girerler. Bu yıl hayvan başı 200 lira çoban parası verdik. 250 hayvanın çoban ücreti toplam 50 bin lira ediyor. Altı ay mandaları çobana veriyoruz. Diğer altı ay biz bakıyoruz. Bu bir ailenin geçimini sağlıyor. Kış aylarında ise evimizde bakıyoruz. Dediğim gibi zahmetli iş ancak aile işletmeciliği için oldukça kârlı bir iş’ diye konuştu.

‘ONLARA TÜRKÜ SÖYLERİZ’

Manda yetiştiriciliği konusunda kendisine yardımcı olan eşi Fadime Keklikoğlu da, ‘Mandalar çok hassas hayvanlar. Doğum yaparken yanında kim varsa sadece onun sağmasına izin verir, başkasını yanına yaklaştırmaz. Babamın sağdığı hayvanı ben sağmaya yanaşsam ya izin vermez ya da sütünü indirmez. Biz çoğu zaman sağarken onlarla konuşur, dertleşiriz. 'Ne oldu kızım, dur kızım' gibi sözlerle sakinleştiririz. Kaynanam bazen onlara türkü hatta ilahi bile söyler. Elle sağmak zorundasınız, makine denedik verim yarı yarıya düştü’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal