Korkutan Açıklama Gece Yarısı Geldi: En Az Üç-Dört Misline Çıkacak

Antalya’da dün tüm Türkiye'nin ciğerini yakan dört farklı noktada orman yangını çıktı.

29.07.2021-08:29 - (Son Güncelleme: 29.07.2021-09:00)

Antalya’da dün çıkan orman yangının dört farklı noktada çıktığı belirtildi. Yerleşim yerlerini tehdit eden alevler rüzgarın etkisi ile beraber daha hızlı yayıldı. Bakan Pakdemirli, gece yarısı yangına dair son durumu sosyal medya hesabından paylaştı. Bakan Pakdemirli açıklamasında yangının yayıldığı alana dair ise, ‘’Akşam saatlerinde 600 hektar demiştik. Bunun en az üç dört misline çıkacağını görüyoruz şimdiden.’’ değerlendirmesinde bulundu.

Antalya Manavgatı’n Yeniköy Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda, saat 12.00 sıralarında henüz belirlenemeyen sebeple yangın başladı. Rüzgarın da etkili olduğu bölgede giderek genişleyen alevlere, havadan helikopter aracılığı ile karadan ise Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin itfaiye ekipleri ile müdahale edilmeye başlandı. Yangın Kalemler Mahallesi'ne de sıçradı. Kalemler Mahallesi'ndeki çok sayıda evde büyük hasar meydana geldi. 

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN GECE YARISI YENİ AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gece yarısı yangına dair son durumu sosyal medya hesabından paylaştı.

Bakan Pakdemirli, yangın yönetim merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının etkisini devam ettirdiğini ifade etti. 

Ekiplerin etkili şekilde müdahalesini sürdürdüğüne de dikkat çeken Bakan Pakdemirli, ‘’Manavgat yangını kontrol altına alınmamakla beraber, fazla sayıda odakla mücadele ediliyor olması işimizi zorlaştırıyor.’’ 

Bakan Pakdemirli, evlerinden tahliye edilen vatandaşlara dair ise,  ‘’Vatandaşlar genelde akrabalarına dağılmış durumdalar. Yani bir yerde kümelenmiş, Kızılay'ın AFAD'ın yardımını bekleyen bir vatandaş yok.’’ İfadelerine yer verdi.

BAKAN EN AZ ÜÇ DÖRT MİSLİNE ÇIKACAĞINI GÖRÜYORUZ

Antalya Manavgat’ta yangının etkili olduğu alanın arttığını ifade eden Bakan Pakdemirli, ‘’Akşam saatlerinde 600 hektar demiştik. Bunun en az üç dört misline çıkacağını görüyoruz şimdiden’’ diye konuştu. 

Yangının çıkış sebebine dair ise detaylı soruşturma başlatıldığını hatırlatan Pakdemirli, bizzat faillerin bulunması için elinden geleceğini belirterek, ‘’Yangının çıkış nedeniyle ilgili kolluk kuvvetleri soruşturmalarını sürdürüyor, henüz netlik kazanan bir durum yok’’ diye konuştu.

Antalya'nın yanı sıra da çevre illerde yangının olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, ‘’Adana, Mersin ve Antalya'daki yangınlarda 476 arazöz, 1904 personel halihazırda mücadele ediyor.’’ 

HASTANEDEKİ VATANDAŞLARIMIZI ZİYARET ETTİK

Manavgat'taki yangınında önceliklerinin yerleşim yerleri olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, şu ifadeleri kullandı.

‘’Yerleşim yerlerinin etrafını tutmamızdan dolayı dumanlık alanda henüz yangın tam anlamıyla kontrol altına alınamamış durumda. Zarar gören vatandaşlarımız, dumandan etkilenen vatandaşlarımız vardı, bunların çoğu taburcu olmakla beraber, hastanede yatan 5-6 vatandaşımızı da ziyaret ettik, geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Genelde hastalar Kalemler Mahallesi'nden. Kalemler Mahallesi'ni de belli miktar risk alarak orayı da ziyaret ettik. Genel olarak tabii ki elbette birinci önceliğimiz can kaybımızın olmaması, şu ana kadar en azından teselli edici olarak.’’ diye konuştu.


SAHADA HİÇBİR ŞEYE İHTİYAÇ YOK

Çıkan yangını kontrol altına alındıktan sonra zarar tespitlerinin yapılacağını da ifade edem Bakan Pakdemirli, tespitler yapıldıktan sonra vatandaşların yarasının sarılması yoluna gidileceğini belirtti. 

Bir gazetecinin bölgede herhangi bir ihtiyacın olup olmadığı yönündeki sorusuna Bakan Pakdemirli ise, ‘’Şu an sahada ne iaşe ne yemek ne su, ne de başka bir şeyle ilgili herhangi bir ihtiyaç yok. Burada evlerinden olan veya tahliye etmek zorunda kaldığımız evlerle alakalı da vatandaşlarımıza sunulan yurtlar ve kalış imkanlarının da yüzde 90'nından fazlasının reddedildiği, vatandaşımızın kendi imkanlarıyla kaldığını görüyoruz.’’

Bakan Pakdemirli, yangında ne kadar alanın zarar gördüğü ile ilgili ölçümlerin, yangından birkaç hafta sonra kamuoyuna duyurulacağını bildirdi.

YEŞİL VATAN İÇİN SAHADAYIZ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin pek çok noktasında çıkan orman yangınlarına dair  sosyal medya hesabından da bir açıklama yaptı.

Bakan Pakdemirli, yaptığı açıklamada ise ‘’476 arazöz, 1904 personelimizle Yeşil Vatan için sahadayız. Bu gece Adana Kadirli, Kozan, Karaisalı, Mersin Gülnar, Antalya Manavgat'ta yangınlara karşı büyük bir mücadele veriyoruz. Gün doğmasıyla tekrar havadan müdahaleye de başlayacağız. Dualarımız ormanın kahramanlarıyla’’ 

SAĞLIK BAKANI SON DURUMU AÇIKLADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınından 62 vatandaşın  etkilendiğini kamuoyu ile paylaştı. 

Bakan Koca, yangına dair sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ‘’Manavgat'ta çıkan yangından 62 kişi etkilendi. 3'ü yanık, 2'si kırık, 57'siyse dumana maruz kalma sebebiyle tedavi altına alındı. 112 ambulanslarımız, mobil komuta aracımız, UMKE ekiplerimiz olay yerinde. Devlet hastanemizin tahliyesi söz konusu değil. Hepimize büyük geçmiş olsun." 


BAKAN PAKDEMİRLİ BÖLGEYE İNTİKAL ETMİŞTİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınına dair, 53 vatandaşın dumandan etkilendiği dumandan etkilendiğini ve bir arazözün devrilerek, şoförünün ağır yarala ifade emiştir.  

Bakan Pakdemirli, Manavgat ilçesindeki orman yangını bölgesinde incelemelerde bulunmuştu. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli, yangını bir süre Ankara'daki yangın yönetim merkezinden takip ettiklerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatım ile bölgeye intikal ettiğini söylemişti.

Yangının 12.05 sıralarında çıktığını ve yangın kulesi tarafınca tespit edildiğini anlatan Bakam Pakdemirli, açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

‘’Yaklaşık 13 dakika sonra ilk müdahale yapıldı. 37 derece sıcaklığın, yüzde 14'ün altında nemin bulunduğu ve 50 kilometreden daha fazla esen bir rüzgarla karşı karşıyayız. Yangın 4 noktadan çıkmış gözüküyor. İlki Yeniköy, ikincisi Sarılar, üçüncü baraj bölgesi, dördüncü Gebeci bölgesi. Şu an itibarıyla söyleyebileceğim, yangının ilerlemesiyle ilgili tüm veriler mevcut. Yangın şu an itibarıyla ilerlemesiyle ilgili maalesef rüzgarın durumu, nemin düşüklüğü ve diğer faktörler yangın büyümesine yardımcı oluyor. Yangını körükleyecek her türlü sebep şu anda mevcut.’’

Yangın görüntüleri ve 1 İHA, 2 uçak, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinesi, 960 personel ve su ihmal araçları ile müdahale edildiğini belirten Pakdemirli, 4 yerleşim yerinin tahliye edildiğini, gerekirse yeni bölgelerin de tahliye edilebileceğini bildirmişti.

Kalemler, Yeniköy, Çolaklı ve Evrenseki'nin kuzey kısımlarının boşaltıldığına değinen Pakdemirli, ‘’Şu ana kadar 53 kişi dumandan etkilenmiş durumda. Maalesef bir arazözümüz devrildi, şoförümüzün durumu ağır. Etkilenen evler var, sera ve tarım alanları zararları var. Bunlarla ilgili şu anda tespit yapmak mümkün değil. 28 mahalleye enerji sebebiyle şu anda su verilmiyor.’’ dedi.

Bugün itibariye toplamda orman teşkilatının 28 yangın ile mücadele ettiğini, 4'ü hariç, 24'ünün kontrol altına alındığını ifade eden Pakdemirli, Adana, Kadirli, Karaisalı ve Mersin'deki yangınların sürdüğü belirtti.


DUMANIN YAKLAŞTIĞINI GÖRÜYORSANIZ KENDİNİZİ TAHLİYE EDİN

Bir gazetecinin, yangının dört noktada aynı anda çıkmasının düşündürücü bir durum olduğu yönündeki soru üzerine Bakan Pakdemirli, ‘’Bizim işimiz şu anda yangınla mücadele etmek. Gerekli adli ve kolluk kuvvetlerinin soruşturması devam ediyor. Bunlarla ilgili bulgulara rastlandıkça ya bizim ya da valilik tarafınca bununla ilgili açıklama yapılır.’’ Cevabını vermişti.

‘’Şu an işin açıkçası konsantrasyonumuz da o değil. Ama henüz sebeple alakalı bir şey yok. Sebepler çok sonra da çıkabilir. Geçen sene biliyorsunuz Hatay'daki yangın, neredeyse bir sene sonra bunun sebebi ve yani müsebbipleri belli oldu. Bu da böyle bir şey olabilir. Şu an için söyleyebileceğimiz tek şey, yangınla mücadeleye devam ediyoruz. Önemli olan can kaybının olmamasıdır. Can kaybının olmaması için mücadele ediyoruz. Buradan da vatandaşlarımıza şu çağrıyı yapıyorum: Dumanın yaklaştığını görüyorsanız, her şeyinizi geride bırakın mutlaka emniyetli bulduğunuz yerlere doğru kendinizi tahliye edin. Şu an itibarıyla bu tahliye edilen mahalleler dışında herhangi bir risk gözükmüyor. Ama tabi ki rüzgarın hızlı olması ve yerleşim yerlerine yakın olması da belirli riskleri barındırıyor. Şu an itibarıyla bu dört mahalle dışında herhangi bir riskimiz gözükmüyor.’’ diye konuştu.

Yangının ne zaman kontrol altına alınacağı yönündeki soruyu ise Bakam Pakdemirli, ‘’Yangın bir savaştır, savaşı ne zaman, hangi dakika, saat bitireceğinize dair bir tahminiz olamaz. Yangınla ilgili, kontrol altına aldığımız zaman, dört tarafını çevirdiğimiz zaman sizlerle paylaşıyor olacağız’’ ifadelerine yer verildi.

Pakdemirli, Evrenseki bölgesinde de incelemelerde bulunacağını sözlerine eklemişti.

BAKAN MURAT KURUM: HASAR TESPİT EKİPLERİ SEVK EDİYORUZ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Manavgat'taki yangına dair kilgili hasat tespit için Antalya ve çevre illerden ekiplerin sevk edildiğini açıkladı.

Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı, ye verdi;

‘’Manavgat'ta ormanlarımız işe beraber bizim de ciğerlerimiz yandı. Yangın faciasından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Hasar tespit çalışmaları için ildeki ekiplerimizin yanı sıra bölgeye çevre illerden ekiplerimizi sevk ediyoruz. Yangının söndürülmesine müteakip ilçemizde toplam 12 ekibimiz ve mobil laboratuvarlarımızla hasar tespit çalışmalarımızı hızla neticelendireceğiz. Yangından etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını bir an önce saracağız.’’ diye konuştu. 

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’da Mamavgat’taki yangına dair, Sosyal medya hesabından ‘’Can kaybının olmaması sevindirici. İnşallah da olmaz. Dumandan zehirlenen vatandaşların durumu da iyi. Evi, serası ya da tarım ürünleri zarar görenlerin hepsinin telafisini yaparız, hepsini gideririz’’ ifadeleriyle paylaşmamda bulundu.

TURİZM BAKANI: ÇALIŞMALAR GECE BOYU SÜRECEK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘’Gece boyunca yangını kontrol altına almak, ve soğutmak için sürecek. Hepsinin konaklanması ayarlandı. 700 civarında konaklama var. Buradan da bize başvuru yapabilirler. Evlerini tahliye eden vatandaşlarımız konaklamalarını yapabilirler.

Hem yerleşim yerleri hem de turizm merkezinden uzaklaşmaya başladı yangın. Rüzgar da hızını keserse yangının kontrol altına alınabileceğini düşünüyoruz.

Gece de arkadaşlarımızın çalışmaları devam edecek. Ümidimiz yangın sıçramadan yangını kontrol altına alabilmek." ifadelerine yer verdi. 

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN: HER TÜRLÜ DESTEK SAĞLANACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘’Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni’’ programında Manavgat'taki yangına dair konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, ‘’Bugün öğle saatlerinde Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Olay tüm boyutlarıyla araştırılarak yangında zarar gören vatandaşlarımıza her türlü destek sağlanacaktır.’’ ifadelerine yer verdi.

YANGINLARLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı, ilçede çıkan orman yangınlarına dair ise soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, öğle saatlerinde ilçenin farklı noktalarında başlayan orman yangınlarının yerleşim yerlerine sıçraması, bazı evlerin zarar görmesi ve pek çok vatandaşın yaralanması üzerine olayın tüm yönleri ile detaylı araştırılması amacı ile derhal soruşturma işlemlerine başlanıldığı ifade edildi.

‘’Başsavcılığımızın talimatıyla orman yangınlarının başladığı ve güzergahındaki yerlerle ilgili kamera görüntülerinin tespiti ile diğer delilerin araştırılmasına devam edilmektedir.’’ ifadesine yer verilmiş olan açıklamada, soruşturmanın çok yönlü ve titizlikle devam ettiği belirtildi.

NELER YAŞANDI?

Manavgat'ta yerleşim yerlerini tehdit eden ve pek çok evin yanmasına neden olan yangın ilk başta dört farklı noktada çıktı.

EVLER BOŞALTILDI

Alevler sebebiyle 4 mahalle boşaltıldı. Yangına 2 uçak, 19 helikopter, 6 dozer, 103 arazöz ve 412 personelle müdahale ediliyor.

SU ŞİŞELERİYLE SÖNDÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR

TRT Haber muhabiri yangının ilk dakikalarında şu bilgileri paylaştı:

‘’ 2 tane benzin istasyonunun bulunduğu nokta. Yangının daha da büyümemesi için hortumlarla yangına insanlar müdahale ediyor. Vatandaşlar su şişelerine doldurdukları sularla alevleri söndürmeye çalışıyor.’’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal