Konut kredisinde hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu, her yıl yenilenir mi?

Ev almak için konut kredisi kullanan başvuru sahibine hayat sigortası seçeneği de sunularak kullandırılıyor. Peki, Konut kredisinde hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu, her yıl yenilenir mi?

03.04.2022-00:32 - (Son Güncelleme: 03.04.2022-00:32) Konut kredisinde hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu, her yıl yenilenir mi?

Ev sahibi olmak için bankalardan konut kredisi çeken başvuru sahibine bankalar kendi hayat sigortalarını kullanma seçeneğini de sözleşmeye ekliyorlar. Kredi başvurusunun yapılması sonrasında onay gelmesi halinde diğer masrafların yanı sıra hayat sigortası bedeli düşülerek kalan miktar başvuru sahibine teslim ediliyor.

Konut kredisinde hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu, her yıl yenilenir mi?

Başvuru sahibi ile banka arasında yapılan anlaşma çerçevesinde poliçe sahibiyle sigortacı arasında imzalanmış olan hayat sigortası, poliçeyi imzalayan başvuru sahibinin vefat etmesi durumunda karşılanması öngörülen primlerini garanti altına almış sayılıyor.

Konut kredisi sözleşmesi sırasında gerçekleştirilen hayat sigortası işlemi genellikle 1 yıl olarak belirleniyor. Geçen 1 yıl sonunda ise başvuru sahibi hayat sigortasının yenilenip yenilenmeyeceğini merak ediyor. Peki, Konut kredisinde hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu, her yıl yenilenir mi?

Konut kredisinde hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu, her yıl yenilenir mi?

Konut kredisinde hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu?

Kredi kullanımı için hayat sigortasının zorunlu olup olmadığı yönünde sorulan sorulara karşılık olarak verilecek en net cevap hayat sigortasının zorunlu olmadığıdır. Bankalar, müşterisine kredi kullandırmak için koşul olarak öne sürdükleri söz konusu hayat sigortasının şartlarının herhangi bir yasal dayanağı da bulunmamaktadır. Şayet krediyi kullanan müşteri, bankanın kendisine uyguladığı bu zorlamayı dilekçe ile belirtebilir. Dilekçeden herhangi bir sonuç alınamaması halinde müşteri Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvuru yapma hakkına da sahip olur.

Konut kredisinde hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu, her yıl yenilenir mi?

Konut kredisinde hayat sigortası  her yıl yenilenir mi?

Konut kredisinde hayat sigortasının zorunlu olduğu gerçeği doğru olmadığı için başvuru sırasında sunulan hayat sigortasını kabul etmeme veya ilerleyen aylarda iptal ettirme hakkı başvuru sahibine yasal olarak veriliyor. 

BDDK tarafından alınan bir karar gereği ise 'Hayat sigortası' adı verilerek başvuru sahibinde alınan bedellerin iadesiyle ilgili de poliçe sahiplerinin cayma ve sigortayı iptal ettirme hakları bulunuyor. Buna göre, kredi kullanan başvuru sahibinin hayat sigortası poliçesini yıl sonunda yenileme zorunluğu olmuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal