Koronavirüs Aşısı Olan Sağlık Çalışanı Sayısı 800 Bini Geçti

Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleriyle Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi’nce, tüm ülkede 14 Ocak Perşembe günü başlatılan aşılama çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

18.01.2021-17:31 - (Son Güncelleme: 18.01.2021-18:04) Koronavirüs Aşısı Olan Sağlık Çalışanı Sayısı 800 Bini Geçti

Bugün aşılama programının beşinci günü ve öncelik tanınan 807 bin 658 sağlık çalışanı Çinli ilaç şirketi Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac aşısının ilk dozunu olmaya başladı.

Ankara Şehir Hastanesi'nde bulunan 130 aşı uygulama odasında, öncelikli listede yer alan ve randevuları verilen sağlık görevlilerine aşılama yapıldı. İlk uygulamadan sonra ikinci doz uygulamalar ise 28 gün sonra yapılacak.

Türkiye'deki yaklaşık 1 milyon 100 bin sağlık çalışanının aşılanmasından sonra yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan kişiler ve çalışan kişilere aşı uygulanacak. Öncelik sıralamasını, 65 yaş ve üstü kişiler takip edecek.

Aşı olmak için vatandaşlar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve e-Nabız hesabı üzerinden randevu alıp, değişiklik yapabilecek.

‘ENDİŞE TAŞIMAYA GEREK YOK’

Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Aziz Ahmet Surel, aşı konusunda aylardır Bilim Kurulu üyelerinin vatandaşları bilgilendirdiğini söyledi.

Salgının son bulması için toplumda belli bir bölümün virüsle karşılaşmış olması gerektiğini belirten Surel, hastalıkla koronavirüsü geçirerek karşılaşıldığında bunun ağır sonuçlarının olabildiğini, bunun da geçtiğimiz aylarda çok sayıda vaka ve can kaybıyla görüldüğünü sözlerine ekledi.

Bunun en kolay yolunun, virüse karşı geliştirilmiş bir aşıyla insanlarda bağışıklık oluşturulmasının mümkün olduğunu belirten Surel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘En büyük hayal Kovid-19'un aşısının bulunup bulunmayacağıydı. Yaklaşık 10-30 yılda bulunan aşılar vardı, acaba bunun da o kadar süre alıp almayacağı endişesi yaşanıyordu. Şükürler olsun insanlık çok hızla çeşitli aşılar geliştirdi ve ülkemizde de Çin'den getirilen aşının incelenerek Acil Kullanım Onayı verilmesiyle beraber biz de aşılamanın uygulanmasına başladık. Aşı ile ilgili herhangi bir endişe taşımaya gerek yok. Hatta orta vadede çok fazla kişi aşılanacağı için aşılanma belgesi ve aşı pasaportuna ilişkin rutin bir beklenti olacak. Dolayısıyla vatandaşların aşılanma noktasında herhangi bir endişe taşımadan sürece dahil olmasını tavsiye ediyoruz.’

Yakın bir zamanda da sağlık çalışanlarının aşılanmasının biteceğini sözlerine ekleyen Surel, daha sonra ikinci aşamaya geçileceğini duyurdu.

‘SON DERECE GÜVENLİ GİDİYOR, CİDDİ RAKAMLARA ULAŞTIK’

Başhekim Surel, şimdiye kadar uygulanan aşılamaların ardından yan etki bildirimlerine ilişkin de açıklamalarda bulunarak şöyle konuştu:

‘Söz konusu aşıda, ölü virüs kişiye kas içinden enjekte ediliyor, dolayısıyla canlı virüsü aldığında geliştirdiği bazı semptomları geliştirebilir. Kovid olan kişiler neden şikayetçi, halsizlik, kırgınlık, hafif ateş hali, baş ağrısı, kas ağrısı. Bu semptomlar olabilir bu aşıyı olan kişilerde. Şimdiye kadar, 'Başım ağrıyor, tansiyonum mu düştü' diyenler oldu veya aşılandıktan sonra hafif bir Kovid geçiriyormuş gibi vücudunda bir iki gün reaksiyon olanlar oldu ama hiçbiri tedavi gerektirecek düzeyde olmadı. En çok korktuğumuz şey, anafilaksi yani alerjik reaksiyondur, ama bu noktada bunu da görmedik. Son derece güvenli gidiyor, ciddi rakamlara ulaştık.’

‘HERKESİN AŞI OLMASINI ÖNERİYORUM’

Aşı olan sağlık çalışanlarından sağlık memuru Gülfiraz Kırma, aşı yaptırmış olmanın, ‘Herkesin sırası geldiğinde aşısını olmasını tavsiye ediyorum’ ifadelerini kullandı.

Hastanenin Merkez Laboratuvarında görevli olan laborant Birben Yetim, öncelik sıralamasında sağlık çalışanlarının ilk sırada yer almasından memnun olduğunu belirterek, herkese aşı olmasını önerdi. Salgın boyunca çok zor şartlar altında, hastalık kapma endişesiyle çalıştıklarını belirten Yetim, ‘Aşılamanın başlamasıyla endişemiz kalmadı. Antikorlara da bakıyoruz. Antikor üretimlerinde de yükseliş sağlanacağı için korkum yok’ dedi.

Aşı yaptıranlar laboratuvar çalışanlarından biri olan Doğan Akdoğan’da bireysel ve toplum sağlığının korunmasında aşılanmanın oldukça önemli olduğuna işaret ederek, ‘Kendimizi ve çevremizi korumak adına, sağlıkçılar olarak çevremizdekilere örnek olup öncü olabilmek için aşı olmaya karar verdim’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal