Koronavirüs Döneminde Klima Kullanımı Komaya Sokuyor!

Sıcak yaz günlerinde ferahlamak için kullanılan klimalar, özellikle koronavirüs salgını döneminde ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Peki klima ne tür hastalıklara neden oluyor, pandemi döneminde klima kullanmanın zararları neler?

15.05.2020-17:55 - (Son Güncelleme: 01.08.2021-17:34)

Havaların ısınmasıyla hayat konforunu arttırmak için kullanılan klimalar sağlık için büyük tehlike oluşturuyor. Kovid-19 salgınında ise klima kullanmak sağlığı iki kat daha fazla tehlikeye atıyor. Klima hastalığı olarak bilinen lejyoner hastalığı bu dönem de kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateşle kendini gösteriyor. Koronavirüs salgını döneminde klima kullanılır mı? Klima kullanımının zararları neler? 

BAKTERİLER KLİMALARIN FİLTRE SİSTEMİNDE ÇOĞALIYOR!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, pandemi döneminde klima kullanımının riskleri konusunda uyardı. ‘Legionelle pneumophilia’ isimli bir bakterinin neden olduğu lejyoner hastalığı için Akyol, ‘Bu bakteri klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda çoğalıp ortam havasına dağılmaktadır. 

Salgınlar sıklıkla otel ve hastanelerde olmakla birlikte, tek tek vakalar da bildirilmiştir. Klima hastalığının insandan insana bulaştığı görülmemiştir. Akciğerlere girişi için saptanan en önemli yollar solunum cihazları, havalandırma sistemleri ve hastanelerde solunum yollarına uygulanan birtakım işlemlerdir. Dolayısıyla, klimaların bulunduğu büyük otel ve iş yerlerinde çalışan kişiler ve sağlık personeli riskli gruplardır’ diye konuştu. 

Uzm. Dr. Özkan Akyol, bakteriyi kapan kişinin vücut direncinin hasta olunmasında önemli olduğuna dikkat çekti ve sigara içmenin bu direnci düşürdüğünü söyledi. Akyol sözlerine şunları ekledi: ‘Şeker hastaları, alkol bağımlıları, kemoterapi hastaları, kronik böbrek ve akciğer hastalığı olan kişilerde hastalığa daha kolay yakalanır. 

En yaygın kolaylaştırıcı faktör ise sigara içilmesidir. Bu hastalarda tipik zatürreden farklı olarak, akciğere ait şikâyetler ön planda değildir. Yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateş ön plandadır. Bunun yanı sıra, başlangıçta kuru öksürük hastaların önemli kısmında görülür. Bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi bulguları da yaygındır. Bunlara ek olarak ajitasyon, konsantrasyon bozukluğu ve hatta koma bile görülebilir’

GRİP İLE AYNI BELİRTİLERİ TAŞIYOR

Hastalığın tedavisinin antibiyotiklerle yapıldığını söyleyen Akyol, klimaların sıklıkla kullanıldığı bu sıcak günlerde hastalığın dikkate alınması gerektiğini söyledi. Akyol, ‘Bu hastalık dışında, özellikle iyi temizlenmeyen klimalarda üreyebilecek küf mantarlarının alerjik rinit ve alerjik astıma sebep olabileceğini de unutmamalıyız. Araçlardaki klimaların doğru kullanılmaması da sinüzit, kulak iltihapları ve yüz felci gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu yüzden araçlarda klima kullanırken havanın direkt yüze ve göğse değil, ön cama doğru yönlendirilmesi bu sorunların oluşmasını engelleyecektir’ dedi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal