'Kömürhan Köprüsü' Açıldı

Malatya ve Elazığ arasında yer alan Karakaya Baraj Gölü üzerinde inşa edilen ve türkülere konu olan Kömürhan Köprüsü ile Bağlantı Tüneli bugün açıldı.

02.01.2021-16:46 - (Son Güncelleme: 02.01.2021-16:49)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ Kömürhan Köprüsü ile Bağlantı Tüneli açılış merasimine Vahdettin Köşkü’nden videolu konferans yolu ile katılım sağladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kömürhan Köprüsü'nün kendi alanında dünyanın dördüncü büyük projesi unvanına sahip olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıklamasında "Yapım bedeli 720 milyon lira olan bu proje Elazığ ile Malatya'yı birbirine bağlamanın ötesinde ülkemizin doğu- batı ve kuzey-güney ulaşım aksının en önemli noktalarından birini oluşturuyor. Yaptığımız yatırımlar, inşa ettiğimiz eserlerle Fırat'ı, kavuşmanın, sevincin, muhabbetin, refahın sembolü haline getirdik, getirmeyi sürdüreceğiz. Bugüne kadar Malatya'da 8,8 milyar lira, Elazığ'da 6 milyar lira ulaşım yatırımı yaparak bölünmüş yoldan demir yoluna ve hava yoluna kadar her alanda bölgemizin çehresini değiştirdik." dedi.

RecepTayyipErdoğan02012021

Malatya ve Elazığ arasında yer alan mevcut yolu bir kilometre kısaltacak Yeni Kömürhan Köprüsü, Bağlantı Tüneli ile Yolu Yapım Projesi sayesinde 2 şehrin arasındaki kara yolu daha konforlu bir duruma gelecek.

Doğu-batı aksında on altı şehir için geçiş bölgesi olacak Yeni Kömürhan Köprüsü il Bağlantı Tüneli, hem turizm hem de ticaret merkezlerine ulaşımı daha kolay bir hale getirerek bölgenin ve Türkiye'nin gelişimine destek olacak.

Proje, Malatya ile Elazığ'da bulunan havalimanlarıyla birleşerek hem ulusal hem de uluslararası bağlantıların parçası olarak iç ve dış turizm dolaşımlarının temin edilmesiyle bölgenin sosyal ve ekonomik gelişimine destek olacak.

Köprü, tünel ile yolun hizmete açılışı ile beraber Malatya ve Elazığ arasında bulunan kara yolu ulaşımında karşı karşıya kalınan ciddi problemler bundan sonra tarih olacak.

DÜNYADA DÖRDÜNCÜ

Taşıt trafiğine 2x2 şerit ile hizmet sunacak, tamamen yerli mühendislik, yerli teknoloji ve iş gücü kullanılarak inşa edilen gergin eğik askılı türde yapılan Kömürhan Köprüsü, 23 metre genişliğine  ve 660 metre uzunluğuna sahip.

KömürhanKöprüsü02012021

Yapımı esnasında yedi bin ton çeliğin kullanıldığı Kömürhan Köprüsü, ters-y tipi kule olarak tek pilon ve orta açıklığı üç yüz seksen metre olması özelliği ile dünya çapında kendi gurubunda dördüncü sıraya yerleşti.

Görkemli görüntüsüyle ilgi toplayan ve 42 tane kablo imalatı yapılan köprünün orta açıklığı 25 çelik segmente sahip.

Köprünün çelik imalatların montajlarının yapılabilmesi adına kullanılan kaynak boyu hemen hemen dört yüz elli kilometre, çelik segmentlerin kule bağlantısını temin eden kablo uzunluğu da 853 kilometre.

Toplam uzunluğu beş bin 155 metre olan proje, Kömürhan Köprüsü ile beraber dört bin sekiz yüz metre uzunluğunda çift tüp tünel, iki bin 95 metre bağlantı yolu, bir tane eş düzey kavşak, bir tane farklı düzeyli köprülü kavşaktan oluşuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal