Konutlarda KDV Sisteminde Değişiklik: İkili Sistemle Beraber Fiyatlar Düşüyor

Hazine ve Maliye Bakanlığının gıda ürünlerinde yaptığı %7’lik KDV indiriminin ardından, bir değişiklik de konut KDV sistemine geliyor. Yeni sisteme göre KDV iki aşamalı olacak, hem tüketici hem de sektörün rahatlatılması amaçlanıyor

16.02.2022-15:09 - (Son Güncelleme: 16.02.2022-17:15) Konutlarda KDV Sisteminde Değişiklik: İkili Sistemle Beraber Fiyatlar Düşüyor

Gelir idaresi başkanlığının piyasa temsilcileri ve odalarla koordineli yürüttüğü çalışma devam ediyor. Piyasadan gelen öneriler doğrultusunda devam eden çalıştay sonucu gıda ürünlerinden alınan %8’lik KDV %1’e düşürülmüştü. Edinilen bilgiye göre gıda indiriminin ardından sırada konut fiyatları var.

YENİ SİSTEM USÜLSÜZLÜKLERİN ÖNÜNE GEÇECEK 

İki aşamalı konut KDV sistemine göre, ilanlarda yapılan metrekare hilesi gibi usülsüzlüklerin önüne geçilecek. Yeni sisteme göre 155 metrekare bir dairede, 150 metrekareye kadar olan kısım için yüzde 1-8 KDV ücreti ödenecek. 5 metrekarelik bölüm için ise yüzde 18 KDV uygulanacak. Örneğin 1 milyon TL değerinde 155 metrekarelik bir konut için eski sistemde 180 bin TL KDV ödenmesi gerekirken, yeni sistemde bu rakam 83 bin 217 liraya kadar gerileyecek. Maliye, yapılan toplantılarda 150 metrekareyi aşan konutlara vergi indiriminden ilk konutta binde 20 olan harcın düşürülmesine kadar gelen bütün talepleri hedeflerine aldığını belirtti. 


SİSTEM YENİ KONUTLAR İÇİN GEÇERLİ OLACAK 

Konut ilanlarında evin net metrekaresini kullanmayı teşvik eden sistem ikinci el konutları kapsamıyor. KDV oranı değişiklikleri ise muhitte göre %1-%8 arasında değişecek. Devlet teşvikli, kentsel dönüşüm, yapı kooperatifleri ve TOKİ gibi konut projelerinde ise KDV %1 olarak uygulanmaya devam edecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal