Koronavirüs Aşıları Ne Kadar Süre Etkili?

ABD'li ilaç şirketi Moderna tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının birkaç sene etkili olacağını, kesin bir süre vermek içinse daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtildi.

08.01.2021-14:25 - (Son Güncelleme: 08.01.2021-14:27) Koronavirüs Aşıları Ne Kadar Süre Etkili?

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), %94,1 etkili olduğu kanıtlanan Moderna tarafından geliştirilen aşıya geçtiğimiz günlerde onay vermişti.

Euronews'in haberine göre, Moderna şirketinin İcra Kurulu Başkanı (CEO) Stephane Bancel açıklamasında dünya medyasının Kovid-19’un hızla yayıldığı dönemde geliştirilen aşının sadece birkaç ay etkili olabileceği yönünde çıkan haberler yaptığını belirterek, ‘Aşının insan vücudunda sebep olduğu antikor bozulması çok yavaş bir şekilde azalır. Aşının birkaç sene süreyle koruma sağlama potansiyelinin olduğuna inanıyoruz’ dedi.

Bancel, geliştirilen aşının ilk olarak İngiltere'de daha sonra Güney Afrika ve 30 farklı ülkede daha görülen koronavirüs türlerinde etkili olacağı yönünde kanıtlar sunacaklarını, çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

2020 yılının şubat ayında birçok farklı ülkede koronavirüsün görülmesiyle birlikte Moderna şirketi sadece birkaç haftada aşı geliştirdiklerini duyurmuş, bu durum bilim insanları, doktorlar ve diğer uzmanlar tarafından kuşkuyla karşılanmıştı.

Moderna tarafından geliştirilen aşı AB ülkelerinde yalnızca 18 yaş ve üzeri olan kişilere uygulanabilecek.

Normal şartlarda virüs tipi hastalıklara karşı aşı geliştirme işlemleri 1 yıldan fazla sürüyor. Bu nedenle bilim insanları ve devlet yetkilileri koronavirüs için geliştirilen aşıların açıklanan etkinlik süreleri konusunda bazı görüş ayrılıkları yaşıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal