Köprücük Kemiği Nerede?

Kol hareketi için oldukça önemli olan köprücük kemiği hakkında en çok aratılan, köprücük kemiği nerede? Köprücük kemiği ağrısı, Torasik Outlet Sendromu, gibi konuları sizin için araştırdık.

02.05.2018-17:03 - (Son Güncelleme: 05.06.2021-16:53)

Köprücük kemiği kolların hareket etmesine yardımcı olan bir kemiktir. Ayrıca köprücük kemiği kolları vücuda bağlamakla da görevli bir kemiktir. Peki, köprücük kemiği neden zedelenir? Nasıl tedavi edilir? köprücük kemiği nerede? Köprücük kemiği ağrısı, Torasik Outlet Sendromu, köprücük kemiği kırığı tedavisi gibi tüm merak edilen detayları sizin için araştırdık.

KÖPRÜCÜK KEMİĞİ NEREDE BULUNUR?

Kolların hareket etmesine yardımcı olan köprücük kemiği, boyun ve omuz arasında yer alır ve deriye de yakındır. Bu nedenle de yaralanma, çatlama, incinme ve kırılmalara da müsait bir kemiktir. Köprücük kemiğinin diğer bir adı da Klavikula'dır. Vücudumuzun gövdesinde solda ve sağda birer adet bulunur. Uzunluğu ise herkeste farklı olabilmektedir. Örneğin bazı insanlarda 16 santim iken bazı insanlarda bu uzunluk 18 santim olabilmektedir.

KÖPRÜCÜK KEMİĞİ NEDEN ZEDELENİR?

Bu nedenlerin başında omuz eklemi üzerine sert bir şekilde düşmekten meydana  gelir. Diğer nedenler ise ani yapılan hareketler, fazla ağır yük kaldırmak, kolları ve vücudu zorlayacak spor aktiviteleri ve trafik kazaları neden olmaktadır. Köprücük kemiği bazı nedenlerden dolayı inciyip zedelenebilir.

Bu belirtilerden bazıları da kolda ağrı ve sızlama şeklinde olabilmektedir. Bu durumda da incinme veya çıkma olan kişinin günlük yaşantısını etkiler. Çünkü köprücük kemiğindeki bu çıkma ve incinmeler omuz ile kaburga arasındaki mesafeyi sabit tutmaya yarar bu nedenle de kolları kaldırmak ve hareket etmek acı verir. Ayrıca köprücük kemiği bulunduğu yer itibarı ile kırılmaya müsait bir kemik çeşididir.

 KÖPRÜCÜK KEMİĞİ TEDAVİSİ

Herhangi bir sebepten dolayı köprücük kemiği zedelenmiş ise mutlaka doktora gidip muayene olmalıdır. Çünkü köprücük kemiği çok ince ve hassas olduğu için kırılmış olabilir. Hatta bu tür kırıklarda kemik deriden bile çıkabilmektedir. Köprücük kemiği bulunduğu yerden dolayı çok önemli görevleri bulunmaktadır. Bu nedenle tedavisi ihmal edilmemelidir. Eğer bu kemikte oluşan hasar incinme şeklinde ise tedavisi daha kolaydır. Ancak köprücük kemiğinde kırık oluşmuş ise zaman kaybetmeden ameliyat olunması gerekir.

KÖPRÜCÜK KEMİĞİ AĞRISI 

Deriye yakın ve incinmeye duyarlı olan köprücük kemiği ağrısının birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerin başında genetik kemik rahatsızlıkları gelirken, kaza, hamilelik gibi durumlarda köprücük kemiğinde ağrıya neden olabilir. Vücutta meydana gelebilecek damar damar üstüne gelmesinden kaynaklanan kan akışındaki yavaşlamada köprücük kemiğinde yavaşlamaya neden olacağından, ağrı hissi uyandırır. Torasik çıkış sendromu olarak bilinen köprücük kemiği ağrısı genel olarak tenis, yüzme ve voleybol gibi spor dalları ile uğraşan kişilerde sıkça yaşanan bir durumdur. 

köprücük kemiği ağrısı

TORASİK OUTLET SENDROMU NEDENLERİ NELERDİR?

-Vücutta özellikle köprücük kemiği ve kaburga arasında bulunan sinirlerin zarar görmesiyle, köprücük kemiğine bağlı olarak kollarda ağrı yaşanır. Bu durumun nedenleri şöyle sıralanabilir;

-Bilgisayarda uzun süre vakit geçirme ve yazı yazma

-Genetik olarak boyun ve köprücük kemiğinde travma oluşması

-Duruş bozuklukları

-Tenis, yüzme, golf ve voleybol gibi spor dalları ile ilgilenme

-Düzensiz uyku

-Sırt ve bel bölgesinin hasar alması

-Göğüste veya koltuk altlarında kist ya da tümör olması tirosik çıkış sendromu nedenleri arasındadır.

TORASİK OUTLET SENDROMU BELİRTİLERİ NELER

Köprücük kemiklerinde meydana gelen ağrının en yaygın nedeni torasik çıkış sendromudur. Bu sendroma bağlı ağrılar yaygın olarak kollarda ve ellerde etkili olur. Sizde köprücük kemiğinde ağrı ya da baskı hissediyorsanız hemen uzman doktora başvurmalısınız. 

-Torasik çıkış sendromu belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;

-Kollarda güçsüzlük ve zayıflı hissetme

-Boyun tutulmaları ve kasılması

-Hareket edememe

-Köprücük kemiği ve omuzlarda baskı hissetme

-Boyun ağrısı

-Kol ve ellerde şişlik

-El ve parmaklarda his kaybı

-Duruş bozuklukları

-Sürekli olarak sırt ve omuz bölgesinde hissedilen ağrı torasik çıkış sendromu belirtileri arasındadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal