Konut sektöründe yeni dönem başlıyor! Teslim edilmeyen ev için ceza, anında uygulanan faiz indirimleri..

Milyonlarca vatandaşın muzdarip olduğu konuda yeni bir düzenleme yapıldı ve tüketicilere yeni haklar verildiği açıklandı. Buna göre ön ödemeli bir şekilde satılan konutlarda tanınan zaman 48 ay olarak değişti. Söz konusu süre zarfında teslim edilmeyen daireler için vatandaşın zararı tanzim edilecek. Değişen kararlar doğrultusunda yeni düzenlemelerin detayları haberimizde…

26.03.2022-09:49 - (Son Güncelleme: 26.03.2022-11:04) Konut sektöründe yeni dönem başlıyor! Teslim edilmeyen ev için ceza, anında uygulanan faiz indirimleri..

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen yeni yasaya göre, milyonlarca vatandaş rahat edecek ve sigorta masraflarından kurtulacak. Bununla beraber vaktinde teslim edilmeyen ev için 70 bin lira ceza gelecek ve yapılacak faiz indirimi anında kartlara geçecek.

Meclisten geçti

Meclis genel kurulunda kabul edilen karara göre, tüketicilerin ev satışlarından devre mülklere kadar farklı alanlarda yaşadığı mağduriyetler giderilerek fazla ödeme yapılmasının önüne geçilecek. TBMM Genel Kurulu'nda onaylanan Tüketicileri Koruma Yasası içerdiği değişiklikler şu şekilde:

Her konut başına 70 bin lira ceza 

Ön ödemeli şekilde satın alınan konutlar, sözleşmede belirtilen süre zarfı içerisinde ev sahibine teslim edilmek zorunda olacak. Ve söz konusu süre sözleşme başlangıcından sonraki 48 ayı geçmeyecek. Eğer konut süresi içerisinde teslim edilmezse 70 bin liraya kadar para cezası söz konusu.

Konut sektöründe yeni dönem başlıyor! Teslim edilmeyen ev için ceza, anında uygulanan faiz indirimleri..

Bildirime gerek yok

Bununla beraber eğer tüketiciler, kredilerinin hepsini erken öderse herhangi bir bildirim şartı aranmaksızın cayma hakkının kararları geçerli olacak.  

Sigorta kaldırıldı

Tüketicinin net bir beyanı olmadığı müddetçe kredi bağlantılı olmayan sigorta uygulanamayacak. Tüketici kredisi, kredi ile ilgili olan ürünler dışında yan ürünlerin satın alınması koşulu aranmayacak.

Öte yandan konut ve tüketici kredilerinde, sözleşmeden önce yapılan bilgilendirmelere aykırı davranışlarda bulunurlarsa her işlem başına 200 lira idari para cezası kesilecek. Özel durumlarda söz konusu cezanın bin liraya kadar çıkma durumu bulunuyor.

Konut sektöründe yeni dönem başlıyor! Teslim edilmeyen ev için ceza, anında uygulanan faiz indirimleri..

Faiz indirimi hemen uygulanacak

Karta indirim hemen uygulanacak: Yalnızca faiz oranı artırımını kapsayacak şekilde değiştirilecek kurala göre faiz oranında yapılan indirim, eğer tüketici lehineyse yürürlüğe girmesi için 30 gün önceden bildirme şartı aranmayacak.

Devre mülklerde de değişikliğe gidildi

Öte yandan bir diğer sorunun yaşandığı devre mülk konusunda devre tatilde söz konusu ev üzerinde hak sahibi olmayan vatandaşların devre mülk veya devre tatil satışı yapması mümkün olmayacak.

Hapis cezası geliyor 

Bununla beraber kanunla yapılan ön ödemeli devre tatil satışı kaldırılacak. Yasağı ihlal edenler ise 3 seneden 6 yıla kadar hapse girebilecek.

Konut sektöründe yeni dönem başlıyor! Teslim edilmeyen ev için ceza, anında uygulanan faiz indirimleri..

Asgari devre 7 gün 

Devre mülklerdeki şimdiye kadar olan gayrimenkulü en az devretme günü 15 günden 7 güne düşürüldü.

Zorunluluk geliyor

Yenilenerek yeniden satışı yapılan ürünlere teslim edildikten sonra en az bir yıl garanti verilmesi zorunlu kılınacak.

Sınır 30 bin lira

Değeri 30 bin liranın altında olan uyuşmazlık süreçlerinde tüketici hakem heyetlerine gidilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal