Korkutan Uyarı Geldi! Büyük Menderes Nehri'nde Tehlike Kapıda

Büyük Menderes Nehri için korkutan uyarı geldi. Marmara Denizi ile kaderinin aynı olacağını dile getirenler hemen önlem alınması gerektiğini söyledi.

09.07.2021-17:31 - (Son Güncelleme: 09.07.2021-17:31) Korkutan Uyarı Geldi! Büyük Menderes Nehri'nde Tehlike Kapıda

Son zamanlarda çevre felaketi olarak anılan Marmara Denizi'nde olan müsilaj (deniz salyası) ile mücadelede sona gelinirken yeni bir uyarı geldi. 


Gelen yeni uyarı ile vatandaşları panik kapladı. Aydın'da müsilaja benzer problemlerin başka noktalarda yaşandığına vurgu yapan çevreci vatandaşlar, hemen tedbirli olunmasını söyledi. Afyonkarahisar’ın Dinar İlçesinden doğan Uşak, Denizli ve Aydın’dan geçerek Ege Denizi'ne ulaşan Büyük Menderes Nehri'ndeki kirliliğin boyutlarının giderek artması dikkat çekti Germencik Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED) Başkanı Halil Çetinkaya ve dernek sözcüsü Dr. Metin Aydın, Büyük Menderes Nehri ve çevrede incelemelerde bulundu. Marmara'da müsilajın yaşanmasının önemli bir etkisinin Ergene Nehri'ndeki kirlilikten kaynakladığını belirten Dr. Metin Aydın bu şekilde balıkların ve bitkilerin yaşamasının mümkün olmadığını söyleyerek 'Türkiye'nin en kirli nehirlerinden birisi Ergene Nehri'dir ve Marmara Denizi'ne akıyor. Marmara'daki salyanın önemli nedeni Ergene'den kaynaklı, ayrıca Nilüfer ile diğer çaylar da kötü şekilde atık bırakıyor. Deniz salyasının ortaya çıkması denizdeki oksijen seviyesinin azalmasından kaynaklanıyor. Oksijen olmayan yerde balıklar ve deniz bitkilerinin yaşama şansı yok. Yapılan araştırmalar da bunu ortaya koyuyor. Bu kirli ortamda Marmara hamsisi, sardalyası ve diğer balıkların üreme, yaşama şansı yok. Bu kirliliğe sanayi tesisleri, kentsel atık sular, kirletilen nehirler yol açıyor' dedi.

AĞIR METALLER VE RADYOAKTİFLER NEHRE BOŞALTILIYOR’ 

Büyük Menderes Nehri’in Marmara Denizi ile aynı sorunları yaşadığını söyleyen Aydın, bu durumu ele alarak 'Türkiye'deki 36 JES santralinin 16'sı bölgede, atıklarını Büyük Menderes'e boşaltıyor. Marmara denizine jeotermal atıkları bırakılmadığı için radon, arsenik ve bor yok. Ama Menderes'te bunlar var. Aydın'daki jeotermal santrallerinin nehir ve çaylara yakın mesafede kurulmasının sebebi reenjekte edemedikleri akışkanları nehirlere ve çaylara boşaltmalarıdır. Yılda milyonlarca tona ulaşan ağır metaller ve radyoaktifler nehre boşaltılıyor' 

'GÖRMEZDEN GELİNİYOR, ÖNLEM ALINMIYOR'

Nehre atık boşaltan çok sayıda sanayi tesisi de var ve çoğunun arıtması yok. Yıllardır kimyasal atıklar, endüstriyel atıklar, jeotermal salgısı nehri kirletiyor ve ne yazık ki uyarılara rağmen görmezden geliniyor, önlem alınmıyor. 

'HİÇBİR BALIK YAŞAMAZ HALE GELDİ'

Marmara Denizi'ndeki benzer görüntü burada da var; nehrin üzerinde neredeyse bir karış salya oluşmuş ve yoğun bir koku var. Büyük Menderes'te var olan balıklar tükendi, hiçbir balık yaşamaz hale geldi. 

'AĞAÇLARIN KURUMASINDA BOR ETKİSİNİ SAPTADIK'

Hızlı bir şekilde önlem alınması gerektiğini belirten Aydın, aksi durumda Marmara Denizi'nde yaşanandan daha büyük sorunların bölgede yaşanabileceğini belirtti. Bu durumun Ege kıyıları için de tehlike oluşturduğunu kaydetti. Germencik Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Halil Çetinkaya ise önceki yıla göre bu sene daha çok olduğunu dile getirerek 'Germencik’te bir jeotermal santralinin alt kısmında bir incir bahçesindeyiz. Buraya geçen yıl Ege Üniversitesi'nden bir heyetle geldik, çevredeki ağaçların kurumasında bor etkisini saptadık. Ancak bu yıl, geçen yıla oranla daha fazlalaştığını gördük. Bu çiftçiler için çok vahim bir durum. Ağaçlardaki bu durum jeotermallerin bacalarından yapılan salınımda bor kimyasalının bulunması ve bunun çiy, yağmurlarla yüzeye düşmesinden kaynaklı' ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal